Nőgyógyászati tévhitek

Nőgyógyászati tévhitek

Kapcsolódó tünetek:

Vannak mítoszok a nőgyógyászattal kapcsolatban, melyek kiirthatatlanul jelen vannak a köztudatban. Megpróbálunk eloszlatni néhányat.

1. „A hüvelyt minden tusoláskor meg kell mosni”

A hetente több alkalommal történő hüvelyöblítés felboríthatja a vagina természetes flóráját, ezáltal különböző megbetegedések alakulhatnak ki.

2. „HPV elleni oltással nyugodt lehet mindenki”

Nem biztos. A – többek között méhnyakrákot is - okozó HPV-t az aktív lakosság 80 százaléka elkapja élete során, a vírus folytonosan mutálódik, és új törzseket hoz létre. A védőoltás a vírus leggyakrabban előforduló törzsei ellen véd, s bár ez a védelem korántsem elhanyagolható, mindenképp szükségesek a rendszeres szűrővizsgálatok.

3. „Az óvszer mindentől véd”

Feltéve, hogy szerencsénk van. A nemi úton terjedő betegségek behatolás nélkül is továbbadhatóak. Az óvszer nagymértékben véd sokféle fertőzés ellen, de korántsem nyújt teljes biztonságot, akkor sem, ha nem szakad el. A HPV például a nemi szervek közelében lévő bőrfelületek érintkezésével is terjedhet, az óvszer 60-70 százalékosan véd ellene.

4. „A HPV-fertőzésnek szemmel látható jelei vannak”

A human papillomavírus tünetmentes stádiumban is fertőzhet, sőt az esetek döntő többségében semmilyen tünetet sem produkál.

5. Értelmetlenek a szűrővizsgálatok. Ha baj van, úgyis mindegy”

Ha az aktív nemi életet élők rendszeresen ellátogatnak szűrővizsgálatokra, a daganatok idejében felismerhetőek. Ebben az esetben van a legnagyobb esély a gyógyulásra. A méhnyakrák I. stádiumában (a daganat nem lép át a méhnyak szöveti határain) a gyógyulás esélye 60-70 százalék, a II. stádiumban (a daganat nem éri el a kismedence-falat) 50 százalék, a III. stádiumban (a daganat eléri a kismedence-falat) már csak 30 százalékos a gyógyulás esélye.

6. „A fogamzásgátlónak nincs mellékhatása”

Pontosabban: pozitív és negatív mellékhatásaik is lehetnek. A nem háromfázisú fogamzásgátlók bővelkednek a mellékhatásokban: csökkenthetik a nemi vágyat, hüvelyszárazságot, mellfeszülést, súlynövekedést, vizenyőt, vérnyomás-emelkedést és akár fejfájást is okozhatnak.

7., „Fogamzásgátló szedésében szünetet lehet tartani”

Sajnos nem igaz. Sokan úgy gondolják, hogy átmenetileg szüneteltetik a fogamzásgátló szedését, hogy „pihenjen a szervezetük”. Ez azonban a készítmény hatásának megszűnésével jár.

8., „A magzatvédő vitaminból, nem lehet eleget szedni”

A vitaminkészítmények adagolását illetően mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét, ugyanis nagy adagban többet árthatnak, mint használnak.

9. „Az ultrahang-vizsgálat mindent kiszűr”

Nem. Sok múlik a vizsgálatot végző készülék minőségén és a vizsgált személy alkatán is. Megfelelő körülmények között lehet csak a legtöbbet kihozni a módszerből. Az ultrahangkészülék erősen túlsúlyos nők méhében nagyon kevés dolgot lát, a kromoszómaeltérések és anyagcsere-problémák nem szűrhetők ki ultrahang-vizsgálattal.

10. „Az őssejtek a jövőben mindent meggyógyítanak”

Nem valószínű. Az őssejt-technológia ritkán használt eljárás, lehetőségei a betegségek kezelésének nagyon kis területére korlátozódnak. Annak az esélye, hogy szükség lehet rá, nagyon kicsi és még ebben az esetben sem garantált, hogy működni fog. Nem mellesleg az őssejt-levétel meglehetősen költséges, ami a szülőket terheli.

2014. december 2.

Kiemelt ajánlatunk