Milyen a körme? Így árulkodik egészségügyi állapotáról!

2017. január 9.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Körmeink sok mindent elárulnak szervezetünk aktuális állapotáról, csak tudni kell olvasni a jelekből!

köröm jelek egészségügyi állapot

Mit figyeljünk?

A körömlemez színe, alakja és állaga rengeteg információt hordoz a szervezetünkben zajló folyamatokról. A műköröm és a folyamatos lakkozás nem csak azért nem helyes, mert ezek a fontos információk rejtve maradnak előttünk, hanem azért sem, mert ha időnként nem szüneteltetjük, körmünk nem szellőzik, és gombák melegágyává válik.

A köröm színe

Az egészséges köröm gyöngyházfényű, rózsaszín, a körömszélek fehérek. A sárgás elszíneződés gombás fertőzésre utalhat, de gyanakodhatunk psoriasisra, gyógyszerek által kiváltott mellékhatásokra, vagy bizonyos vegyszerek által okozott elváltozásra. Barnás vagy feketés elszíneződést okozhat anyajegy, melanóma, bevérzés –például ha valami a köröm alá szorul -, hajfesték, gomba és nikotin is. A fehér színű elváltozások mechanikai sérülések nyomai is lehetnek – például reszelő, olló nem szakszerű használata miatt -, de felhívhatják a figyelmet Candida-fertőzésre is.

A köröm alakja és felületének elváltozásai

A körömlemez alakjának domborúvá, vagy homorúvá válása vérszegénységre, tüdőbetegségre és keringési zavarra, míg a hosszanti, vagy haránt barázdák körömsánc-gyulladásra, lázra, stresszre, bőrbetegségekre (pl. ekcémára), esetleg rossz perifériás keringésre utalhatnak, ahogyan a körmökön megjelenő gödrök is.

A köröm állaga

A körömlemez törékenysége lehet keringési zavar, vérszegénység, esetleg A-vitamin hiányának jele, míg a felrostozódó köröm sokszor a körömlakk nemkívánatos mellékhatása, avagy lúgos áztatás következménye. Lassan növő körmök jellemzőek az idősebbekre, de okozhatja a nyirokkeringés elégtelensége.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Amorolfin Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

    Amorolfin Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2...

    Az Amorolfin-Teva-t a legfeljebb 2 körmöt érintő, a köröm felső vagy oldalsó részére korlátozódó gombás körömfertőzések kezelésére használják. Az Amorolfin-Teva hatóanyagként amorolfint tartalmaz (hidrokloridsó formájában), amely a gombaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.

    4 359 Ft helyett:3 699 Ft

A körömgomba, mint népbetegség

A körömgombát az orvosok civilizációs betegségnek tartják, amely visszavezethető a műbőr cipők, a műszálas harisnyák és zoknik használatára, de összefüggésben állhat az antibiotikumok túlzott fogyasztásával, a cukorbetegséggel és a vashiánnyal is. Nem segíti elmúlását a túlzott tisztálkodás sem, melynek során többnyire lúgos tisztítószerekkel gyengítjük a bőr védekezőképességét. A körömgomba leggyakoribb, jól felismerhető jele, a szabad körömszél felől a körömágy felé terjedő sárgás, morzsalékos, felváló körömlemez.

körömgomba tünetei

A körömgomba tünetei és kezelése

A körömgomba egy kellemetlen fertőzés, amitől nem könnyű megszabadulni. Fontos, hogy időben felismerjük és elkezdjük kezelését, hiszen amellett, hogy nem túl szép, maradandó károkat is okozhat.

Elő a lábakkal! 4 tipp a szép és puha lábakért

A lábbőr rendszeres odafigyelést és ápolást igényel, különösen nyáron, amikor letesszük a zárt cipőket és helyettük szandált, papucsot hordunk. Tippjeink segítenek, hogy lábaink mindig puhák, jólápoltak legyenek, és ne kelljen akkor sem szégyenkeznünk, ha nyitott cipőt húzunk.

A leggyakoribb körömbetegségek

Ezekre az árulkodó jelekre figyeljen!

Körömgomba kezelése – 3 bevált módszer!

Ezek a veszélyek leselkednek Önre nyáron! Íme a rettegett körömgomba kezelésére 3 bevált módszer.

A körömgombáról

A leggyakrabban a körmöket megtámadó gombás fertőzések nagyon gyakoriak.

Összes cikk Életmód témában