Mit kell tudni a fogkeféről?

2016. május 6.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás

Milyen időközönként kell cserélni a fogkefét? Jó az elektromos? Elmondjuk.

A fogkefék fejformája annyira változatos, hogy szinte áttekinthetetlenek a boltok polcainak kínálata. Sok új fejlesztésű fogkefét vizsgáltak labor- és klinikai körülmények között, nagy különbség azonban nem volt köztük, egy biztos: ha a sörte dőlési szöge több mint 12 fok, a szálak jobban elérik a nehezen hozzáférhető területeket és fogközöket, ennek köszönhetően jobb tisztító hatás érhető el.

A sörteszál keménységét tekintve létezik kemény, középkemény és puha fogkefe. Ezt a gyártó általában feltünteti a csomagoláson. Tudományos vizsgálatok szerint a legjobb lepedékeltávolító hatás a középkemény kefékkel érhető el.

Amikor eljön a csere ideje…

Noha szabad szemmel nem mindig látható, használat során a fogkefe elemi szálai sérülnek, a csomók szétnyílnak, így azonban a lepedék eltávolításra alkalmatlan. A fogkefe elhasználódási ideje függ a fogápolási szokástól és a technikától. Az elhasználódást sok típusnál indikátor csomók jelzi: amennyiben elveszíti élénk színét, cserélni kell.fogkefe301

Érdemes több, eltérő formájú fogkefét használni, hiszen minden típusnak vannak előnyei és hátrányai, több típus alkalmazásával növelheti a tisztítás eredményessége.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Lacalut Sensitive fogkefe

    Lacalut Sensitive fogkefe

    <p>Érzékeny fogak és szabadon lévő fognyak kíméletes és alapos tisztítására.</p> <p> </p> <p><strong>A termék az alábbi színekben érhető el:</strong> kék, rózsaszín, lila.</p>

    1 099 Ft

Fogselymet is használni kellene

Az alapos fogköztisztítás hagyományos fogkefével nem kivitelezhető, az csak fogselyemmel történhet. Ezért is kellene legalább minden este, lefekvés előtt, fogmosás után használni.

Jók az elektromos fogkefék is

A hagyományos kefékkel kevesen tudnak olyan alaposan fogat mosni, amivel kellő szájhigiéné tartható fenn. Sajnos azt tudni kell, hogy a felnőtt lakosságnak kis része ismeri a helyes fogmosás szabályait, sokan nem tudják alkalmazni a megfelelő technikákat és nem is fordítanak kellő időt, figyelmet a fogtisztításra.

Évtizedekkel ezelőtt megjelentek a mechanikus, illetve elektromos fogkefék, ezek használata mellett kisebb szerep hárul az egyéni kézügyességre. Az oszcilláló-rotáló fogkefe megjelenése óta sok ellenőrzött tudományos vizsgálatban tesztelték a lepedékeltávolító képességet, és ez a típus minden tesztelés során hatékonynak bizonyult.

Összességében elmondható, hogy megfelelő kézügyességgel a hagyományos fogkefe és a nehezen hozzáférhető, fogközi régió fogselyemmel történő tisztítása megfelelő védelmet nyújt a fogszuvasodás megelőzésében és a megfelelő szájhigiéné fenntartásában.

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

Egészséges, fehér fogakat szeretne? Ezeket ne tegye!

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő nem csak esztétikai panasz, komoly problémák elindítója is lehet.

Ha vérzik a fogíny

A fogínyvérzés gyakori panasz, hátterében sokszor fogínygyulladás áll.

7 tipp a tökéletes mosolyért!

Szeretné, ha fogai egészségesek maradnának? Ezeket a szabályokat tartsa be!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?