Ez is egy betegség: párkapcsolati függőség

2017. augusztus 25.

Kapcsolódó tünetek:

Függőség, depresszió érzése

Sajnos egyre többen szenvednek függőségekben, amelyek közé nem csak az alkohol-, cigaretta- vagy kábítószer függőség tartozik, de a párkapcsolati is.

párkapcsolati függőség

Akármennyire boldog vagy épp rögös egy párkapcsolat útja, vannak határok, amelyeket nem szabad átlépni semmilyen esetben sem. Egyes apróbb, vagy nagyobb hibákat meg kell bocsátani a partnernek, azonban, ha mindent egy legyintéssel elnézünk neki, mindent megengedünk a másiknak, olyan kapcsolat alakulhat ki, ami nem a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapul, csupán inkább azon, hogy minden áron az egyik fél maga mellett akarja tartani a másikat. Ha a kapcsolatban élő pár egyik vagy mindkét fele úgy érzi, nem jó a partnerével a viszonya, túl sokat vitáznak, kevés dologban egyezik a véleményük, nem érzik jól magukat igazán a másik társaságában, mégsem döntenek a különlét mellett, nagy valószínűséggel társfüggőségről van szó.

Ha valaki úgy érzi, egyedül nem tud élni, és inkább vállalja a rossz kapcsolatot, mint a semmilyet, elkezdi elveszíteni önálló személyiségét, mindent a másik akarata alá rendel, súlyos társfüggőség áll fent.

Ez az állapot képes komolyan megbetegíteni pszichésen a pár mindkét tagját. A társfüggőség egy súlyos szorongásos állapot, a túlzott gondoskodási vágy, magánytól való félelem és állandó lelki kielégületlenség miatt alakulhat ki.

Egy kapcsolatfüggő személy amiatt, hogy rendszeresen partnerére telepszik túlzott alárendeltségével, gondoskodásával, és azzal, hogy mindenben maximálisan megfeleljen neki, fojtogató érzést okoz a másikban.

Pszichológus segítségével leküzdhető a társfüggőség, azonban ehhez fontos felismerni a problémát. A társfüggőnek meg kell tudnia fogalmazni, mitől fél, miért akar minden áron a másik fél mellett maradni.

A legjellemzőbben ezek alapján lehet felismerni a problémát

Állandó gondoskodás

Ha valaki szinte szülőjeként próbál partneréről gondoskodni, állandó kontroll alatt igyekszik tartani, és nem egyenrangú félként gondol rá, illetve úgy érzi, kötelessége mindenben segíteni.

Önértékelés hiánya

A társfüggők általában azt hiszik, nem néznek ki jól, butábbak másoknál, egyedül értéktelenek és unalmasak. Nem képes szeretni és elfogadni magát.

Bűntudat

A társfüggő, ha épp nem foglalkozik partnerével, vagy bármi olyat tesz, ami nem szimpatikus neki, rettentő bűntudatot érez. Ez akár a legapróbb dolgoktól is kialakulhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Skincode Fall-in-Love szett

    Skincode Fall-in-Love szett

    <p>A szett tartalma: - Arclemosó gél - 24h Sejtmegújító arckrém - Intenzív feszesítő arcápoló szérum - Fiatalító szemkörnyékápoló krém</p>

    12 690 Ft

Leginkább nőket támad meg ez a pszichés zavar, ugyanis ők hajlamosabbak magukat háttérbe szorítani szeretteik miatt. Ha egy férfi észreveszi, hogy partnere túlzottan függ tőle, nem önálló, előbb-utóbb tehernek fogja érezni, és máshol keres örömet. A nők ilyenkor gyanakvók lesznek, és állandó ellenőrzés alatt igyekszenek tartani a férfit, és ha ki is derül, hogy a férfi valóban okot adott a gyanakvásra, a társfüggő partner továbbra sem engedi el a férfit, és sértetten bár, de vele marad. A társfüggő kapcsolat mérgező, mindkét fél számára személyiség romboló, azonban, ha időben felismerik a problémát, és szakemberhez fordulnak, megszüntethető.

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

Nikotinfüggőség

Nikotinfüggőség

A világ népességének egyharmada dohányzik, annak pedig, hogy nehezen tesszük le a cigit, a nikotinfüggőség az oka. A nikotin élénkít, és boldogságérzetet ad, idővel viszont egyre több kell belőle. De hogyan kezelhető ez a függőség és mik a jelei?

féltékenység okai

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység minden kapcsolatban megjelent már valamilyen formában, de vajon miért üti fel fejét a zöld szörnyeteg? Mi az oka, a háttere a féltékenységnek? Lehet, hogy nem is a másik okozza bennünk ezt a gyötrő érzést?

Jégfüggőség és tanorexia – Ezek a legfurább függőségek!

Jégfüggőség és tanorexia – Ezek a legfurább függőségek!

Ha a különböző függőségekről beszélünk, egyből olyan általánosságok jutnak eszünkbe, mint az alkohol- vagy drogfüggőség, esetleg még a túlzott szenvedély a szerencsejátékok iránt. Pedig függeni elképesztően sok dologtól lehet akár olyan kórosan, hogy az már az ember mindennapjait is befolyásolja. Olyan furcsa és sokszor már bizarr függőségeket mutatunk be, amelyekről talán még nem is hallottatok!

Ezek a leggyakoribb függőségek

Szinte bármi képes függőséget okozni, legyen az étel, ital, tevékenység, vagy bármi más. Léteznek fizikai és szellemi függőségek, és sajnos mindkét kategória nagyon veszélyes lehet.