A csókolózás 5 jótékony hatása egészségünkre

A csókolózás 5 jótékony hatása egészségünkre

Kapcsolódó tünetek:

A csókolózás egy friss szerelmesek mindennapjaiból sosem hiányozhat, azonban a párkapcsolat előre haladtával és a mézeshetek után sajnos gyakori, hogy ezen a terén lejjebb ad a pár, és kevésbé lesz rájuk jellemző ez az egészséges érintkezés. Pedig a csókolózásnak sok előnye van az egészségre és a párkapcsolat egészére nézve egyaránt. Legfőbb pozitívuma, hogy segít mélyíteni a szerelmet és az egymás közötti kapcsolatot, a testi érintkezés következtében növeli a bizalmat és a kötődést párunk iránt. Mindemellett pedig kimutatható egészségügyi jelentősége is van egy-egy lopott csóknak.
  1. A csókolózás természetes úton tesz boldogabbá, és csökkenti a stresszt. Bizonyított tény, hogy ilyenkor megnövekszik testünkben az oxytocin-szint, melynek hatására csökken a bennünk lévő feszültség. Az endorfin és dopamin termelésünk is megugrik, ennek következménye a boldog, euforikus érzés.
  2. A csókolózás természetes úton segíti az immunrendszert. Bár gondolhatnánk, hogy a nyál megosztása nem túl higiénikus dolog, hiszen egy szenvedélyes csók során több millió baktériumot adhatnunk át a másiknak, vagy épp vehetünk át tőle, mégis sokkal nagyobb esélyünk van egy kézfogás miatt betegnek lenni. Friss tanulmányok szerint a csókolózás egyenesen növeli például a nők immunitását a citomegalovírussal szemben, amely olyan születési rendellenességeket okozhat, mint például a vakság.
  3. A csókolózás hatékony megoldás a magas vérnyomás ellen. Ajkainkban is több vérér fut, és ha csókolózunk, ezek a mozgás hatására tágulnak. A vér az arcba irányul, kevesebbet juttatva a test többi részébe, ami pedig alacsonyabb vérnyomást eredményez. Továbbá, ha a szív gyorsabban ver az izgalmi állapot következtében, az szintén mérsékeli a magas vérnyomást.
  4. Az allergiás tüneteinket is csökkenthetjük csókolózással. Egy kutatás során kontrollált körülmények között vizsgáltak allergiától szenvedő alanyokat, az eredmények pedig alátámasztották a csókolózás pozitív hatását a tünetek csökkentése terén.
  5. Fejfájás esetén hasznos csókolózással csillapítani a tüneteinket. A folyamat hasonló, mint a vérnyomás csökkentésekor. A véráram megnő, ez pedig csökkenti a gyulladásos tüneteket és a fájdalmat. A stressz okozta fejfájás esetén is hatékony a módszer, hiszen a csókolózás megnyugtat bennünket.

2019. augusztus 18.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek