Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

Kapcsolódó tünetek:

B12-vitamin A különféle fáradtsággal és levertséggel kapcsolatos állapotok enyhítésére a szakértők általában a B-vitamincsoport bevitelének növelését szokták ajánlani. Ezek közül pedig különösen fontos a B12-vitamin, melynek hiánya szoros összefüggésben áll a letargia és a kimerültség érzésével. A B12 azon kívül, hogy az elfogyasztott szénhidrátot energiává alakítja a szervezetben, az emésztésre is jótékony hatással van. Így ne habozzunk többet fogyasztani olyan, ebben a vitaminban gazdag élelmiszerekből, mint a tojás, a tej, a lazac vagy a hering. B6-vitamin A B6-vitamin szintén elengedhetetlen a megfelelő energiaszint és a jó hangulat visszaszerzéséhez, hiszen segíti az emésztőrendszerünkben lebomló tápanyagok felszívódását, emellett nagyban hozzájárul az ideg- és immunrendszer egészséges működéséhez. Természetes állapotában megtalálhatjuk a lazacban, a tonhalban, a burgonyában, a gabonafélékben és az olajos magvakban. Folsav, vagyis B9-vitamin A boldogság vitaminjának is nevezett folsav többek között szerepet játszik az örökítőanyagok szintetizálásában, a vörösvérsejtek előállításában és a megfelelő agyműködés fenntartásában. Becenevéből pedig következtethetünk rá, hogy mentális nyugalmunk megőrzésében is elengedhetetlen, a B9-vitamin hiánya és a folsav-felszívódási zavarok ugyanis könnyen vezetnek depressziós tünetekhez. Szerencsére a mindennapokban is könnyen megtalálhatjuk ezt a vitamint, hiszen bőséges forrásai között szerepelnek a keresztesvirágzatúak – például a brokkoli, káposzta és a karfiol –, a leveles zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék is. Tiamin, azaz B1-vitamin A B1-vitamin nélkülözhetetlen nem csak idegrendszerünk, izomzatunk és szívizmunk működéséhez, de elengedhetetlen a szervezet energia-anyagcsere folyamataiban is, ezzel pedig igazi energia-nyerő, ami igencsak jól jön a tavaszi fáradtság ellen. Szerencsére számos élelmiszerben megtalálhatjuk, így könnyű dolgunk lesz, ha a tavasz közeledtével felturbóznánk B1-bevitelünket. Legfontosabb forrásai a tonhal, a lepényhal, a hüvelyesek, a gabonafélék, a tej és a tojás. Niacin, tehát B3-vitamin A B3-vitamin az eddig említett B-vitaminokhoz hasonlóan segíti testünk és lelkünk energiaszintjének fenntartását. Fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében, a glükóz lebontásában, az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer működésében. Niacint számos ételben találhatunk, így különleges diétára sem lesz szükségünk hozzá, hogy megnöveljük bevitelünket. A B3-ban leggazdagabb élelmiszerek a halak, a máj, a csirke- és a pulykahús, a gomba (csiperke, portabella, shiitake) és a tejtermékek.
2021. február 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek