Mi a probiotikum?
A probiotikum elnevezés több baktériumtörzs jótékony baktériumait jelöli, melyekkel születésünktől szimbiózisban élünk. Ez a megközelítőleg 1-2 kilogrammnyi baktériumtömeg, melynek nagy része a vastagbél területén helyezkedik el, immunrendszerünk fontos részét képezi. Az anyatejnek –annak hiányában a probiotikus tápszernek – azért is van akkora jelentősége, mert hatására alakul ki az újszülött egészséges baktériumflórája, amely teljesen egyedi, akárcsak az ujjlenyomat.
Mitől borul fel az egyensúly?
A betegség miatt szedett antibiotikum nem csak a kórokozókat pusztítja el, hanem a hasznos baktériumok nagy részét is. Az egészséges bélflóra egyensúlyának felborulásához vezethet a folyamatos stresszterhelés, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és bármilyen, az emésztőszervrendszert érintő gyulladásos folyamat pl. vírusfertőzés.
Hogyan hatnak a probiotikumok?
A hasznos baktériumok és a kórokozók versengenek a tápanyagért és a bélfalon található kötődési helyekért. Minél több a hasznos mikroorganizmus a bélcsatornában, annál kevesebb táplálék és kötődési hely jut a kórokozóknak vagyis probiotikumok rendszeres szedésével jelentősen csökkenthetjük a megbetegedés esélyét. A probiotikumok segítenek visszaszorítani a kórokozók szaporodását, és fokozni az immunrendszer működését.
5 ok, amikor érdemes probiotikumot szedni
- A probiotikumok szedése különösen ajánlott ősszel és télen, a vírusos, fertőzéses időszakokban, a megbetegedések elkerülésére és nyáron, külföldi utazás előtt és alatt, amikor idegen baktériumkörnyezetbe kerülünk
- Kifejezetten javasolt kisgyerekeknek, amikor új, az eddigitől teljesen eltérő baktériumflórájú közösségbe kezdenek járni, szervezetük védekező- és alkalmazkodó képességének erősítésére
- Már csecsemőknek is adható, hiszen hosszútávon alkalmazva csökkenthető az allergiás megbetegedések súlyossága, ugyanakkor a hasmenést, kiszáradást okozó vírusok támadásai is nagyobb eséllyel kivédhetők
- Vizsgálatok támasztják alá, hogy a lactobacillus GG – amely a hasznos baktériumok egyik csoportja – véd a légúti fertőzésekkel szemben, illetve jelentősen csökkenti a megbetegedés valószínűségét
- Antibiotikus kezelés, gyulladásgátlók szedése alatt és azt követően a probiotikumok segítenek regenerálni és visszaállítani a bélflóra egyensúlyát
Hogyan pótoljuk a probiotikus baktériumokat?
Természetes módon főként savanyított tejtermékekben, joghurtban, kefírben, lágy sajtokban, káposztában találhatók meg, de ezek csak akkor képesek életben maradni szervezetünkben, ha megfelelően táplálkozunk. Az alkohol, a dohányzás, a finomított szénhidrátok, a zsírok és a mesterséges adalékanyagok fogyasztása pusztítja őket. A bélflóra egészségének megőrzésében kiemelten fontos a rendszeresség az étkezésekben, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a megfelelő rost- és folyadékbevitel.
- Tipp: A probiotikumok patikai készítmények formájában is elérhetők, kaphatók por és folyékony változatban is, ampullaként, kapszulában, káros mellékhatásuk nem ismert.