Derékfájás – Okai, fajtái, kezelése

Derékfájás – Okai, fajtái, kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A második leggyakoribb ok, amely miatt a betegek orvoshoz fordulnak, az a derékfájás illetve egyéb, a “lumbágó” csoportba tartozó mozgásszervi panaszok, amelyeknek egyértelmű oka és rizikófaktora a mai ülő életmód, a helytelen testtartás  és mozgásszegény életvitel.

Ez az állapot az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb és szinte mindenki megtapasztalja élete során.

Jellemzően a gerinc túlterhelése, a derék hibás használata, „rossz mozdulat” következtében alakulnak ki a derékfájás tipikus panaszai: erőteljes deréktáji fájdalom, mely villámcsapásszerűen jelentkezhet, a derék mozgása és mozgástartománya  korlátozott lesz, kényszertartás jön létre (a beteg próbálja a legkevésbé fájdalmas testhelyzetet felvenni és abban maradni), az izomzat a fájdalmas területen merev, nyomásérzékeny. A fájdalom fekvésre, pihenésre általában enyhül. Fontos különbséget tenni a derékfájás (lumbágó) és a lumboischialgia (isiász) között. A derékfájás csak a derékra korlátozódik, míg az isiász a derékból az alsó végtagokra kisugárzó fájdalmat is magában foglalja.

Mi okozhatja a derékfájást?

A derékfájás hátterében a gerinc és a lágyrészek (izmok, inak) különböző eredetű és súlyosságú elváltozásai állnak. A gerinc úgynevezett kopásos elváltozásai azt jelentik, hogy a szövetek rugalmatlanná válnak, elhasználódnak, a gerinc kisízületei, a csigolyák elmozdulhatnak normál helyzetükből, emiatt a gerinc görbületei is deformálódhatnak és megváltozik a testtartás. Hirtelen, rossz mozdulat hatására ezek a kis ízületek kimozdulhatnak, sérülést, gyulladást okozva a környezetükben.

Nincs olyan család, ahol valakinek élete során legalább egyszer ne lett volna ilyen mozgásszervi panasza. Felmérések szerint öt felnőttből négy már tapasztalt derékfájdalommal járó kellemetlenségeket, melyek nagyban befolyásolják az életvitelünket és életminőségünket. Meglepő módon már 20 év felett jelentkezhetnek az első panaszok. Ez többek közt a mozgásszegény életmódnak, továbbá az ülő- és állómunka dominanciájának köszönhető.

Mi hajlamosíthat derékfájásra?

Hanyag testtartás, mozgásszegény életmód, illetve a gerincet stabilizáló izmok gyengesége mellett rizikótényező még a genetikai hajlam, magas vékony alkat, elhízás, nehéz fizikai munka, ülőmunka és a terhesség is.

A derékfájás gyakori és ritka okai

Annak ellenére, hogy a derékfájás leggyakoribb oka valamilyen mozgásszervi megbetegedés, számos más magyarázata is lehet. Ki gondolná, hogy a depresszió vagy más pszichés probléma is vezethet ilyen panaszokhoz, de akár húgyúti fertőzések vagy a vesekő is okozhatja. Nézzük részletesebben a lehetséges okokat.

  • Izomproblémák esetén az izomzat erős terhelése után abban számos mikrosérülés keletkezhet, ami komoly fájdalmat okoz, vagy egy-egy izom vagy izomcsoport „bemerevedik” és „becsípi” valahol az ideget. A fájdalom jelentkezhet csupán a deréktájon (lumbago), de idegérintettség esetén (ischias) akár a lábfejig is kisugározhat. Ez természetesen nagymértékben ronthat az életminőségünkön, hiszen minden egyes mozdulat nehezünkre esik, fájdalmas.
  • Ízületi károsodás során az ízületet borító porc elvékonyodik vagy teljesen felszívódik, egyéb degeneratív elváltozások (pl. csőrképződés), gyulladás is kísérheti, ami komoly derékfájdalomhoz vezethet. Pihentetéskor enyhülnek a panaszok, de tartós javulást csak rendszeres gyógytorna mellett tapasztalhatunk, bár sokszor így sem leszünk teljesen tünetmentesek.
  • A porckorongsérv az előzőeknél ritkábban vezet derékfájdalomhoz, azonban ez sokkal súlyosabb kiváltó ok. Porckorongsérv során a kilépő idegek vagy a gerincvelő nyomás alá kerülhet, és emiatt alakul ki a fájdalom, esetleg bénulás, vizelet és széklettartási nehézség.
  • Csontritkulás esetén csökken a csontok mésztartalma és tömege, így azok könnyebben törnek el. Erős csontritkulás mellett törés nélkül is kialakulhat fájdalom, mely megszűnik a csontritkulás megfelelő kezelése mellett. Viszont ha a csontritkulás miatt törés alakul ki vagy csak a csigolyatest beroppan, a kezelés sokkal bonyolultabb, és a fájdalom is sokkal erősebb lehet. Ennek a betegségnek az egyik tünete lehet a derékfájás.
  • Gerinccsatorna szűkület esetén szintén felléphet derékfájás. Ennél a betegségnél beszűkül a csigolyák által képzett csontos csatorna, a csigolyák túlnövekedett csontállománya pedig nyomni kezdi az idegeket és/vagy a gerincvelőt.
  • A derékfájás szintén gyakori okozója lehet a csigolyaízületi gyulladás, ami korunk előrehaladtával és gerincünk elhasználódásával léphet fel.
  • A gerincoszlop elferdülése következtében is jelentkezhet derékfájás, mivel ilyen esetben nem megfelelő módon terheljük a derekunkat.
  • Lúdtalp esetén is lehet az első tünet a derékfájás.
  • Egyéb kiváltó okok:
    • Húgyúti problémák (fertőzés, daganat, kő)
    • Nőgyógyászati problémák (fertőzés, daganat), terhesség
    • A bélrendszert érintő problémák (gyulladás, daganat)
    • Pszichés betegségek (pl. depresszió)

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha 1-2 hét alatt sincs javulás, a háziorvos szakorvoshoz irányítja a beteget, egyéb ritkább, súlyosabb betegségek kizárására. Mivel a betegek 62%-ánál egy éven belül, 80%-nál 2 éven belül jelentkezhet újabb derékfájás, nagyon fontos a megelőzés. Ennek része a rendszeres testmozgás, úszás, az elhízás megelőzése, a helyes testtartás, gerinctorna, gerincjóga, illetve gerinckímélő munkavégzési technikák elsajátítása.

Mivel számos betegség válthat ki derékfájdalmat, minden esetben ajánlott panaszainkkal felkeresnünk egy szakorvost, vagy fájdalomklinikát, ahol kivizsgálják a háttérben álló okokat, és személyre szabott kezelési módokat ajánlanak. Akut fájdalom esetén kérjük ki háziorvosunk véleményét, vagy keressük fel az ortopédiai szakrendelést. Amennyiben súlyosabb panaszaink is vannak – például végtagbénulás, széklet-, illetve vizeletürítési zavar –, akkor azonnal forduljunk idegsebészhez. Kezelés ellenére is elhúzódó, egy hetet meghaladó vagy ismétlődő fájdalom esetén krónikus fájdalomról beszélünk, ez esetben szintén erősen javasolt a részletes kivizsgálás. Ha a kórelőzményben csontritkulás vagy daganatos megbetegedés szerepel, akkor is azonnali ellátás szükséges.

A derékfájás kivizsgálása

Mielőtt az orvos nekilátna bármilyen vizsgálatnak, kikérdezi a beteget a panaszairól, tüneteiről, korábbi betegségeiről, átnézi a leleteket, továbbá megkérdezi, hogy az utóbbi időben volt-e bármilyen sérülése. Ez az anamnézis felállítása. A tünetek kapcsán fontos megemlíteni, hogy mikor intenzívebb a fájdalom, kisugárzik-e valamilyen más testtájékra, milyen típusú (szúr, ég, tompa), illetve van-e olyan testtartás, ami nehézséget okoz. Az orvos számára az is fontos információ, hogy sportolunk-e valamit, illetve milyen munkát végzünk, de akár az alvási pozíciónk után is érdeklődhet.

Fizikális vizsgálat

Ennek célja, hogy leszűkítse a derékfájás lehetséges okainak körét, pontosan lokalizálja a fájdalom helyét, és megítélje annak intenzitását, feltérképezze az esetleges károsodásokat (izomerő, mozgástartomány, reflexek stb). A fizikális vizsgálat tehát több részből áll, mely tartalmaz általános és speciális vizsgálatokat is. Mivel a fizikális vizsgálattal nem lehet mindent megállapítani, feltétlenül szükség van képalkotó vizsgálatok elvégzésére is.

Képalkotó vizsgálatok

Súlyos, illetve visszatérő fájdalmak esetén javasolt  a különböző képalkotó vizsgálatok elvégzése. Ilyen például a röntgen, mellyel egy daganat, egy törés, illetve a degeneratív elváltozások is kiszűrhetők. A CT-nek köszönhetően a csontokat jobban lehet vizsgálni, így a szakember pontosabb képet kap. Az MR-en a lágyrészek követhetők jobban, így ezzel lehet kiszűrni biztonsággal a gerincsérvet.

Laborvizsgálatok

Sok esetben a laborvizsgálatok elvégzése is indokolt lehet, hiszen így fény derül a gyulladásos vagy autoimmun paraméterekre, a süllyedésre és az ionokra.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a derékfájás?

Minden harmadik derékfájás egy héten belül magától is megszűnik, ugyanakkor hatékony kezeléssel a felépülés gyorsítható. Nagyon fontos az 1-2 napig tartó szigorú fekvés, majd a fokozatos, óvatos terhelés. A gyógyszeres kezelés alapja a gyors, erőteljes fájdalomcsillapítás és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők alkalmazása. Ezt kiegészíthetik izomlazítók, helyi gyulladáscsökkentő kenőcsök, az érzékeny izomzatba adott szteroid vagy érzéstelenítő injekciók.

Megelőzés és kezelés manuálterápiával

Bizonyos esetekben manuálterapeuta és gyógytorna is segítheti a gyógyulást. A gyors és megfelelő kezeléssel kisebb a kiújulás, krónikussá válás kockázata. A manuálterapeuta megtanítja a helyes testtartást, mind ülés, mind fizikai terhelés közben, így az izmok újra “kódolódnak” és a terhelés megfelelő lesz az egyes gerincszakaszokon. A teraputa gyógytornával és a szükséges mélyizmok megerősítésével segít, hogy a derékfájás ne térjen vissza, Ezek a módszerek nemcsak a lumbális szakasz helyretételére alkalmasak, hanem a mozgásszervrendszerünk más területein is hatékonyak.

Derékfájás gyógyszeres kezelése

Amennyiben valamilyen fertőzés okozza a panaszokat, akkor az orvos antibiotikumot is felírhat. Ha azonban valamilyen reumás megbetegedés váltotta ki a derékfájást, akkor szteroid injekció vagy reuma elleni készítmények szedése javasolt. A fájdalom enyhítésére a különböző fájdalomcsillapítók szedése és a fizioterápia mellett a kalcium és a D-vitamin bevitelének növelése is ajánlott, kiváltképp ha csontritkulást is tapasztal az orvos.

Fizioterápia

Számos lehetőség van a derékfájdalom kezelésére – például gyógytorna, kineziotape használata, úszás, de akár különféle elektroterápiák is segíthetnek a panaszok enyhítésében. A fizioterápia célja a fájdalom megszüntetése és a mozgékonyság visszaállítása, továbbá az izmok megerősítése, illetve a rossz tartás kijavítása, amely akár tovább is ronthat a derékfájáson.

További lehetőségek

Az olyan alternatív módszerek, mint például a jóga és a relaxációs gyakorlatok, nagyon jól kiegészítik az orvos által előírt vagy ajánlott gyógymódokat. Jóga esetén el tudjuk lazítani az izmainkat, aminek következtében a fájdalom is enyhül.

Az akupunktúra jelentősége szintén nem elhanyagolható, hiszen ez is egy nagyon jó tüneti fájdalomkezelés.

A gyulladáscsökkentő és izomlazító készítmények tovább fokozhatják ezeket a pozitív hatásokat, de akár a fájdalomcsillapító tapaszokat is kipróbálhatjuk.

Ne feledjük, hogy a derékfájás az esetek nagy százalékában azt jelzi, hogy vagy túlterheltük átmenetileg a gerincoszlopot, vagy valamilyen krónikus dologról, pl.rossz tartásról van szó. Ha elmúlt a fájdalom és újra terhelhetőek vagyunk, ne felejtsük el, milyen fontos a megelőzés. Ennek pedig az alapja a helyes testtartás elsajátítása, a mozgás beépítése hétköznapjainkba illetve a megfelelő étkezéssel a túlsúlytól való megszabadulás. Ezek a legalapvetőbb dolgok, amit meg kell tennünk, hogy véglegesen búcsút inthessünk mozgásszervi panaszainknak.

 
2015. január 19.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek