Szemtorna gyakorlatok

Szemtorna gyakorlatok

Kapcsolódó tünetek:

A szemtorna módszerének kitalálói szerint a szemek érzékszervek, passzív fogadók, az észlelés tulajdonképpen az agyban megy végbe, ahol a kép háromdimenzióssá áll össze, ennek következtében a megfelelő látás 90 százalékban pszichikai eredetű.

A szempanaszok hátterében a nem megfelelő nézési szokások miatt jön létre károsodás. A szemtréning célja a szemet visszaterelni a helyes nézési technikához, így alkalmazásával a szemüveget akár véglegesen félretehetjük.

A módszer nagy előnye, hogy a gyakorlatokat bárki könnyen elsajátíthatja, a megfelelően diagnosztizált betegségek (kancsalság, összetérítési gyengeség, szemizom bénulás, alkalmazkodási képtelenség esetén) esetében óriási eredmények érhetők el.

Néhány szemtorna gyakorlat

Pislogás – a tudatos pislogás, a szemkörnyék enyhe masszírozásával cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, ellazulnak a szem körüli izmok.

Tekintés - a gyakorlat lényege a mozdulatlan egyenes fejtartás mellett a szemmel a fő irányokba (jobbra, fölfelé, balra majd lefelé) történő nézés, a szélső helyzetekben a szem pihentetése.

Összetérítő szemmozgás – ez nem más, mint kancsalítás az orrhegyre. Kifelé térő kancsalítás, valamint rövidlátás esetén javasolt.

Akkomodálás - az izomrendszer gyakorlata. Egy fixált kép, szöveg távolítása-közelítése.

Takarás – az ellustult szem fejlesztése, erősítése a feladat az erős, jobban funkcionáló szem teljes letakarása.

Fúziós gyakorlat - az agyat tanítja meg a két szemből jövő információk összehangolására. Műszerrel egymást kiegészítő, ám különböző képeket vetítenek külön-külön, majd mindkét szem elé. A gyakorlattal az agy megtanulja egyszerre észlelni őket.

Lazító gyakorlatok – a belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.

2016. szeptember 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek