Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

2021. február 21.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A tavasz elérkezésével sokan érzik magukat ingerlékenyebbnek, kimerültnek, stresszesnek vagy rosszkedvűnek. Ez a tavaszi fáradtság, amely a szervezet normális reakciója a változó környezeti hatásokra. Nézzük, mely vitaminok lendíthetnek túl rajta.

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

B12-vitamin

A különféle fáradtsággal és levertséggel kapcsolatos állapotok enyhítésére a szakértők általában a B-vitamincsoport bevitelének növelését szokták ajánlani. Ezek közül pedig különösen fontos a B12-vitamin, melynek hiánya szoros összefüggésben áll a letargia és a kimerültség érzésével. A B12 azon kívül, hogy az elfogyasztott szénhidrátot energiává alakítja a szervezetben, az emésztésre is jótékony hatással van. Így ne habozzunk többet fogyasztani olyan, ebben a vitaminban gazdag élelmiszerekből, mint a tojás, a tej, a lazac vagy a hering.

B6-vitamin

A B6-vitamin szintén elengedhetetlen a megfelelő energiaszint és a jó hangulat visszaszerzéséhez, hiszen segíti az emésztőrendszerünkben lebomló tápanyagok felszívódását, emellett nagyban hozzájárul az ideg- és immunrendszer egészséges működéséhez. Természetes állapotában megtalálhatjuk a lazacban, a tonhalban, a burgonyában, a gabonafélékben és az olajos magvakban.

Folsav, vagyis B9-vitamin

A boldogság vitaminjának is nevezett folsav többek között szerepet játszik az örökítőanyagok szintetizálásában, a vörösvérsejtek előállításában és a megfelelő agyműködés fenntartásában. Becenevéből pedig következtethetünk rá, hogy mentális nyugalmunk megőrzésében is elengedhetetlen, a B9-vitamin hiánya és a folsav-felszívódási zavarok ugyanis könnyen vezetnek depressziós tünetekhez. Szerencsére a mindennapokban is könnyen megtalálhatjuk ezt a vitamint, hiszen bőséges forrásai között szerepelnek a keresztesvirágzatúak – például a brokkoli, káposzta és a karfiol –, a leveles zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék is.

Tiamin, azaz B1-vitamin

A B1-vitamin nélkülözhetetlen nem csak idegrendszerünk, izomzatunk és szívizmunk működéséhez, de elengedhetetlen a szervezet energia-anyagcsere folyamataiban is, ezzel pedig igazi energia-nyerő, ami igencsak jól jön a tavaszi fáradtság ellen. Szerencsére számos élelmiszerben megtalálhatjuk, így könnyű dolgunk lesz, ha a tavasz közeledtével felturbóznánk B1-bevitelünket. Legfontosabb forrásai a tonhal, a lepényhal, a hüvelyesek, a gabonafélék, a tej és a tojás.

Niacin, tehát B3-vitamin

A B3-vitamin az eddig említett B-vitaminokhoz hasonlóan segíti testünk és lelkünk energiaszintjének fenntartását. Fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében, a glükóz lebontásában, az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer működésében. Niacint számos ételben találhatunk, így különleges diétára sem lesz szükségünk hozzá, hogy megnöveljük bevitelünket. A B3-ban leggazdagabb élelmiszerek a halak, a máj, a csirke- és a pulykahús, a gomba (csiperke, portabella, shiitake) és a tejtermékek.

A legfontosabb nyári vitaminok

A legfontosabb nyári vitaminok

Készítse fel szervezetét és bőrét belülről a legfontosabb nyári vitaminokkal!

Idegrendszer erősítő vitaminok és ásványi anyagok

Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat fogyassza, ha erősíteni szeretné idegrendszerét!

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában