A basalioma tünetei és kezelése

A basalioma tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A bőrrák egyik formája a basalioma. Viszonylag lassan nő, és nem okoz áttéteket. Ennek ellenére komolyan kell venni, mivel a kialakulás helyén nagy pusztításra képes.

Mi a basalioma, és hol keletkezik?

Világszerte az egyik legelterjedtebb típusú bőrdaganat a bazálsejtes karcinóma, mely a bőrdaganatos esetek 80 százalékát teszi ki. Ez a típusú daganat az epidermisz legmélyebb rétegében keletkezik, ahol kóros osztódás következtében beteg, daganatos bazálsejtek alakulnak ki. Tény, hogy ez a fajta daganat rendkívül lassan növekszik, azonban képes behatolni a körülötte található szövetekbe is. Más rosszindulatú daganatokkal ellentétben a bazálsejtes karcinóma nem képez áttéteket a nyirokcsomókban vagy más szervekben.

Előfordulását tekintve a test bármely részén kialakulhat, de az esetek 70-80 százalékában a fej és a nyak területén jelenik meg, a többi esetben pedig a testünk azon részein, amit gyakran ér a nap: orr, ajkak, homlok, tarkó, kezek, fülcimpa. Némi változást hozott az elhelyezkedésben a szolárium: az évtizedekig folyamatosan szoláriumozók esetében a test minden részén találkozunk ezzel a daganattal.

A nemek eloszlásában nem figyelhető meg különbség: férfiaknál és nőknél majdnem ugyanolyan gyakori a basalioma. Az életkort tekintve a legtöbb esetben 60 év körüliek a betegek, de az utóbbi években már a sokkal fiatalabbaknál is egyre sűrűbben alakul ki.

A basalioma tünetei

A basalioma rendkívül sok alakú. A legtöbb esetben eleinte egy bőrszínű vagy enyhén piros csomós elváltozás keletkezik, melynek pereme gyöngyházfényű és eres, így vérzés is kísérheti. Előbbiek leginkább a noduláris típusra jellemzőek. A basalioma azonban más formában is jelentkezhet: egyes típusok inkább hegszövetnek látszanak, de akár vörös és sötét pigmentek is megjelenhetnek bennük. A basalioma legtipikusabb tünetei közé az alábbiak tartoznak:

  • Félgömb formájú üveges csomók
  • Szövetburjánzás
  • A bőrelváltozás tetején apró erek keletkeznek
  • Apró piros szemölcsök
  • Hámló területek, sebek, melyek nem gyógyulnak, és hegek
  • Varr, ami nem akar eltűnni
  • Piros foltok, leginkább a törzsön
  • Heges elváltozások

Fontos megemlíteni, hogy a bazálsejtes karcinómának nincs előstádiuma, azaz a rákos sejtek azonnal jelen vannak, így azokat minél előbb el kell távolítani. Amennyiben ez nem történik meg, nagyobb daganatokká nőhetnek, melyek akár a mélyebb rétegekbe is bejuthatnak. Egyes típusú basaliomák valójában sokkal nagyobbak lehetnek, mint amit a bőrfelszínen látunk. Az előrehaladott bazálsejtes karcinómák nagyobb szivárgó fekélyekké alakulhatnak, melyek néha vérezhetnek, és a közepükben egy mélyedés található.

Kezelési módok

A legtöbb esetben műtéti beavatkozásra van szükség, amely során nem csak a daganatot távolítják el, hanem az azt körülvevő egészséges szövetekből is metszenek ki. Amennyiben a basalioma túl nagy vagy túl mélyre hatol, akkor alternatív kezelési formákra van szükség. Ilyen esetben szóba jöhet a sugárterápia vagy a kriosebészet. Utóbbi során folyékony nitrogénnel jegelik a tumort. Az orvosok néha immunrendszer modulátorokat is használnak, melyek serkentik a szervezetünk védekező mechanizmusait a daganatos szövetekkel szemben. Ezekkel hat hétig, hetente többször kell bekenni az érintett területet. Ezeken kívül a fényterápia is szóba jöhet, amely során egy speciális kenőccsel fényérzékenyebbé teszik a daganatot, majd azt egy intenzív fénnyel megvilágítják.

A kezelések végeztével az érintetteknek továbbra is járniuk kell szűrővizsgálatokra, ugyanis 10 betegből négynél további basaliomák keletkezhetnek az első három évben.

2021. augusztus 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek