Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

2018. április 24.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

Kifejlesztették az első, teljesen autonóm DNS robotrendszert, mely a jövőben nagyban hozzásegíthet többféle precíz gyógyszer- és rákterápia megvalósításához.

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

A nanomedicina hatalmas előrelépést tett. Az arizonai egyetem tudósai az amerikai Nemzeti Technológiai és Nanotudományi Központ és a Kínai Tudományos Akadémia kutatóival együttműködve sikeresen programoztak be a vérellátási utak elvágásával tumorok zsugorítására képes nanorobotokat. A technológia prezentálása emlősök (egerek, törpemalacok) rákos megbetegedéseinek (melanoma, tüdő-, mell-, és méhnyakrák) kezelésével történt. Az eredményeket széleskörűen lehet alkalmazni a rákos megbetegedések különböző fajtáira, mivel a szilárd tumorok esetében a tápláló erek lényegében azonosak.

A nanomedicina egyébként egy új orvostudományi ág, mely a nanotechnológiában rejlő különféle lehetőségeket ötvözi a kezelések újfajta megközelítésével.  Ilyen például a molekula méretű nanorészecskék készítése, melyek a súlyos betegségek, különösen a rák diagnosztizálására és kezelésére szolgálhatnak.

Eddig a szakemberek olyan robotok építésén dolgoztak, amelyek aktívan keresik, majd megsemmisítik magukat a tumorokat, míg az egészséges sejteket érintetlenül hagyják. A most elért áttörés lényege a szelektív kiválasztás és a tumorok kiéheztetése. Az új stratégia által kifejlesztett nanorobotokat programozni lehet molekuláris terhek szállítására, majd a ’rakomány’ letételével a tumorok vérellátásának akadályozására, ezzel pedig el lehet érni a tumor zsugorodását.

Vizsgálataik elvégzéséhez a tudósok egy már jól ismert egér-modellt alkalmaztak, amely során emberi ráksejteket juttatnak az állatok szervezetébe. Ahogy a tumor nőni kezdett, aktivizálták a robotokat.  Mindegyikhez trombin molekulákat (vérelvadást segítő vegyület) csatoltak, majd injekció által juttatták ezeket az egerek szervezetébe. A robotok gyorsan dolgoztak, és pár órán belül körbevették a tumort, hogy elkezdjék annak zsugorítását.

A kísérletekkel a tudós csapat azt is bizonyította, hogy biztonságos technológia a nanorobotok használata. Ami a legfélőbb volt, nem következett be: a robotok nem vándoroltak el, és nem okoztak egészségügyi problémákat, például az agyban trombózist okozva. Azt, hogy csak a tumort vegyék körbe és kezdjék pusztítani, egy bizonyos DNS aptamer segítségével érték el, amely egy nukleolin nevű fehérje megtalálásával navigálta a robotsereget. A nukleolin nagy mennyiségben van jelen a tumorok felületén, az egészséges sejtekén azonban nem található meg.

Az eredmények nagyon biztatóak: a tumorokon károsodás volt megfigyelhető 24 óra elteltével, míg az egészséges területeket nem érte semmilyen ártalom. 3 nap múlva a daganatot tápláló összes érben akadályozottá vált a vérellátás. Nyolcból három melanomás egérnél teljes tumorregresszió ment végbe, az összes kísérleti alany adataiból pedig az látszik, hogy a túlélési időtartamok mediánja (középső értéke) több mint a kétszeresére nőtt.

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

Az elmúlt évtizedekben több anyagról, ételről és italról derült ki, hogy rossz hírük ellenére ártalmatlanok, és a korábban feltételezettekkel ellentétben nem okoznak rákos elváltozásokat. Ismerje meg ezeket a tételeket.

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Egy amerikai tanulmány szerint az átlagosnál magasabb emberek esetében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen daganatos megbetegedés alakul ki.

4 munka, ami növeli a rák esélyét

4 munka, ami növeli a rák esélyét

Vannak ránézésre is veszélyesnek tűnő munkahelyek és munkakörök, azonban újfent kiderült, hogy nem szabad csak látszat alapján ítélkezni. Akad több olyan foglalkozás is, amelyről nem is gondolnánk, mennyire ártalmas lehet egészségünkre nézve.

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

A hemangióma – vagy más néven burjánzó erek – egy jóindulatú érdaganat, mely csecsemőknél és felnőtt korban egyaránt előforduló jelenség. Nézzük most a legfontosabb tudnivalókat róla!

egyre több a ráktúlélő

Egyre több a ráktúlélő

Egy idén publikált jelentés szerint szerencsére egyre többen élik túl a rákot és ezzel globálisan is javultak a ráktúlélés esélyei. Az egyes országok és régiók között azonban nagy különbségek is lehetnek.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , , ,