Vigyázzunk! Ősszel fokozódnak a reflux tünetei

2018. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Az őszi időszak különösen sokaknak okoz gyomorpanaszokat. Ezek közt a refluxos tünetek is szerepelnek: a gyomorégés, a száj égése, a böfögés, köhögés és a kellemetlen lehelet is sokak mindennapjait teszi nehezebbé az évszak megérkezésével.

Vigyázzunk! Ősszel fokozódnak a reflux tünetei

Vigyázzunk! Ősszel fokozódnak a reflux tünetei

Az ősszel a reflux tüneteire panaszkodó páciensek hirtelen növekvő számának oka nem pontosan ismert, a szakemberek azonban arra gyanakodnak, hogy a jelenségben szerepet játszik az ebben az időszakban megnövekedő munkahelyi, iskolai nyomás, az általában nagyobb mértékű stressz és a nehezebb ételek gyakoribb fogyasztása is.

A reflux – vagy gyomorégés – a gyomortartalom nyelőcsőbe, sőt akár a garatba vagy szájüregbe való visszajutásával jár, a betegség pedig hazánkban a felnőtt lakosság – különösen a 40 év felettiek – több mint felét érinti. A panaszok kialakulásának kockázatát a stresszen kívül növeli még az elhízás, a meglévő légúti betegségek, a terhesség, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás és mozgásszegény életmód is.

Azt, hogy a gyomortartalom ne jusson vissza a nyelőcsőbe, a gyomorszáj teszi lehetővé, amely bezáródva a gyomorban tartja az elfogyasztott táplálékot. Azonban ha a záróizom nem működik megfelelően, a savas gyomornedv visszakerülve irritálja a nyelőcső érzékeny nyálkahártyáját, ennek égető fájdalmát pedig a szegycsont mögötti területen kívül akár a torokban is érzékelhetik a refluxban szenvedők.

A tünetek azonban sokfélék lehetnek: a gyomorszáj körüli fájdalomtól a savas böfögésen keresztül az émelygésig több módon is jelentkezhetnek, és az sem ritka, hogy a savas nedv egészen a szájüregig feljön, keserű, savanyú szájízt okozva ezzel. A reflux emiatt sajnos szerepet játszhat más betegségek kialakulásában is, és az állandósult rekedtség mellett okozhat például krónikus torokfájást és köhögést, orrmelléküreg gyulladást, szorító mellkasi fájdalmakat vagy krónikus bronchitiszt is.

Az asztmás betegek körében nagyon gyakori a gyomorégés tüneteinek megjelenése is (60-70%), és fordítva: a reflux jelei is megjelenhetnek együttesen az asztmáéval. A két betegség ugyanis több ponton is összefügg, például a sav provokálhatja az asztmás rohamot, illetve a torok ingerlésével köhögést okoz, ez még jobban megnöveli a gyomorban lévő nyomást, ami pedig csak tovább fokozza a problémákat, míg egyes asztmára használatos gyógyszerek a gyomorszájat ellazítva elősegítik a reflux kialakulását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Egy-egy alkalommal természetesen bárkinél jelentkezhet gyomorégés, különösen zsírosabb vagy fűszeres ételek, esetleg alkohol fogyasztása után. Orvosi kezelést igénylő refluxról azonban akkor beszélünk, ha a tünetek újra és újra jelentkeznek, vagy egyes esetekben akár állandósulnak is. Ekkor a kezdetekben hatékony segítséget nyújtó, vény nélkül kapható savlekötő készítmények helyett már személyre szabott gyógyszeres kezelés és valószínűleg étrend és életmódbeli változások is szükségessé válnak.

Mi a teendő gyomorrontás esetén

Mi a teendő gyomorrontás esetén?

A gyomorrontás igen gyakori probléma. Oka a túlzott mennyiségű étel fogyasztása, de hasonló tüneteket produkálhat, ha vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben. Mit tegyünk, ha gyomorrontással állunk szemben?

Ezért nem szabad gyorsan enni

Ezért nem szabad gyorsan enni

Egy Japánban végzett kutatás kimutatta: ha evésről van szó, bizony a lassúság az egészség-barát választás. Az eredmények szerint a ’lassú evők’ életében sokkal kisebb kockázata van bizonyos betegségek kialakulásának.

Egészségesebbé tehet a vegán étkezés?

Egészségesebbé tehet a vegán étkezés?

Az utóbbi években a különféle környezet- és állatvédelmi, valamint egészségügyi aggályok a vegán életmód népszerűvé válása eredményezték. De mennyi mindenről kell lemondanunk, ha vegánok lennénk, és milyen előnyökkel is járhat a váltás?

A gyomorfekély jelei, kezelése, megelőzése

A gyomorfekély jelei, kezelése, megelőzése

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya sérülése, folytonosságának megszakadása miatt alakul ki, és igen kellemetlen tünetekkel járhat az abban szenvedőknek. Nézzük, miről ismerhetjük fel, és hogyan kezelhetjük a problémát.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

Összes cikk Emésztőrendszer témában