Támad a szalmonella! Így védekezzünk ellene

Támad a szalmonella! Így védekezzünk ellene

Kapcsolódó tünetek:

A szalmonella terjedése

A szalmonella voltaképpen több baktériumtörzset jelöl, és eltérő betegségeket okoznak, de a tünetek hasonlóak. A szalmonella fertőzés, vagyis szalmonellózis három módon jelentkezhet; hastífusz, gyomor-bélhurut és szepszissel járó bélgyulladásként. Mindegyik szájon át történő fertőzéssel terjed, ami lehet romlott étel, szennyezett víz, vagy akár szalmonella baktériumot hordozó állat ürülékével, tojásának érintésével is.

A szalmonella baktériumok nagyon elterjedtek az élővilágban, mind a rovarok, a hüllők, mind a madarak és emlősök megfertőződhetnek vele. A baktérium az emésztőrendszerben él és szaporodik, az állatok elfogyasztásával, piszkos kézzel, rossz ivóvízzel, szennyezett tojással pedig terjed.

Nyáron különösen gyakoriak a szalmonellás megbetegedések, mert a melegben könnyebben romlanak az ételek.

A tünetek legtöbbször a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával lépnek fel, melyek között megtalálható a:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • véres széklet
  • hidegrázás,
  • magas láz,
  • levertség.

A fertőzés pár nap alatt “végig megy” az emberen, és sok esetben nincs szükség kezelésre, ám előfordul, hogy a baktérium életképes, tünetmentes formában megmarad a szervezetben, és így az ember hordozóvá válik, székletével pedig fertőzhet.

A szalmonella fajtái és diagnózisuk

A fertőző szalmonellák a salmonella enterica, a salmonella typhi és a choleraesuis. Hazánkban az enterica törzs okozza a fertőzéseket (enteritis), így hastífusszal szerencsére nem találkozunk. A baktérium akár még fagyasztott húsban is képes a túlélésre!

A szalmonellát az orvosok a székletből mutatják ki, illetve kérhetnek kiegészítő vér és vizeletvizsgálatot is, valamint jól kikérdezik a fertőzött gyanús személyt. A vérvizsgálat elsősorban a hastífusz kimutatására jó, ha valaki pl.utazni volt, mindenképpen indokolt lehet. Antibiotikumokkal gyógyítható a fertőzés, de pár nap alatt magától is elmúlnak a tünetek. A hastífusz megelőzésére védőoltás is felvehető.

A tífusz a másik formákkal ellentétben kevésbé jár hasmenéssel, inkább a magas láz és a bőrkiütések a tünetei. Ez a fajta baktérium emberről emberre terjed, állatokban nem marad életképes.

A szepszises szalmonella fertőzéskor a baktérium a véráramba kerül, és eljut létfontosságú szervekhez, megtelepedhet a májban, az agyhártyán, a tüdőn, vagy az ízületekben és ott tályogokat okoz. A fertőzött szervek gócként funkcionálnak, ami akár halálos kimenetelű lehet. Ez a fertőzöttség szerencsére igen ritka.

Mi a teendő szalmonella fertőzés esetén?

Ha valaki szalmonellás, nagyon körültekintőnek kell lenni, de még a környezetének is, mivel sok ember tünetek nélkül hordozza a baktériumot, illetve a már felgyógyult betegek bélrendszeréből is ürülhet még életképes kórokozó.

Nagyon fontos a szigorú higiénia szabályok betartása, az ételek hőkezelése, és gyanú esetén újabb laborvizsgálat elvégzése. Az orvosok által csak három negatív székletminta jelent szalmonella mentességet.

A hazánkban előforduló “normál” szalmonella nem igényel antibiotikumos kezelést, ha nincsenek szövődmények, és nem merül fel pl.a szepszis lehetősége. Ilyenkor sok folyadékot kell pótolni, hányingerre és hasmenésre pedig tünetenyhítő szereket bevenni.

Tífusz és szepszis esetén mielőbbi antibiotikum kúrát rendel el az orvos.

A gyógyulófélben lévő személyek természetesen diétázzanak, hiszen az emésztőrendszerük sérült és érzékeny.

Praktikus tanácsok a szalmonella megelőzésére

  • Fontos, hogy a nyers húsfélék, hal, tojás, ahogyan a jégkrémek, fagylaltok is folyamatosan hűtés alatt álljanak. Amikor bevásárolunk, vigyünk magunkkal, vagy vásároljunk olyan szatyrot, mely a hűtött termékek tárolására alkalmas.
  • Szabadtéri sütéskor biztosítsunk hűtőalkalmatosságot a majonéz, tej számára, de az a legjobb, ha olyan ételeket választunk, amelyek ezeket nem is tartalmazzák.
  • A húsféléket rendesen süssük át, ugyanis a szalmonella 70 °C felett pusztul el.
  • Mindig friss tojást fogyasszunk, ez egyébként nem csupán a nyári időszakra érvényes. A tojást minimum 7 percig főzzük, a tükörtojásnak mindkét oldalát jól süssük át.
  • Kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek elkészítését és fogyasztását is, ha mégis nekilátunk, biztosítsuk a folyamatos hűtést.
  • Azokat a felületeket, konyhai eszközöket, melyek érintkeznek nyers tojással vagy hússal, a munka végeztével minél hamarabb tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel.
  • Azoknak a mirelit áruknak a levét, melyet kiolvasztottunk, mindig öntsük le, a lefolyót pedig fertőtlenítsük - erre a legcélravezetőbb a forró víz használata.
  • Minden WC-használat után alaposan mossuk meg kezeinket, ne csupán a tenyeret, hanem az ujjak közét is.
  • A mediterrán országokban a kórokozók megtelepedhetnek sajnos az ivóvízben is. Ha van rá lehetőségünk, fogyasszunk inkább palackozott ásványvizet, jég nélkül. A csapvizet inkább csak zuhanyzásra használjuk! Ne fogyasszunk vízzel mosott gyümölcsöket, és mielőtt kiutazunk, vegyük fel a védőoltást!
  • Lehetőleg kerüljük a nyers és pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket.
  • Figyeljünk a keresztszennyeződés lehetőségére, külön felületen kezeljük a nyers, félkész, valamint készételeket. Az eszközöket, valamint a kezünket rendszeresen mossuk meg főzés előtt és alatt is.
  • Fertőzöttként ne nyúljunk mások ételéhez vagy vizéhez.
  • Állattal történő érintkezés után mossunk alaposan kezet.
2016. június 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek