7 karácsonyi táplálkozási tipp dietetikusoktól

7 karácsonyi táplálkozási tipp dietetikusoktól

Kapcsolódó tünetek:

1. Karácsonykor a legnagyobb probléma abból származik, ha naponta nem csak egyszer eszünk nehéz, zsíros, nehezen emészthető, kalóriadús ételt, hanem akár többször is, emellett pedig folyamatosan nassolunk. A megoldás az lehet, ha ebédidőben fogyasztjuk el a gyomrunk számára megterhelőbb ételeket, vacsorára pedig már csak valami könnyűt veszünk magunkhoz, például görög salátát vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst főtt tojással. 2. Az emésztés könnyítésére étkezzünk lassan és rágjunk meg alaposan minden falatot! Étkezés előtt tíz perccel igyunk meg egy nagy pohár vizet, ami eltelít, ezért kevesebb étellel is beérjük majd. Fokozhatjuk a hatást, ha néhány búzakorpa tablettát is lenyelünk a nagy pohár vízzel. Délután készítsünk magunknak teát! A csipkebogyó- és csalántea keverék magas C-vitamin tartalma mellett segíti a méregtelenítést, a borsmenta tea pedig a gyomrot nyugtatja és támogatja az emésztést. 3. Karácsonykor is igaz, hogy érdemes naponta többször, kis adagokat enni, hogy elkerüljük a vércukorszint ingadozását. Ne essünk azonban abba a csapdába, hogy nem számoljuk étkezésnek a csokit, sütit! Már egy kis szelet édes finomság is számít! Ha pedig egészségesebb alternatívát keresünk, fogyasszunk inkább gyümölcsöket: az alma, a narancs, a banán kifejezetten segítenek, ha rendetlenkedik a gyomrunk. 4. Ne engedjük el magunkat az ünnepek alatt sem! Figyeljünk ilyenkor is az adagokra és a mennyiségekre! Kóstoljuk meg a finomságokat, de csak mértékkel fogyasszunk mindenből! 5. Nemcsak finom, de egészséges is, ha a kalóriadús köreteket zöldségekkel, salátákkal helyettesítjük. Az édesburgonya, a sült cékla, a szárított paradicsommal megbolondított zöldsaláta, a savanyúságok ízletes alternatívái a sült krumplinak és a rizsnek. 6. A tévé előtt ücsörgés helyett válasszuk a mozgást a jó levegőn! Minden nagy étkezést követően menjünk ki a szabadba és sétáljunk egy nagyot! Fél óra intenzív séta sokat segít a testünknek a nehéz falatok megemésztésében.

+1 tipp: Az ünnepi menü tartalmazzon halat is! A dietetikusok szerint a bőséges halfogyasztás hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Bőven tartalmaznak fehérjét és omega 3- és 6 zsírsavakat, valamint ásványi anyagokban is gazdagok, nem utolsósorban pedig - főként a kevésbé zsíros fajták- nem terhelik meg az emésztőrendszert.
2016. december 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek