A párkapcsolati válság 5 leggyakoribb oka

2017. április 1.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

Gyakorlati tanácsok a párkapcsolati krízishelyzetek kezeléséhez.

Minden párkapcsolathoz ketten kellenek, így ha idővel már nem úgy működik az együttélés, ahogy kellene, a legalapvetőbb, hogy felismerve a probléma gyökerét, mindketten meg akarják oldani és dolgozzanak rajta. Minden emberi kapcsolat hullámzó, ezért nem szabad megijedni a konfliktusoktól, az azonban rendkívül fontos, hogy ne elmeneküljünk a problémák elől, hanem kezeljük azokat.

Az ezekhez való viszonyulás egy tanulási folyamat eredménye és függ a kapcsolat aktuális állapotától, érzelmi telítettségétől, a párok érzelmi intelligenciájától, konfliktuskezelő képességétől is. Minden párkapcsolati krízis esetén vannak jól körülírható okok, amelyeknek érdemes a gyökerét megkeresni. Íme, az öt legjellemzőbb párkapcsolati válsághelyzet:

 1. A kommunikáció hiánya

Sokszor a párok eltérő kommunikációs igénye vagy módja az ismétlődő veszekedések fő forrása. Vannak, akik kifejezetten jó kommunikátorok, akik képesek az érzéseiket, gondolataikat kifejezően megfogalmazni, míg mások érzelmileg terhelt szituációban leblokkolnak. Az is előfordulhat, hogy az illető olyan feszült, hogy nem képes higgadt kommunikációra, csak kiabálni. A másik véglet épp a problémák elhallgatása, és a sokszor hetekig tartó némaságba való burkolózás.

Megoldás: Teremtsünk olyan szituációt, amely alkalmat ad a beszélgetésre. Próbáljuk egyszerűen megfogalmazni és elmondani társunknak, mi bánt bennünket. Ha tudjuk, hogy nehezen szólalunk meg, szedjük össze a gondolatainkat még a beszélgetés előtt, vagy akár írjuk le, amit mondani szeretnénk.

 1. Bűnbak-keresés, felelősséghárítás

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Skincode Fall-in-Love szett

  Skincode Fall-in-Love szett

  <p>A szett tartalma: - Arclemosó gél - 24h Sejtmegújító arckrém - Intenzív feszesítő arcápoló szérum - Fiatalító szemkörnyékápoló krém</p>

  12 690 Ft

Sokszor könnyebb a társunkra kenni, hogy ő az oka a kapcsolati válságnak, mert nem elég figyelmes, túl sokat dolgozik, türelmetlen. Számtalan érvet tudunk felhozni arra, hogy a másik miben hibás. Pedig abban, hogy egy kapcsolat válságba került, az esetek többségében, mindkét félnek megvan a maga felelőssége, még ha nem is egyenlő mértékben.

Megoldás: Gondoljuk végig, mi miben lehetünk felelősek, hiszen a fennálló helyzetet közösen teremtettük, így az lenne a legjobb, ha közösen is oldanánk meg. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy kizárólag a másikat tegyük felelőssé a kialakult helyzetért!

 1. Régi sérelmek állandó felemlegetése

Konfliktusok estén nagyon gyakori és nehezen elengedhető nehézség a régi sérelmek állandó felemlegetése. Ezek a kapcsolatok megrekedtek a múltban, semmiképp nem mutatnak előre.

Megoldás: A legjobb az lenne, ha minden alkalommal, amikor úgy érezzük, valamilyen sérelem ért bennünket (amit a párunk idézett elő), megpróbálnánk kibeszélni és megoldani. Így nagyobb az esélye, hogy nem marad bennünk tüske. Amennyiben a régi sérelmeinken rágódunk, rendszeresen szembesítjük múltbéli hibájával partnerünket, és emiatt bűntudatot keltünk benne, mi magunk vagyunk, akik megrekesztjük a kapcsolatot egy alacsonyabb szinten és fenntartjuk ezt a mindenki számára kellemetlen helyzetet.

 1. A krízis nem jelent egyet a válással!

A konfliktustól sokan megijednek, és túlreagálják a válsághelyzetet, azonnal végletekben gondolkodnak és már a válást fontolgatják. Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik tiszta lappal újat kezdeni, de egyszer minden kapcsolat eljut egy hullámvölgybe, hiszen a kapcsolatoknak ez a természetes jellege.

Megoldás: A negatív, fenyegető kijelentések aláássák a kapcsolatot. Fenyegetőzés helyett keressük meg a konfliktus fő okát! Próbáljuk közös erővel megoldani, és ne a válás legyen az egyetlen lehetséges alternatíva a krízishelyzetben!

 1. Eltávolodás

Krízishelyzet lehet a már meglazult érzelmi kapcsolat, de maga a krízis is okoz egyfajta érzelmi eltávolodást, csökkenhet az intimitás.

Megoldás: Vegyük elő a szép emlékeinket, próbáljunk meg újra az együtt töltött időre és annak minőségére figyelni! Közeledjünk a párunk felé, s ha ő tenne erre kísérletet, ne büntessük elutasítással! Inkább mondjuk el neki, ha jól esik, beszéljünk vele arról, mit szeretnénk, mit várnánk tőle.

+1 tanács:

Soha ne kényszerítsünk ki semmilyen döntést és ne zsaroljunk érzelmileg! Ne gondoljuk azt, hogy párunk gondolatolvasó, inkább mondjuk el neki, mi a gondunk és mit várunk tőle!

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

féltékenység okai

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység minden kapcsolatban megjelent már valamilyen formában, de vajon miért üti fel fejét a zöld szörnyeteg? Mi az oka, a háttere a féltékenységnek? Lehet, hogy nem is a másik okozza bennünk ezt a gyötrő érzést?

párkapcsolati függőség

Ez is egy betegség: párkapcsolati függőség

Sajnos egyre többen szenvednek függőségekben, amelyek közé nem csak az alkohol-, cigaretta- vagy kábítószer függőség tartozik, de a párkapcsolati is.

Ezek a leggyakoribb függőségek

Szinte bármi képes függőséget okozni, legyen az étel, ital, tevékenység, vagy bármi más. Léteznek fizikai és szellemi függőségek, és sajnos mindkét kategória nagyon veszélyes lehet.

Mérgező párkapcsolat – mik az első jelek?

Azokról, akik tartós párkapcsolatban élnek, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden bizonnyal harmonikus is a viszonyuk. Pedig ez sajnos sokszor nem így van és gyakran még ők maguk sem veszik ezt észre. Egy párkapcsolat nem csak boldog, hanem mérgező is lehet számunkra, ami közérzetünkre, pszichénkre és egészségünkre is rossz hatással van. Összegyűjtöttük az első jeleket, melyekből felismerheted!

Összes cikk Életmód témában