7 buta tévhit a terhességről

7 buta tévhit a terhességről

Kapcsolódó tünetek:

A masszázs vetélést okozhat

Terhesség alatt a gyógymasszázs elméletben ellenjavallt, ám gyakorlatban bizonyos megkötésekkel lehetséges. A hasi-, deréktáji résznél különösen óvatosnak kell lenni, főként az első három hónapban, mert a vérbőség miatt a pici magzat kilökődhet. Érdemes kifejezetten kismamáknak kifejlesztett masszázst kérni, amelyet csak erre szakosodott szakemberek végezhetnek.

A herpesz elleni kenőcsök károsak a magzatra

A herpesz elleni készítmények egyikéről sem bizonyított, hogy magzatkárosító hatással rendelkezik, ám egy részük csak az orvos kifejezett utasítására alkalmazható. Vannak forgalomban olyan készítmények, amelyek kockázat nélkül bevethetők mind terhesség, mind szoptatás alatt pl. propolisz tartalmú kenőcs, illetve káros hatóanyagot nem tartalmazó herpesz tapaszok.

Terhesség alatt tilos a hajfestés, mivel károsítja a magzatot

Nem bizonyított egyértelműen a hajfestékek magzatkárosító hatása, és mennyi vegyszer jut el a magzathoz a fejbőrön keresztül, éppen ezért a várandósság első harmadában inkább ne fessük a hajunkat! Egyébként is előfordulhat, hogy a megszokott festék nem a várt eredményt hozza.

A különféle terhesvitaminoktól óriásbébink születik

Nem bizonyított, hogy összefüggés lenne a terhesvitaminok szedése és a nagy súlyú csecsemők születése között. Van, aki egész terhesség alatt szedte, mégis normál vagy akár kis súllyal született a baba. A terhesség alatti vitaminok inkább az anyára hatnak, az ő szervezetét töltik fel a szükséges ásványi anyagokkal, szedésüktől nem változik a magzat születési súlya, csak megelőzik a vitaminhiányt.

A várandósság alatt tilos a sport

Ha valaki rendszeresen mozgott a terhesség előtti időszakban, nem okoz problémát azzal, ha a mozgást – orvosi kontroll mellett – a terhesség ideje alatt is folytatja. A terhesség alatti sportolás megelőzi az elvizesedést és a székrekedést, csökkenti a trombózis esélyét és kezelhetőbbé válik a terhességi cukorbetegség is. Edzésben marad a vérkeringés és az izomzat, a pici pedig több oxigénhez jut. A sportos kismamáknál gyakoribb a könnyű szülés, és bizonyítottan kevesebb terhességi csík alakul ki a bőrükön. A kitartást igénylő sportok, mint a gyaloglás, a túrázás és az úszás különösen ajánlottak terhesség idejére viszont a futást a rázkódás miatt, a csoportos sportokat a balesetveszély miatt kerüljük!

A macska vetélést vagy koraszülést is okozhat

A toxoplazmózis nevű fertőzés miatt valóban veszélyes lehet a macska, de ez a betegség nem túl gyakori, és sokunk már gyerekkorában átesett rajta, ráadásul csak egyszer kapható el. Lehet kérni vérvételt a terhesség előtt, hogy megállapítsák, volt-e már ilyen betegségünk. Ha nem, különösen a macskaürüléktől kell tartani, a terhesség ideje alatt másra kell bízni a takarítását, valamint mindig kezet kell mosni macskasimogatás után.

Terhesség alatt tilos a röntgen

A terhesség alatt a röntgen vizsgálatok kerülése ajánlott, nehogy a terhesség megszakadásával járjon, vagy magzati fejlődési rendellenességet okozzon. Nagyon ritkán előfordulhat olyan eset, amikor mégis muszáj elvégezni, de ez mindenképpen a kezelőorvos döntése kell legyen.

2016. október 17.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek