Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

2018. augusztus 31.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint

A légszennyezés már így is rengeteg probléma kiváltója, de egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás annak újabb veszélyét fedezte fel: kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

A 2-es típusú cukorbetegség kiváltói közül már eddig is ismertük az egészségtelen étkezést, az alacsony aktivitású életmódot és a genetikailag örökölhető hajlamot, most viszont beállt a sorba egy, az autók által kibocsátott légszennyező anyag is. Erre egy, az Amerikai Egyesült Államokban készült kutatás mutatott rá, mely földrajzilag, a résztvevők, a vizsgált szempontok és a vizsgálati módszerek számát tekintve egyaránt meglehetősen kiterjedt volt. A publikált tanulmány pontosan megnevezte a légszennyezésnek tulajdonítható diabéteszes megbetegedések számát: ez 2016-ban az összes új cukorbetegség 14 százaléka volt.

A kutatás során 1,7 millió amerikai veteránt követtek, átlagosan 8,5 éven keresztül. Számításba vették továbbá korábbi kutatások eredményeit és az egészségügyi statisztikák adatait, valamint az egyéb, cukorbetegségre hajlamosító tényezők – mint például az elhízás – szűrésével törekedtek minél pontosabb eredményt kapni.

Az első számú, cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszó károkat okozó anyagként a PM2.5-et nevezték meg. Ez azért jelent súlyos veszélyt egészségünkre nézve, mert 2,5 mikrométeres méretével körülbelül 30-szor kisebb, mint egy emberi szőrszál. Minden anyag, amely 10 mikrométernél kisebb, könnyedén belekerül véráramunkba is. A mérgező fémeket tartalmazó PM2.5 esetében is pontosan ez okozza a problémát. A tüdőbe, majd a keringési rendszerbe jutva összes szervünkhöz képes eljutni, ott pedig gyulladásos reakciókat válthat ki, mely különféle folyamatokon keresztül elindítja az inzulinrezisztencia kialakulását, a későbbiekben súlyosbodva pedig könnyedén alakul át 2-es típusú cukorbetegséggé.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Szájmaszk filteres gumis 1x

    Szájmaszk filteres gumis 1x

    <div class="short-description"> <div class="std"> <p>3 rétegű, filteres sebészeti egyszer használatos szájmaszk gumival.</p> <p><strong>Maximálisan megvásárolható mennyiség: 20 darab</strong></p> <p> </p> <p><a href="szajmaszk-3-retegu-gumis-coollea-50x">Nézze meg 50 darabos kiszerelésünket is!</a></p> </div> </div>

    299 Ft

A kutatás rámutatott arra is, hogy a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét már 2.4 μg/ m3 (mikrogramm/köbméter) mennyiségű, levegőbe került részecske is növelni tudja. Azonban míg például az USA-ban a PM2.5 mennyiségének megengedett értéke 12 μg/ m3, addig az EU-ban nem is létezik szabályozás erre vonatkozólag, csak célértéket állapítottak meg, mely 2015-től 20 μg/ m3. Pedig a tanulmány eredményei szerint az évi 5-10 μg/ m3 mennyiségű káros részecskének kitett személyek közel 21 százalékánál alakulhat ki cukorbetegség, minden további 10 μg pedig 15 százalékkal növeli a megbetegedések számát. A PM2.5 hatásai még súlyosabbak ott, ahol károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályozások még megengedőbbek vagy nincsenek is érvényben (például a fejlődő országok nagy részében).

Bár a nemzeti és nemzetközi szabályozások változásai hozhatnának hosszú távú megoldást a problémára, ez sajnos egyelőre várat még magára. Addig is a szakemberek azt tanácsolják, minél messzebbről kerüljük el a fő kibocsátási helyeket, a nagy iparterületek, gyárak környékeit, az autópályák környezetét. Igyekezzünk minél kevesebbet használni autónkat, ha pedig nagyvárosban élünk, a legnagyobb dugó óráiban ne sportoljunk a szabadban.

almaecet

Az aranyat érő almaecet

Noha az almaecetnek évről évre egyre nagyobb a rajongótábora, sokan még mindig nem tudják, pontosan miben is rejlik a varázsereje. Ezért is járjuk most körbe alaposabban.

A sorozatos sorozatnézés negatív hatásai

A sorozatnézés negatív hatásai

Ismert tény, hogy az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt a televízió előtt töltött órák száma, aminek súlyos egészségi kockázatai vannak. Az új sorozat-centrikus online szolgáltatásokkal pedig csak nőtt a képernyő előtt töltött idő hossza is.

Mely vércsoport milyen betegségre tesz hajlamossá?

Mely vércsoport milyen betegségre tesz hajlamossá?

Hacsak nem adunk rendszeresen vért, nem valószínű, hogy sokat foglalkozunk vércsoportunkkal. Pedig ezek a betű és jelkombinációk többet jelentenek, mint gondolnánk, és még az egészségi állapotunkra leselkedő veszélyeket is előre jelezhetik.

A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

Egy kanadai kutatás eredményei újabb, a hosszú munkaórákhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatra hívják fel a figyelmet: azok a nők, akik 45 óránál többet dolgoznak hetente, hajlamosabbá válnak a 2-es típusú cukorbetegségre.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában