Ez is egy betegség: párkapcsolati függőség

2017. augusztus 25.

Kapcsolódó tünetek:

Függőség, depresszió érzése

Sajnos egyre többen szenvednek függőségekben, amelyek közé nem csak az alkohol-, cigaretta- vagy kábítószer függőség tartozik, de a párkapcsolati is.

párkapcsolati függőség

Akármennyire boldog vagy épp rögös egy párkapcsolat útja, vannak határok, amelyeket nem szabad átlépni semmilyen esetben sem. Egyes apróbb, vagy nagyobb hibákat meg kell bocsátani a partnernek, azonban, ha mindent egy legyintéssel elnézünk neki, mindent megengedünk a másiknak, olyan kapcsolat alakulhat ki, ami nem a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapul, csupán inkább azon, hogy minden áron az egyik fél maga mellett akarja tartani a másikat. Ha a kapcsolatban élő pár egyik vagy mindkét fele úgy érzi, nem jó a partnerével a viszonya, túl sokat vitáznak, kevés dologban egyezik a véleményük, nem érzik jól magukat igazán a másik társaságában, mégsem döntenek a különlét mellett, nagy valószínűséggel társfüggőségről van szó.

Ha valaki úgy érzi, egyedül nem tud élni, és inkább vállalja a rossz kapcsolatot, mint a semmilyet, elkezdi elveszíteni önálló személyiségét, mindent a másik akarata alá rendel, súlyos társfüggőség áll fent.

Ez az állapot képes komolyan megbetegíteni pszichésen a pár mindkét tagját. A társfüggőség egy súlyos szorongásos állapot, a túlzott gondoskodási vágy, magánytól való félelem és állandó lelki kielégületlenség miatt alakulhat ki.

Egy kapcsolatfüggő személy amiatt, hogy rendszeresen partnerére telepszik túlzott alárendeltségével, gondoskodásával, és azzal, hogy mindenben maximálisan megfeleljen neki, fojtogató érzést okoz a másikban.

Pszichológus segítségével leküzdhető a társfüggőség, azonban ehhez fontos felismerni a problémát. A társfüggőnek meg kell tudnia fogalmazni, mitől fél, miért akar minden áron a másik fél mellett maradni.

A legjellemzőbben ezek alapján lehet felismerni a problémát

Állandó gondoskodás

Ha valaki szinte szülőjeként próbál partneréről gondoskodni, állandó kontroll alatt igyekszik tartani, és nem egyenrangú félként gondol rá, illetve úgy érzi, kötelessége mindenben segíteni.

Önértékelés hiánya

A társfüggők általában azt hiszik, nem néznek ki jól, butábbak másoknál, egyedül értéktelenek és unalmasak. Nem képes szeretni és elfogadni magát.

Bűntudat

A társfüggő, ha épp nem foglalkozik partnerével, vagy bármi olyat tesz, ami nem szimpatikus neki, rettentő bűntudatot érez. Ez akár a legapróbb dolgoktól is kialakulhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Leginkább nőket támad meg ez a pszichés zavar, ugyanis ők hajlamosabbak magukat háttérbe szorítani szeretteik miatt. Ha egy férfi észreveszi, hogy partnere túlzottan függ tőle, nem önálló, előbb-utóbb tehernek fogja érezni, és máshol keres örömet. A nők ilyenkor gyanakvók lesznek, és állandó ellenőrzés alatt igyekszenek tartani a férfit, és ha ki is derül, hogy a férfi valóban okot adott a gyanakvásra, a társfüggő partner továbbra sem engedi el a férfit, és sértetten bár, de vele marad. A társfüggő kapcsolat mérgező, mindkét fél számára személyiség romboló, azonban, ha időben felismerik a problémát, és szakemberhez fordulnak, megszüntethető.

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Az első pár hónap egy gyermek születése után – amellett, hogy gyönyörű egyben – nagyon felkavaró időszak, amikor az újdonsült anyuka és apuka teljesen új élethelyzetben találja magát. Ezek a változások pedig a szexuális életükre is kihatással lehet.

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

Történelmünk során a Nap és a Hold fontos szerepet töltött be a kultúrákban, a civilizációk működésében és a spirituális életben is. Az egészségünkre gyakorolt hatása azonban heves vitákat vált ki, ezért érdemes mélyebbre ásni.

Humor nélkül nincs egészséges agy

Humor nélkül nincs egészséges agy

„A nevetés a legjobb orvosság” – sokáig azt gondoltuk, hogy ez csak egy közhely, de a tudósok kiderítették, hogy van valóságalapja. A nevetés nem csupán boldogsághormonokkal árasztja el a szervezetünket, de még agyunk teljesítőképességét is növeli.

Játékfüggőség – A 21. század új betegsége

Játékfüggőség – A 21. század új betegsége

Hosszú idő és vizsgálatok sora után hivatalosan is betegséggé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a játékfüggőséget. Bár játékszenvedélyről évszázadok óta beszélünk, a gyors technológiai fejlődés miatt egyre szélesebb közönséget érint.

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Új gyógyszer bevezetését engedélyezte az amerikai élelmiszer-és gyógyszerhatóság (FDA). Ez az első olyan készítményét, amely specifikusan a szülés utáni depresszió kezelésére lett kifejlesztve.