Milyen a körme? Így árulkodik egészségügyi állapotáról!

Milyen a körme? Így árulkodik egészségügyi állapotáról!

Kapcsolódó tünetek:

Mit figyeljünk?

A körömlemez színe, alakja és állaga rengeteg információt hordoz a szervezetünkben zajló folyamatokról. A műköröm és a folyamatos lakkozás nem csak azért nem helyes, mert ezek a fontos információk rejtve maradnak előttünk, hanem azért sem, mert ha időnként nem szüneteltetjük, körmünk nem szellőzik, és gombák melegágyává válik.

A köröm színe

Az egészséges köröm gyöngyházfényű, rózsaszín, a körömszélek fehérek. A sárgás elszíneződés gombás fertőzésre utalhat, de gyanakodhatunk psoriasisra, gyógyszerek által kiváltott mellékhatásokra, vagy bizonyos vegyszerek által okozott elváltozásra. Barnás vagy feketés elszíneződést okozhat anyajegy, melanóma, bevérzés –például ha valami a köröm alá szorul -, hajfesték, gomba és nikotin is. A fehér színű elváltozások mechanikai sérülések nyomai is lehetnek – például reszelő, olló nem szakszerű használata miatt -, de felhívhatják a figyelmet Candida-fertőzésre is.

A köröm alakja és felületének elváltozásai

A körömlemez alakjának domborúvá, vagy homorúvá válása vérszegénységre, tüdőbetegségre és keringési zavarra, míg a hosszanti, vagy haránt barázdák körömsánc-gyulladásra, lázra, stresszre, bőrbetegségekre (pl. ekcémára), esetleg rossz perifériás keringésre utalhatnak, ahogyan a körmökön megjelenő gödrök is.

A köröm állaga

A körömlemez törékenysége lehet keringési zavar, vérszegénység, esetleg A-vitamin hiányának jele, míg a felrostozódó köröm sokszor a körömlakk nemkívánatos mellékhatása, avagy lúgos áztatás következménye. Lassan növő körmök jellemzőek az idősebbekre, de okozhatja a nyirokkeringés elégtelensége.

A körömgomba, mint népbetegség

A körömgombát az orvosok civilizációs betegségnek tartják, amely visszavezethető a műbőr cipők, a műszálas harisnyák és zoknik használatára, de összefüggésben állhat az antibiotikumok túlzott fogyasztásával, a cukorbetegséggel és a vashiánnyal is. Nem segíti elmúlását a túlzott tisztálkodás sem, melynek során többnyire lúgos tisztítószerekkel gyengítjük a bőr védekezőképességét. A körömgomba leggyakoribb, jól felismerhető jele, a szabad körömszél felől a körömágy felé terjedő sárgás, morzsalékos, felváló körömlemez.
2017. január 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek