A párkapcsolati válság 5 leggyakoribb oka

2017. április 1.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

Gyakorlati tanácsok a párkapcsolati krízishelyzetek kezeléséhez.

Minden párkapcsolathoz ketten kellenek, így ha idővel már nem úgy működik az együttélés, ahogy kellene, a legalapvetőbb, hogy felismerve a probléma gyökerét, mindketten meg akarják oldani és dolgozzanak rajta. Minden emberi kapcsolat hullámzó, ezért nem szabad megijedni a konfliktusoktól, az azonban rendkívül fontos, hogy ne elmeneküljünk a problémák elől, hanem kezeljük azokat.

Az ezekhez való viszonyulás egy tanulási folyamat eredménye és függ a kapcsolat aktuális állapotától, érzelmi telítettségétől, a párok érzelmi intelligenciájától, konfliktuskezelő képességétől is. Minden párkapcsolati krízis esetén vannak jól körülírható okok, amelyeknek érdemes a gyökerét megkeresni. Íme, az öt legjellemzőbb párkapcsolati válsághelyzet:

  1. A kommunikáció hiánya

Sokszor a párok eltérő kommunikációs igénye vagy módja az ismétlődő veszekedések fő forrása. Vannak, akik kifejezetten jó kommunikátorok, akik képesek az érzéseiket, gondolataikat kifejezően megfogalmazni, míg mások érzelmileg terhelt szituációban leblokkolnak. Az is előfordulhat, hogy az illető olyan feszült, hogy nem képes higgadt kommunikációra, csak kiabálni. A másik véglet épp a problémák elhallgatása, és a sokszor hetekig tartó némaságba való burkolózás.

Megoldás: Teremtsünk olyan szituációt, amely alkalmat ad a beszélgetésre. Próbáljuk egyszerűen megfogalmazni és elmondani társunknak, mi bánt bennünket. Ha tudjuk, hogy nehezen szólalunk meg, szedjük össze a gondolatainkat még a beszélgetés előtt, vagy akár írjuk le, amit mondani szeretnénk.

  1. Bűnbak-keresés, felelősséghárítás

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Sokszor könnyebb a társunkra kenni, hogy ő az oka a kapcsolati válságnak, mert nem elég figyelmes, túl sokat dolgozik, türelmetlen. Számtalan érvet tudunk felhozni arra, hogy a másik miben hibás. Pedig abban, hogy egy kapcsolat válságba került, az esetek többségében, mindkét félnek megvan a maga felelőssége, még ha nem is egyenlő mértékben.

Megoldás: Gondoljuk végig, mi miben lehetünk felelősek, hiszen a fennálló helyzetet közösen teremtettük, így az lenne a legjobb, ha közösen is oldanánk meg. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy kizárólag a másikat tegyük felelőssé a kialakult helyzetért!

  1. Régi sérelmek állandó felemlegetése

Konfliktusok estén nagyon gyakori és nehezen elengedhető nehézség a régi sérelmek állandó felemlegetése. Ezek a kapcsolatok megrekedtek a múltban, semmiképp nem mutatnak előre.

Megoldás: A legjobb az lenne, ha minden alkalommal, amikor úgy érezzük, valamilyen sérelem ért bennünket (amit a párunk idézett elő), megpróbálnánk kibeszélni és megoldani. Így nagyobb az esélye, hogy nem marad bennünk tüske. Amennyiben a régi sérelmeinken rágódunk, rendszeresen szembesítjük múltbéli hibájával partnerünket, és emiatt bűntudatot keltünk benne, mi magunk vagyunk, akik megrekesztjük a kapcsolatot egy alacsonyabb szinten és fenntartjuk ezt a mindenki számára kellemetlen helyzetet.

  1. A krízis nem jelent egyet a válással!

A konfliktustól sokan megijednek, és túlreagálják a válsághelyzetet, azonnal végletekben gondolkodnak és már a válást fontolgatják. Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik tiszta lappal újat kezdeni, de egyszer minden kapcsolat eljut egy hullámvölgybe, hiszen a kapcsolatoknak ez a természetes jellege.

Megoldás: A negatív, fenyegető kijelentések aláássák a kapcsolatot. Fenyegetőzés helyett keressük meg a konfliktus fő okát! Próbáljuk közös erővel megoldani, és ne a válás legyen az egyetlen lehetséges alternatíva a krízishelyzetben!

  1. Eltávolodás

Krízishelyzet lehet a már meglazult érzelmi kapcsolat, de maga a krízis is okoz egyfajta érzelmi eltávolodást, csökkenhet az intimitás.

Megoldás: Vegyük elő a szép emlékeinket, próbáljunk meg újra az együtt töltött időre és annak minőségére figyelni! Közeledjünk a párunk felé, s ha ő tenne erre kísérletet, ne büntessük elutasítással! Inkább mondjuk el neki, ha jól esik, beszéljünk vele arról, mit szeretnénk, mit várnánk tőle.

+1 tanács:

Soha ne kényszerítsünk ki semmilyen döntést és ne zsaroljunk érzelmileg! Ne gondoljuk azt, hogy párunk gondolatolvasó, inkább mondjuk el neki, mi a gondunk és mit várunk tőle!

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Az első pár hónap egy gyermek születése után – amellett, hogy gyönyörű egyben – nagyon felkavaró időszak, amikor az újdonsült anyuka és apuka teljesen új élethelyzetben találja magát. Ezek a változások pedig a szexuális életükre is kihatással lehet.

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

Történelmünk során a Nap és a Hold fontos szerepet töltött be a kultúrákban, a civilizációk működésében és a spirituális életben is. Az egészségünkre gyakorolt hatása azonban heves vitákat vált ki, ezért érdemes mélyebbre ásni.

Humor nélkül nincs egészséges agy

Humor nélkül nincs egészséges agy

„A nevetés a legjobb orvosság” – sokáig azt gondoltuk, hogy ez csak egy közhely, de a tudósok kiderítették, hogy van valóságalapja. A nevetés nem csupán boldogsághormonokkal árasztja el a szervezetünket, de még agyunk teljesítőképességét is növeli.

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Új gyógyszer bevezetését engedélyezte az amerikai élelmiszer-és gyógyszerhatóság (FDA). Ez az első olyan készítményét, amely specifikusan a szülés utáni depresszió kezelésére lett kifejlesztve.

3 tanács szülés utáni depresszió ellen

3 tanács szülés utáni depresszió ellen

A szülés utáni depresszió milliókat érintő jelenség, amely az új anyukákat szinte villámcsapásként éri, a legtöbben pedig egyáltalán nem is számítanak rá. Cikkünkben összeszedtünk 3 fontos tanácsot, amely segíthet a betegség elleni küzdelemben.

Összes cikk Életmód témában