Szemárpa

2016. szeptember 9.

Kapcsolódó tünetek:

szemfájdalom, vörös szemek

A szemárpa az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés.

Az árpának hívott duzzanat tulajdonképpen a szem környéki mirigyek gyulladása.

Legkönnyebben akkor jön létre, ha legyengül az immunrendszer, elégteszemarpa301lenek a higiénés körülmények, de az egyén esetleges rossz szokások is közrejátszhatnak.

A szemhéjak szélén egymás mellett sok, eltérő típusú mirigy helyezkedik el, ezek felelősek a könnyben található olajos-zsíros váladék termeléséért. A szemhéj belső oldalán vannak a Meibom-mirigyek, ezek gyulladása a gyakran kialakuló belső árpa. Ritkább a szemhéj külső részén lévő Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása, az úgynevezett külső árpa.

A gyulladás miatt a mirigyek kivezető csatornája elzáródik, kis göb jön létre, egy vagy adott esetben több is. A panasz fájdalmas, kellemetlen, de szerencsére a látást nem veszélyezteti.

A szemárpa kezelése

Kezdeti szemárpát első lépésben kenőccsel, szemcseppel lokalizálják. Antibiotikum kenőcsös párakötést alkalmaznak a beolvadásig. Meleg vizes vattával történő enyhe masszírozás, áttörlés javasolt. A beolvadt terület sok esetben magától is kifakad, a genny kiürül, viszont ha ez nem történik meg, műtét válhat szükségessé, melynek során Lidocainos érzéstelenítés után a szemhéj érintett részén 2-3 mm-es metszést ejtenek, a genny így ki tud ürülni. Ezt párakötés felhelyezése követi, majd antibiotikumos szemkenőcs használata javasolt. Az apró seb varrat nélkül is gyógyul.

A kiújuló árpa

Ha árpa keletkezik a szemünkön, később is figyelni kell a megelőzésre. Ez azt jelenti, hogy fokozottan figyelnünk kell a szemhigiéniére, kerülni kell a szennyezett (poros, olajos) környezetet, a szemdörzsölést és a túlzásba vitt sminkhasználatot, védeni kell a szervezet védekezőképességét.

Ha a hajlamosító tényezők továbbra is jelen vannak, az árpa kiújulhat, visszatérhet, sőt a műtétet is meg kell ismételni. Legyengült immunrendszer esetén komolyabb szemhéjtályog is kialakulhat, melynek során a gyulladás átterjedhet a szemgödör mélyebb zónáiba és bejuthat az érhálózatba is.

A ki-kiújuló árpa esetén ki kell vizsgálni a hátteret, az esetleges cukorbetegséget, immunhiányos állapotot. Cukorbetegség esetén gyakori a kiújuló árpa. Gyakran az alapbetegség kezelésével csökkenthető az árpa kiújulásának esélye is. Kifejezetten makacs esetekben szájon át szedett antibiotikumokra is szükség lehet.

Az öregedő szem – Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni!

Szemészeti tünetek, melyek az öregedés természetes velejárói és amelyek betegséget jelentenek.

Így őrizze meg látása épségét!

5 módszer, amely segít szeme egészségének megőrzésében

A szem vörösödésének okai

A szemgyulladás sokféle okra vezethető vissza, a tünetek általában hasonlóak.

A szemkönnyezés okai

A kellemetlen panasz sok betegség kísérője is lehet. Melyek ezek?

Kulcsszavak: , , ,