COVID-19: megelőzés és tesztek ujjbegy vérből, nyálból, orrüregből

Covid gyorstesztek a családnak

Míg a koronavírus-járvány elején nehéz volt meggyőződni arról, hogy valaki megfertőződött-e, esetleg korábban átesett-e a betegségen, mára ez megváltozott. Ma már a gyógyszertárakban is elérhető több típusú otthon is elvégezhető teszt, attól függően, hogy mit szeretnénk a segítségével kideríteni. Az otthoni covid gyorsteszt gyártói szerint a termékeik érzékenysége átlag 80-98 százalék közé tehető, míg pontosságuk 90-100 %. De mit tudnak az egyes típusok? A biztos diagnózis természetesen PCR-teszttel állítható fel.

  ANTITESTTESZT ANTIGÉNTESZT
Hogyan működik? Ujjbegyből vett vérből mutatja ki az antitestes immunválaszt Orrüregből vett váladékból vagy nyálból mutatja ki az esetleges fertőzést
Mikor jó használni? • Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy átestünk-e a fertőzésen
• Ha azt néznénk meg, hogy kialakult-e a megfelelő védelem az oltások után
• Ha tüneteink vannak
• Ha találkoztunk fertőzöttel
Mennyi idő után ad eredményt? 1-10 perc alatt
(20 perc után fals pozitív eredményt adhat)
15 perc alatt
(A 20 perc utáni eredmények nem feltétlen pontosak)

Antitest gyorstesztek ujjbegy vérből

Míg az antigén tesztekkel az esetleges fertőzést lehet kimutatni, addig az antitest tesztek arra alkalmasak, hogy kiderüljön, korábban átestünk-e a betegségen, illetve hogy az oltások után kialakult-e a megfelelő védelem. Ezen tesztek elvégzéshez az ujjbegyből – annak megszúrásával – kell kinyerni egy kevéske vért, aminek segítségével meghatározható, hogy jelen vannak-e a vérben a vírus tüskefehérjéje ellen termelődő antitestek.

A szerológiai antitest tesztek a vérünkben azokat a specifikus antitesteket mutatják ki, melyeket szervezetünk olyankor termel, ha korábban már találkozott a vírussal. Vagyis a vírus jelenlétét a szervezetben nem mutatja ki, fertőzés tesztelésére nem alkalmas. Otthoni antitest teszt elvégzése akkor ajánlott, ha átestünk már a fertőzésen, vagy felvettük az oltást, és tudni szeretnénk, hogy kialakult-e a védettségünk.

Antigén gyorstesztek nyálból vagy orrüregből

Manapság talán az antigén gyorsteszteket emlegetjük a leggyakrabban, ezek alkalmasak arra, hogy az elülső orrüregből vett váladékból kimutassák az esetleges koronavírus-fertőzést, vagyis a vírus jelenlétét a nyálkahártya sejtjeiben. Ez még oltottaknál is előfordulhat, mert a vakcinák védenek ugyan a súlyos megbetegedésről, de a fertőzéstől és az enyhe tünetektől nem feltétlenül. Az antigén tesztek többsége a koronavírus jelenleg ismert mutációit is kimutatja. Az otthon elvégezhető, öntesztelésre engedélyezett SARS-CoV-2 elleni tesztek az IgG és IgM antitestek kimutatására alkalmas gyorstesztek.

EKG és Pulzoximéterek

Az oxigéndús vér gyorsan áramlik, ám az oxigénszegény vér folyása lassú, így kevesebb oxigént tud elszállítani a sejtekhez, melyek ezáltal károsodhatnak. A tartósan alacsony oxigénszint betegségek kialakulásához vezethet. A véroxigénszint mérésével megállapítható, hogy a vörösvérsejteknek mennyi az oxigénszállító kapacitása - erre valók a pulzoximéterek, melyek vörös és infravörös fény kibocsátásával tesztelik a hemoglobin fényelnyelését.

Az egészséges oxigénszint 99%, átlagembereknél a normál érték 96 és 98 % közé esik. Ha ez a szint tartósan 96% alatti (súlyos dohányosok, légzőszervi betegek, szívbetegek), akkor beszélhetünk oxigénhiányról, melynek eredményeképp a sejtek egy része alulműködik. Ha a mért érték 88% alatti, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Légzőszervi megbetegedéseknél, asztmánál, covid fertőzésnél, tüdődaganat esetén, szívbetegségek esetén vagy szívizomgyulladásnál (post covid betegség) javasolt lehet rendszeresen ellenőrizni a véroxigénszintet!

Covid elleni védekezés

A covid-19 elleni oltások, a gyorstesztek és a rendszeres önellenőrzés mellett ne feledkezzünk meg a megelőzés fontosságáról, még oltottak esetén sem! A koronavírus fertőzés kockázata nagy mértékben csökkenthető a megfelelő védelemmel és higiéniai szabályok betartásával. Időről-időre szükségesek és kötelezőek a maszkok, félálarcok, nagy jelentősége lehet bizonyos helyeken (pl.tömegközlekedésen, közintézményekben) a gumikesztyű viselésének, és rutinszerű kell, hogy legyen már a gondos kézmosás illetve a különféle kézfertőtlenítőszerek használata.

Hogyan használjuk az otthoni covid gyorsteszteket?

Ezeknél az otthoni gyorsteszteknél az orrból vett mintában mutatható ki a koronavírus jelenléte, vagyis, hogy a sars cov-2 a tesztelés pillanatában jelen van-e a vizsgált légutakban. Éppen ezért a tesztelés előtt nem árt néhány dolgot betartani!

  • Ne dohányozzon, ne használjon orrsprayt!
  • Ne mossunk fogat menthol tartalmú fogkrémmel, és
  • Ne csináljunk semmi olyat, ami az orrüreg a nyálkáját befolyásolhatja!

Antigén gyorstesztekből elérhetőek nyál és orrüregi tesztek is, de utóbbiak adnak precízebb eredményt. Az orrüregi tesztektől sem kell megijedni, hiszen elég kis mélységben az orrunkba dugni őket, nem járnak fájdalommal. A nyálteszteket gyermekek esetén kifejezetten ajánlottak, hiszen számukra az orrüregi tesztek túl kényelmetlenek lehetnek.

A koronavírus antigén tesztek nagy előnye a gyorsaság, hiszen 15 perc elteltével leolvasható az eredményük. Nem szükséges hozzájuk laborháttér, a kezelési útmutatót követve bárki el tudja végezni a tesztelést, és ezek a tesztek nagy eséllyel kimutatják, hogy ki az, aki aktuálisan is fertőzött.

Az antigén teszteket akkor érdemes elvégezni, ha magunkon tüneteket tapasztalunk, vagy ha érintkezhettünk fertőzöttel. A szaglás- és ízvesztés, a láz, a fejfájás, fáradékonyság, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, köhögés és torokfájás mind lehetnek a covid tünetei is, ezért érdemes az otthoni tesztet elvégezni! Ha pozitív eredményt kapunk, mindenképpen végeztessünk PCR-tesztet is, vagy forduljunk a háziorvoshoz!

 A legbiztosabb diagnózis persze PCR-teszttel állítható fel, de az esetleges fertőzést otthoni antigén tesztekkel is ki lehet mutatni. A PCR tesztek legnagyobb előnye, hogy ideális esetben a COVID-19 betegség tüneteinek az előfordulását megelőző néhány naptól (2-4.) már kimutatható a fertőzés. A PCR vizsgálat a koronavírus RNS-részét mutatja ki orrüregi mintából. Egy-egy előzetesen tervezett fogászati vagy orvosi beavatkozás, műtét, külföldre történő utazás, vagy munkavállalás előtt ajánlott az elvégeztetésük.

 
Legfrissebb cikkeink COVID témában
Biotechnológia Kínából (x)
Biotechnológia Kínából (x)
A Vazyme legújabb terméke egy lakossági felhasználású, önellenőrzésre engedélyezett COVID-19 gyorsteszt, amely az orrból vett mintában található vírus antigén detektálásával 99,81%-os pontossággal képes kimutatni a fertőzöttséget.