Reflux: miért kell kezelni?

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Refluxról beszélünk, ha a gyomortartalom és a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A betegség oka a gyomor és a nyelőcső között található záróizom elégtelen működése. A reflux súlyos szövődményekkel járhat, akár nyelőcsőrák kialakulásához is vezethet, pedig a tünetek megfelelő kezeléssel enyhíthetők.

reflux_nkA nyelőcső gyulladása a gyomorhoz közeli szakaszán alakul ki. Az időről-időre visszatérő panaszok, a krónikus irritáció következtében fennáll a veszélye annak, hogy a nyelőcső sejtjeiben kóros elváltozások alakulnak ki, ami nyelőcsőrákhoz vezet. A betegek 15 százalékánál alakul ki rákmegelőző állapot, Barett-szindróma, ami az esetek nagy részében nyelőcsőrákká fajul.

A betegség a fejlett országokban egyre gyakrabban fordul elő, felnőtteket, gyerekeket és csecsemőket egyaránt érint. Ezzel együtt a nyelőcsőrák gyakorisága is nő.

A betegség tünete a savas felböfögés, a nyelési panaszok, az émelygés és a hányás, a sós vagy savas szájíz, gyomorégés, gyomorfájdalom, esetleg a fogzománc sérülései. A krónikus betegség szövődménye lehet orrmelléküreg-gyulladás, gégegyulladás, rekedtség, krónikus bronchitis, ingerköhögés, és hörgi asztma a már említett nyelőcsőrákon kívül.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • AcidWell 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  AcidWell 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  <p>Az AcidWell tabletta hatóanyag a pantoprazol, ami blokkolja a gyomorsavat termelő pumpát. Így csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. Az AcidWell tabletta a reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, sav visszafolyás) rövid távú kezelésére szolgál felnőtteknél.</p>

  1 249 Ft
 • Antagel M 850 mg tabletta 20x

  Antagel M 850 mg tabletta 20x

  <p>Az Antagel M 850 mg tabletta a gyomorsav megkötésére szolgáló gyógyszer, felnőtteknek.Olyan betegségekben alkalmazható, amelyekben a gyomor fokozott savtermelése áll a háttérben.</p>

  999 Ft
 • Nolpaza Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  Nolpaza Control 20 mg gyomornedv-ellenálló table...

  <p>A Nolpaza control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A Nolpaza control tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.</p>

  1 249 Ft
 • Pantoloc Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  Pantoloc Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabl...

  <p>A PANTOLOC Control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A PANTOLOC Controlt a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.</p>

  2 449 Ft
 • Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

  Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

  <p>A készítményt a gyomorsav túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövidtávú kezelésére, az ezzel kapcsolatos gyomorégés, gyomorfájdalom enyhítésére alkalmazzák.</p>

  1 479 Ft helyett:1 249 Ft

Hogyan kezelhető a refluxbetegség?

Gyógyszerek savproblémákra

Savlekötők: ezek a recept nélkül kapható gyógyszerek közvetlenül a gyomorban semlegesítik a gyomorsavat. Kaphatók gél, szuszpenzió és tabletta formában. A savlekötő bevétele előtt és után 2 órával ne vegyen be más gyógyszert, mert más készítmények gyengíthetik a hatását. A savlekötők enyhébb panaszok esetén alkalmazhatók. Az alumíniumtartalmú savlekötőket hat hétnél tovább ne szedje!

H2-receptor blokkolók: mivel a gyomorsav főként éjjel képződik, a gyógyszert este kell bevenni. Általában elegendő naponta egyszer, de orvosa napi két dózist is elrendelhet. A H2-receptor blokkolók többsége vényköteles gyógyszer.

Protonpumpagátlók: gátolják annak az enzimnek a képződését, amelynek hatására a gyomor gyomorsavat választ el. Mivel ez az enzim reggelente képződik, a gyógyszert is reggel kell bevenni. Ezek a szerek vénykötelesek, és erős panaszok esetén alkalmazhatók. Elsősorban a reflux betegség okozta nyelőcsőgyulladás kezelésére alkalmazzák ezeket a gyógyszereket.

A puffadás és teltségérzet jól kezelhető gyógyszeresen, illetve a panaszok megszűnését, enyhülését segítik bizonyos gyógyszertárakban kapható cseppek formájában alkalmazható vagy teaként fogyasztható gyógynövények, ilyen például az édeskömény, az ánizs és a kömény.

Tartósan fennálló, gyógyszeres kezelésre nem javuló panaszok esetén, műtéti megoldásra lehet szükség.

Mit tehet még a panaszok enyhítése érdekében?

Próbálja meg elérni a normál testsúlyt, naponta többször étkezzen, egyszerre kisebb adagokat fogyasszon! Este már ne fogyasszon kiadós, nehéz ételeket, az alváshoz emelje meg az ágyrács feji végét vagy helyezzen párnát a feje alá, hogy a gyomorsav ne tudjon visszafolyni a nyelőcsőbe! Ne fogyasszon erősen savas és fűszeres ételeket, kerülje a nikotint, az alkoholt és a kávét!

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

A reflux kezelése

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Így kezelje a gyomorégést!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!