Ráncok elleni trükkök, amikkel megőrizhetjük fiatalságunkat

Ráncok elleni trükkök, amikkel megőrizhetjük fiatalságunkat

Kapcsolódó tünetek:

Az első ráncok akár már huszonéves korban megjelenhetnek az arcon, de a legtöbben a harmincas éveikben tapasztalnak lassú, de látható és érezhető minőségi változást a bőrükön, így ekkor kezdik el felvenni a harcot az öregedés ellen. Persze, a megelőzésre – például a bőr nedvességtartalmának pótlására és a napvédelemre – már jóval azelőtt érdemes odafigyelni, hogy észrevennénk az első finom ráncokat és kis pöttyöket, vagyis pigmentlerakódásokat a tükörben.

 

A bőr rugalmasságáért felelős kollagén mennyisége az idő múlásával természetes folyamatként csökken a szövetekben. Az UV-sugárzás és más környezeti hatások pedig egyre inkább nyomot hagynak rajtunk. Ezekkel a tényezőkkel kell tehát számolnunk, ha tudjuk, hogy a ráncok eltüntetése a célunk.

 

Cikkünkben kifejtjük a ráncok kialakulásának belső és külső okait, a ráncok típusait, illetve a megelőzésük és az eltüntetésük lehetséges módjait – a ragyogó, életteli és egészséges arcbőrért.

 

Mi okozza a ráncok kialakulását?

 

A ráncok kezeléséhez előbb meg kell ismernünk a kialakulásuk fő okait.

 

Természetes öregedési folyamatok

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a ráncok az élet természetes velejárói. A bőrünk rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztinrostok már a húszas éveinkben egyre lazábbá válnak, ami a feszesség fokozatos csökkenéséhez vezet. Ugyancsak ekkor kezd lassulni a bőrünk természetes megújulási folyamata, hámlasztási képessége is. Ennek következményeként egyre kevesebb új sejt termelődik, és egyre lassabban.

 

A harmincas éveikben már azok is érezhetik, hogy ideje olyan kozmetikai hatóanyagok után nézni, amik segítenek az első ráncok ellen házilag, akik addig nem észleltek változást a bőrükön. Ilyenkor ugyanis csökken a bőr hidratáltsága, ami a két felső réteg közötti nedvességtartalom-átvitel lanyhulásának tudható be. Az emiatt érezhető szárazabb tapintást fokozza, hogy a testünk idővel egyre kevesebb faggyút termel, ezáltal könnyebben kiszárad a bőr, hangsúlyozva a ráncokat. Fokozottabb veszélynek vannak kitéve azok a területek, amelyeken a faggyúmirigyek gyérebben helyezkednek el: ilyen például a szemkörnyék, ami miatt sokaknak a harmadik X betöltéséig sem kell várniuk az első szarkalábak megjelenésére.

 

Negyvenes éveinkre még tovább fokozódik a helyzet, hiszen a kollagéntermelés ekkorra jóformán leáll. A mély ráncok a rostok elszakadozása és megmerevedése miatt alakulnak ki. A bőr egyre nehezebben tudja hasznosítani a bejuttatott hatóanyagokat, és egyre lassabban regenerálódik. Sokaknál ebben a szakaszban kerül a fókuszba a ránc eltüntetés, mint cél.

 

Ötvenéves kor körül nemcsak a bőr rugalmassága és nedvességtartalma csökken jelentősen, hanem a bőr alatti szövetekben tárolt zsír mennyisége is, amitől a bőr vékonyabbá és sérülékenyebbé válik. Nőknél gyakori panasz, hogy a változókor alatti ösztrogénvesztés a bőr állapotának romlásához vezet.

Életmódbeli tényezők

 

Az egészséges életmód – tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyek elkerülése és a tudatos stresszkezelés – látványos eredményt hozhat a ráncok kialakulásának megelőzésében és a meglévő ráncok kezelésében.

 

Az egyik leggyakoribb életmódbeli probléma, ami a ráncok idő előtti megjelenéséhez vezethet, a folyadék- és tápanyaghiány. A megfelelő folyadékbevitel ugyanis hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, amihez naponta legalább másfél-két liter tiszta vízre van szükség. Fontos, hogy a folyadékpótlás fő forrásai ne cukorral és adalékanyagokkal teli üdítők legyenek, és a vízhajtó hatású kávé fogyasztását is érdemes észszerű keretek közé szorítani.

 

Tápanyagok közül a fehérjék, az A-, B-, C-, D- és E-vitaminok, a cink, a szelén, a kollagén és az omega-3 zsírsavak játszanak kulcsszerepet a bőr feszességének megőrzésében. Hiányuk sajnos hamar meglátszik a bőrünk állapotán is.

 

Ami a káros szenvedélyeket illeti, a dohányzás nem csupán a száj körüli ráncok elmélyüléséhez vezet a gyakran ismétlődő szívó mozdulat miatt, hanem a nikotin a bőr legfelső rétegével is érintkezik, akadályozva annak vér- és tápanyagellátását. A dohányzáson kívül egyébként az alkoholra is igaz, hogy a vérellátottság csökkentése révén rontja a bőr állapotát.

 

A ráncosodást befolyásoló életmódbeli tényezők közé sorolhatjuk még a krónikus stresszt, ami a bőr öregedési folyamatait is fokozza, valamint az arcbőrt „meggyűrő” alvási pozíciókat és a gyakran ismétlődő arckifejezéseket. Előbbiek a statikus, míg utóbbiak a mimikai ráncok elmélyüléséhez vezethetnek.

Ráncok elleni trükkük

Külső tényezők

 

A napsugárzás az egyik legnagyobb „bűnös” a ráncok kialakulásában. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr középső rétegét, lebontják a rugalmasságért felelős kollagént és elasztint, ráadásul fokozzák a pigmenttermelést, sőt daganatos elváltozásokhoz is vezethetnek. Az UV-védelem tehát a ráncok elleni harc legfontosabb alappillérei közé tartozik.

 

A ráncok típusai

 

A ráncok csoportosítása többféle szempontrendszer szerint lehetséges, ám alapvetően két típusukat különböztethetjük meg.

 

A mimikai ráncok közé tartoznak azok a ráncok, amelyeket a bőr alatti izmok ismétlődő mozgása okoz, vagyis maga az arcmimika. Ilyenek a homlokráncok, a szemöldök közötti „haragos” ráncok, a szarkalábak, valamint az orrszárnytól szájzugig húzódó „mosolyráncok”, amelyeknek a mélysége a mimika egyéni sajátosságainak megfelelően változhat.

 

A statikus ráncok oka ezzel szemben nem a bőr ismétlődő mozgatása, hanem  rugalmasságának folyamatos csökkenése. A fentiekben taglalt természetes öregedési folyamat révén apad a bőr nedvességtartalma, romlik a kollagén- és elasztinrostok minősége, ráadásul a gravitáció hatására megereszkedéssel is számolnunk kell.

 

Mit tehetünk a ráncok ellen?

 

Lássuk, mi a legjobb megoldás ráncok ellen házilag vagy szakemberek segítsége által.

A ráncok kialakulásának megelőzése

 

Az UV-sugárzás említett káros hatása miatt magától értetődő, hogy fényvédő rendszeres és következetes használatával rengeteget tehetünk a ráncok megjelenése és elmélyülése ellen. Fontos, hogy nem csupán kifejezetten napozáskor vagy a nyári hónapokban van szükség magas faktorszámú fényvédő termék használatára: az arcunknak egész évben hasznos a 30-50 SPF-es védelem.

 

Szót ejtettünk már arról is, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás hozzájárul a bőr nedvességtartalmának és rugalmasságának megőrzéséhez. Gyakran előfordul, hogy aki korábban nem figyelt oda a folyadékbevitelre, már 1-2 hétnyi tudatos vízivás után is látványos pozitív változást érzékel a bőrének állapotán.

 

A mennyiség és a minőség természetesen nemcsak a folyadékfogyasztás, hanem az alvás esetében is fontos, hiszen ilyenkor játszódik le a sejtregenerációs folyamatok jelentős része.

 

A rendszeres mozgás javítja az egész test vérellátottságát, így a bőrünkét is. A felpezsdült oxigén- és tápanyagáramlás szintén hozzájárul a sejtek regenerációs folyamataihoz.

 

Otthoni módszerek a kialakult ráncok ellen

 

Számtalanszor felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk a ráncok ellen otthon. A gyógyszertárakban vagy drogériákban kapható hidratáló és ránctalanító krémek hatékony megoldást nyújthatnak, a krémeknél sűrűbb szérumok pedig könnyen hasznosítható tápanyagbombaként teszik rugalmasabbá a bőrt. Sokan esküsznek az arctornára vagy éppen a különböző házilag elkészíthető ránctalanító pakolásokra, amelyek leggyakoribb összetevője az aloe vera, a kókuszolaj, a citrom, a banán vagy a méz.

 

Ránctalanító kezelések

 

A ráncok elleni harc ma már egyre elterjedtebb fegyvere a ráncfeltöltés hialuronsavval, a botox ránctalanítás, a szálbehúzás, az arcfeltöltés saját zsírral, a lézeres vagy rádiófrekvenciás bőrfiatalítás, a mezoterápia vagy a BEMER-terápia.

Ráncok ellen: minőségi alvás

Mik a legjobb hatóanyagok a ráncok ellen?

 

A hialuronsav és a kollagén ráncok elleni hatása jól ismert, így külsőleg és belsőleg is érdemes gondoskodni a pótlásáról, például hialuronsavban vagy kollagénen gazdag krémmel, étrendkiegészítővel. A ránctalanító termékek egyik legrégebbi és legeredményesebben használt összetevője a retinol, de C-vitaminnal és az antioxidánsokkal is látványos hatást lehet elérni.

 

Összegzés

 

A ránctalanítás kérdése leggyakrabban a harmadik X betöltése után merül fel, de a bőrünk rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztinrostok már a húszas éveinkben egyre lazábbá válnak, ami a feszesség fokozatos csökkenéséhez vezet. Negyvenes éveinkre a kollagéntermelés jóformán leáll, a rostok elszakadozása és megmerevedése miatt statikus és dinamikus ráncok alakulnak ki. Nőknél gyakori panasz, hogy a változókor alatti ösztrogénvesztés a bőr állapotának romlásához vezet.

 

Az egészséges életmód látványos eredményt hozhat a ráncok kialakulásának megelőzésében és a meglévő ráncok kezelésében. Tápanyagok közül a fehérjék, az A-, B-, C-, D- és E-vitaminok, a cink, a szelén, a kollagén és az omega-3 zsírsavak játszanak kulcsszerepet a bőr feszességének megőrzésében. Ezen felül fontos a megfelelő fényvédelem, az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr középső rétegét, lebontják a rugalmasságért felelős kollagént és elasztint, ráadásul fokozzák a pigmenttermelést, sőt daganatos elváltozásokhoz is vezethetnek.

2024. március 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek