Új lehetőség a felnőttkori alsó légúti megbetegedések tüneti kezelésében

Új* lehetőség a felnőttkori alsó légúti megbetegedések tüneti kezelésében

Kapcsolódó tünetek:

Az alsó légúti megbetegedések között kiemelt helyet foglalnak el a fertőzések. A tüdőgyulladás mellett a heveny alsó légúti fertőzésekhez tartozik az akut hörghurut és a kisebb hörgők, hörgőcskék akut gyulladása is. A kórokozók általában baktériumok vagy vírusok. A hörgők és hörgőcskék akut gyulladásáért 90 %-ban a vírusok felelősek, a tüdőgyulladás azonban gyakrabban bakteriális eredetű. A leginkább veszélyeztetett korosztálynak a kisgyermekek mellett az idősek számítanak, de a más betegségben szenvedők is a fokozott kockázatú csoportba tartoznak. A tünetek között a kórokozótól és a fertőzött terület nagyságától függően a köhögés, a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a gyengeség vagy a légszomj dominál. (1,2.)

A COPD az alsó légutak krónikus megbetegedése, melyre a légutak idült gyulladása, a tüdőszövet károsodása, a légzőfelület csökkenése és a nehézlégzés jellemző. Hátterében elsősorban a dohányzás és a szennyezett levegőjű munkahely vagy lakókörnyezet áll, de kialakulásához öröklött tényezők is hozzájárulnak. Jellemző tünete kezdetben a fokozott légúti váladékképződés és a produktív köhögés, melyhez később nehézlégzés társul. A légúti fertőzéseket követő fellángolások a beteg állapotát fokozatosan tovább rontják. (3,4.)

Az alsó légúti fertőzések jelentőségét jól mutatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése. A Covid járvány kitörését megelőző évben, 2019-ben az Európai Régióban a bejelentett alsó légúti fertőzések száma megközelítette a 950 ezret. (1.) A szám természetesen sokkal nagyobb, mert az otthon kezelt „egyszerűbb” esetek nem kerülnek bele a nyilvántartásba.

Joggal merül fel a kérdés: Meddig tekintsük az alsó légúti infekciót egy mélyebbre terjedő megfázásnak és mikor forduljunk panaszainkkal orvoshoz. Általánosságban kijelenthető, amennyiben további vizsgálatok elvégzésére vagy orvos által felírt gyógyszerekre lehet szükség, keressük fel orvosunkat. Ilyen körülmények az állapot váratlan rosszabbodása, olyan társbetegségek jelenléte, mint a szív-, tüdő-, vese-, máj- és idegrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, vagy ha az immunrendszer működését csökkentő gyógyszert szedünk.  A 65 év felettiek számára két társbetegség meglétekor, a 80 éves kornál idősebbeknek pedig már egyetlen másik betegség fennállása esetén is ajánlott a szakellátás. (5.)

A következő kérdés, mit mondjunk el a tüneteink mellett orvosunknak, amennyiben hozzá fordulunk. Lehetnek olyan körülmények, amelyeknek nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, a diagnózist és a kezelést azonban nagyban megkönnyíthetik. A légiósbetegség – nevével ellentétben – bárkit megbetegíthet. Fontos jellemzője, hogy kisebb betegcsoportban okoz helyi járványt. Kórokozója a lakások, épületek pangó vizeiben szaporodik, a fertőzés veszélyének például a közös és nem kellően karbantartott légkondicionálót használók vannak kitéve. Amennyiben nincs országos járvány, a családban vagy a munkahelyen viszont szinte mindenki légúti fertőzésben szenved, felmerül a legionellózis lehetősége. Tájékoztassuk tehát orvosunkat, ha egy járványmentes időszakban a közvetlen környezetünkben többen mutatnak egyszerre légúti fertőzésre utaló tüneteket. (6.)

Szintén fontos információ, jártunk-e a lázzal járó megbetegedés előtt külföldön, jelentkezett-e bőrkiütés, de arról se feledkezzünk meg, hogy a köhögés – természetesen láz nélkül – egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet.

Amennyiben nem szükséges orvosi vizsgálat, vagy a vizsgálat során nem kerül szóba a tüneti kezelés, nekünk kell eldönteni, milyen készítményt választunk akut vagy krónikus alsó légúti panaszaink csökkentésére. A tüdő természetes öntisztulásának javítására, a letapadt légúti váladék oldására a leggyakrabban ambroxolt vagy acetilciszteint tartalmazó készítményeket alkalmazunk.

Az ambroxol hatásának megértéséhez érdemes röviden megismerkedni a tüdő természetes öntisztulásának folyamatával. A felnőtt tüdő légzőfelülete – tagolt felszínének köszönhetően – hihetetlenül nagy, 80-200 négyzetmétert (!) tesz ki. A napi légvételek során tízezer liter levegő áramlik benne és vesz részt a gázcserében. A belélegzett levegő azonban nem steril, benne porszemcsék, pollenek éppúgy megtalálhatóak, mint baktériumok vagy vírusok. A légutak felületének egy részét csillós hámsejtek alkotják, a sejtek között nyáktermelő sejtek bújnak meg. A megtermelt nyák vékony rétegben fedi a hámsejtek felszínét, ebben a nyákrétekben mozognak a csillók. A légutakba került idegen anyagok a nyákrétegben csapdába jutnak, a csillók mozgása pedig a külvilág felé továbbítja azokat. Akut vagy krónikus légúti megbetegedések során a váladék besűrűsödhet, akadályozva a légutak természetes öntisztulását. (7.)

Az ambroxol összetett hatással rendelkezik, melynek eredményeként mind akut, mind krónikus légúti fertőzésben szenvedő betegekben javítja a légúti tüneteket és könnyíteti a köhögést. A légúti váladékban fokozza a hígabb, savós váladék arányát a sűrű váladékhoz képest. Serkenti a légutak falában elhelyezkedő csillós hámsejtek működését, ezáltal is könnyíti a kevésbé tapadóssá vált légúti nyák mielőbbi eltávolítását. Az ambroxol fő előnye lehet az acetilciszteinnel szemben, hogy míg az acetilcisztein a legtöbb antibiotikummal egy időben nem szedhető be, csak két órás időeltolódással, addig az ambroxol és az orvosunk által felírt antibiotikumok akár egyszerre is bevehetők. Az ambroxol alkalmazása után egyes antibiotikumok szintje megnőtt a köpetben és a hörgőváladékban. (8.)

Az ambroxol hatóanyagú készítmények közül felnőttek és 12 éves kor feletti serdülők részére jó választás az Ambroxol-Teva 60 mg pezsgőtabletta. Szokásos adagja az első két-három napon naponta háromszor fél pezsgőtabletta, majd ezt követően naponta kétszer fél pezsgőtabletta. Ha szükséges, az adag legfeljebb napi kétszer 60 mg-ra emelhető. A pezsgőtablettákat fel kell oldani egy pohár vízben, és az oldatot étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül kell meginni. Amennyiben a tünetek az öt napig folytatott kezelés alatt nem enyhülnek vagy súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni. (8.)

Ambroxol-Teva 60 mg pezsgőtabletta szedésének ellenjavallatát egyedül a hatóanyaggal vagy a gyógyszer valamelyik segédanyagával szembeni túlérzékenység jelenti. Az ambroxol mellékhatásai ritkák, a vizsgálatok során 1 %-nál gyakrabban csak az ízérzés megváltozását, a szájban jelentkező érzéscsökkenést és a hányingert észleltek. (8.)

Az ambroxolt tartalmazó gyógyszerek, így az Ambroxol-Teva 60 mg pezsgőtabletta hatékony és biztonságos megoldást jelent azon akut vagy krónikus alsó légúti megbetegedések tüneti kezelésében, ahol a légutak természetes öntisztulásának javítása, a besűrűsödött váladék mielőbbi eltávolítása és a köhögés könnyítése a cél.

 

*új: Ambroxol-Teva 60mg pezsgőtabletta

 

 

Irodalom:

1./Lower Respiratory Tract Infections (LRTIs) (https://international-respiratory-coalition.org/diseases/lower-respiratory-tract-infections/)

2./Acute lower respiratory infections (https://europeanlung.org/en/information-hub/lung-conditions/acute-lower-respiratory-infections/)

3./ COPD (https://europeanlung.org/en/information-hub/lung-conditions/copd/)

4./ J. Lopez-Campos et al: Current Challenges in Chronic Bronchial Infection in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (J. Clin. Med. 2020, 9, 1639)

5./ Respiratory Tract Infections - Antibiotic Prescribing: Prescribing of Antibiotics for Self-Limiting Respiratory Tract Infections in Adults and Children in Primary Care (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53636/#ch1.s4)

6./ Legionnaires' Disease (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430807/)

7./ J. Nawroth at al: Multiscale mechanics of mucociliary clearance in the lung (Phil.Trans.R.Soc.B375:20190160)

8./ Ambroxol-Teva 60 mg pezsgőtabletta alkalmazási előírás.. www.ogyei.gov.hu ah_0000207511_20221212132607.doc (live.com)

 

Ambroxol-Teva 60mg pezsgőtabletta 10db. Ambroxol-hidroklorid hatóanyagú, vény nélkül kiadható gyógyszer.

Forgalmazó: Teva Gyógyszergyár Zrt. 4042 Debercen, Pallagi út 13.

Lezárás dátuma: 2023.10.26; AMBRX-HU-00090

Támogatott tartalom

 

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

2023. október 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink