7 tipp a tökéletes mosolyért!

7 tipp a tökéletes mosolyért!

Kapcsolódó tünetek:

1. Mosson fogat naponta kétszer!

Elengedhetetlen része a szájápolásnak a napi kétszeri – ha lehetőségünk van rá, akkor háromszori, minden főétkezést követő – legalább kétperces fogmosás. A hatékonyságot ellenőrizhetjük plaque-festő tablettával, amelyhez patikákban könnyen hozzájuthatunk. A tabletta megmutatja, hogy mely fogaknál maradt lepedék. A rágógumi nem alternatíva, az legfeljebb abban segíthet, hogy a kellemetlen leheletet elűzze.

2. Ne dörzsölje fogait!

Az erőteljes dörzsölés helyett sokkal hasznosabb, ha kíméletesen, körkörös mozdulatokkal mossuk fogainkat. Az ún. Bass-technika szerint a fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezve – úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be –, enyhe nyomást alkalmazva végezzünk körkörös mozgást! Körkörös mozgás után a fog koronai része felé söprő mozgást végezhetünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket.

3. Legyen jó minőségű a fogkefe!

A sűrű sörtéjű, kis fejű fogkefével a nehezen elérhető helyeket is könnyebben megtisztíthatjuk. A fogkefénket 2-3 havonta cseréljük! Már kapható patikákban is az ultrahangos fogkefe, amelynek nagy előnye a hagyományosakkal szemben, hogy a fogkőképződést jelentősen lassítja illetve nem engedi, hogy kialakuljon.

4. A fogkrém is számít!

Mindig a problémánknak megfelelő fogkrémet válasszuk! A szemcséket tartalmazó, fehérítő hatású fogkrémeket ne használjuk folyamatosan, csak kúraszerűen, nehogy elvékonyítsuk a fogzománcot!

5. Ne maradjon el a fogköztisztítás sem!

Ehhez használjunk fogselymet! A fogselyem és szájvíz használatával azokról a helyekről is el tudjuk távolítani a lepedéket, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el.

6. A szép mosoly a táplálkozással kezdődik!

A friss zöldségek, gyümölcsök jótékonyan hatnak fogainkra, ínyünkre. Fogaink csak akkor maradhatnak erősek, egészségesek, ha szervezetünkben megvan mindaz a fontos tápanyag, amelyből építkezhetnek.  Az A- , és C- vitamin a fogínygyulladás megelőzésében, a fogágy épségének megőrzésében nélkülözhetetlen, a K-vitaminnak és a kálciumnak a csontképződésben van kiemelt szerepe.

7. Járjunk évente szűrővizsgálatra!

Legalább egyszer évente – de még jobb, ha félévente – érdemes fogorvosunkhoz ellátogatni, hogy szakszerű kezelés mellett személyre szabott tanácsokat is kaphassunk fogunk állapotáról.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek