Reflux: miért kell kezelni?

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Refluxról beszélünk, ha a gyomortartalom és a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A betegség oka a gyomor és a nyelőcső között található záróizom elégtelen működése. A reflux súlyos szövődményekkel járhat, akár nyelőcsőrák kialakulásához is vezethet, pedig a tünetek megfelelő kezeléssel enyhíthetők.

reflux_nkA nyelőcső gyulladása a gyomorhoz közeli szakaszán alakul ki. Az időről-időre visszatérő panaszok, a krónikus irritáció következtében fennáll a veszélye annak, hogy a nyelőcső sejtjeiben kóros elváltozások alakulnak ki, ami nyelőcsőrákhoz vezet. A betegek 15 százalékánál alakul ki rákmegelőző állapot, Barett-szindróma, ami az esetek nagy részében nyelőcsőrákká fajul.

A betegség a fejlett országokban egyre gyakrabban fordul elő, felnőtteket, gyerekeket és csecsemőket egyaránt érint. Ezzel együtt a nyelőcsőrák gyakorisága is nő.

A betegség tünete a savas felböfögés, a nyelési panaszok, az émelygés és a hányás, a sós vagy savas szájíz, gyomorégés, gyomorfájdalom, esetleg a fogzománc sérülései. A krónikus betegség szövődménye lehet orrmelléküreg-gyulladás, gégegyulladás, rekedtség, krónikus bronchitis, ingerköhögés, és hörgi asztma a már említett nyelőcsőrákon kívül.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

    Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

    <p>A Normaflore belsőleges szuszpenzió a bél normál flórájához tartozó, nem patogén Bacillus clausii spóráit tartalmazó készítmény. Alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását annak különbözó eredetű károsodása esetén. A készítmény kedvezően befolyásolja az immunrendszert, valamint antitoxikus hatású.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    2 599 Ft

Hogyan kezelhető a refluxbetegség?

Gyógyszerek savproblémákra

Savlekötők: ezek a recept nélkül kapható gyógyszerek közvetlenül a gyomorban semlegesítik a gyomorsavat. Kaphatók gél, szuszpenzió és tabletta formában. A savlekötő bevétele előtt és után 2 órával ne vegyen be más gyógyszert, mert más készítmények gyengíthetik a hatását. A savlekötők enyhébb panaszok esetén alkalmazhatók. Az alumíniumtartalmú savlekötőket hat hétnél tovább ne szedje!

H2-receptor blokkolók: mivel a gyomorsav főként éjjel képződik, a gyógyszert este kell bevenni. Általában elegendő naponta egyszer, de orvosa napi két dózist is elrendelhet. A H2-receptor blokkolók többsége vényköteles gyógyszer.

Protonpumpagátlók: gátolják annak az enzimnek a képződését, amelynek hatására a gyomor gyomorsavat választ el. Mivel ez az enzim reggelente képződik, a gyógyszert is reggel kell bevenni. Ezek a szerek vénykötelesek, és erős panaszok esetén alkalmazhatók. Elsősorban a reflux betegség okozta nyelőcsőgyulladás kezelésére alkalmazzák ezeket a gyógyszereket.

A puffadás és teltségérzet jól kezelhető gyógyszeresen, illetve a panaszok megszűnését, enyhülését segítik bizonyos gyógyszertárakban kapható cseppek formájában alkalmazható vagy teaként fogyasztható gyógynövények, ilyen például az édeskömény, az ánizs és a kömény.

Tartósan fennálló, gyógyszeres kezelésre nem javuló panaszok esetén, műtéti megoldásra lehet szükség.

Mit tehet még a panaszok enyhítése érdekében?

Próbálja meg elérni a normál testsúlyt, naponta többször étkezzen, egyszerre kisebb adagokat fogyasszon! Este már ne fogyasszon kiadós, nehéz ételeket, az alváshoz emelje meg az ágyrács feji végét vagy helyezzen párnát a feje alá, hogy a gyomorsav ne tudjon visszafolyni a nyelőcsőbe! Ne fogyasszon erősen savas és fűszeres ételeket, kerülje a nikotint, az alkoholt és a kávét!

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

A reflux kezelése

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Így kezelje a gyomorégést!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!