Szemárpa

Szemárpa

Kapcsolódó tünetek:

Az árpának hívott duzzanat tulajdonképpen a szem környéki mirigyek gyulladása.

Legkönnyebben akkor jön létre, ha legyengül az immunrendszer, elégtelenek a higiénés körülmények, de az egyén esetleges rossz szokások is közrejátszhatnak.

A szemhéjak szélén egymás mellett sok, eltérő típusú mirigy helyezkedik el, ezek felelősek a könnyben található olajos-zsíros váladék termeléséért. A szemhéj belső oldalán vannak a Meibom-mirigyek, ezek gyulladása a gyakran kialakuló belső árpa. Ritkább a szemhéj külső részén lévő Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása, az úgynevezett külső árpa.

A gyulladás miatt a mirigyek kivezető csatornája elzáródik, kis göb jön létre, egy vagy adott esetben több is. A panasz fájdalmas, kellemetlen, de szerencsére a látást nem veszélyezteti.

A szemárpa kezelése

Kezdeti szemárpát első lépésben kenőccsel, szemcseppel lokalizálják. Antibiotikum kenőcsös párakötést alkalmaznak a beolvadásig. Meleg vizes vattával történő enyhe masszírozás, áttörlés javasolt. A beolvadt terület sok esetben magától is kifakad, a genny kiürül, viszont ha ez nem történik meg, műtét válhat szükségessé, melynek során Lidocainos érzéstelenítés után a szemhéj érintett részén 2-3 mm-es metszést ejtenek, a genny így ki tud ürülni. Ezt párakötés felhelyezése követi, majd antibiotikumos szemkenőcs használata javasolt. Az apró seb varrat nélkül is gyógyul.

A kiújuló árpa

Ha árpa keletkezik a szemünkön, később is figyelni kell a megelőzésre. Ez azt jelenti, hogy fokozottan figyelnünk kell a szemhigiéniére, kerülni kell a szennyezett (poros, olajos) környezetet, a szemdörzsölést és a túlzásba vitt sminkhasználatot, védeni kell a szervezet védekezőképességét.

Ha a hajlamosító tényezők továbbra is jelen vannak, az árpa kiújulhat, visszatérhet, sőt a műtétet is meg kell ismételni. Legyengült immunrendszer esetén komolyabb szemhéjtályog is kialakulhat, melynek során a gyulladás átterjedhet a szemgödör mélyebb zónáiba és bejuthat az érhálózatba is.

A ki-kiújuló árpa esetén ki kell vizsgálni a hátteret, az esetleges cukorbetegséget, immunhiányos állapotot. Cukorbetegség esetén gyakori a kiújuló árpa. Gyakran az alapbetegség kezelésével csökkenthető az árpa kiújulásának esélye is. Kifejezetten makacs esetekben szájon át szedett antibiotikumokra is szükség lehet.

2016. szeptember 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek