Milyen a körme? Így árulkodik egészségügyi állapotáról!

2017. január 9.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Körmeink sok mindent elárulnak szervezetünk aktuális állapotáról, csak tudni kell olvasni a jelekből!

köröm jelek egészségügyi állapot

Mit figyeljünk?

A körömlemez színe, alakja és állaga rengeteg információt hordoz a szervezetünkben zajló folyamatokról. A műköröm és a folyamatos lakkozás nem csak azért nem helyes, mert ezek a fontos információk rejtve maradnak előttünk, hanem azért sem, mert ha időnként nem szüneteltetjük, körmünk nem szellőzik, és gombák melegágyává válik.

A köröm színe

Az egészséges köröm gyöngyházfényű, rózsaszín, a körömszélek fehérek. A sárgás elszíneződés gombás fertőzésre utalhat, de gyanakodhatunk psoriasisra, gyógyszerek által kiváltott mellékhatásokra, vagy bizonyos vegyszerek által okozott elváltozásra. Barnás vagy feketés elszíneződést okozhat anyajegy, melanóma, bevérzés –például ha valami a köröm alá szorul -, hajfesték, gomba és nikotin is. A fehér színű elváltozások mechanikai sérülések nyomai is lehetnek – például reszelő, olló nem szakszerű használata miatt -, de felhívhatják a figyelmet Candida-fertőzésre is.

A köröm alakja és felületének elváltozásai

A körömlemez alakjának domborúvá, vagy homorúvá válása vérszegénységre, tüdőbetegségre és keringési zavarra, míg a hosszanti, vagy haránt barázdák körömsánc-gyulladásra, lázra, stresszre, bőrbetegségekre (pl. ekcémára), esetleg rossz perifériás keringésre utalhatnak, ahogyan a körmökön megjelenő gödrök is.

A köröm állaga

A körömlemez törékenysége lehet keringési zavar, vérszegénység, esetleg A-vitamin hiányának jele, míg a felrostozódó köröm sokszor a körömlakk nemkívánatos mellékhatása, avagy lúgos áztatás következménye. Lassan növő körmök jellemzőek az idősebbekre, de okozhatja a nyirokkeringés elégtelensége.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Amorolfin Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

    Amorolfin Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2...

    <p>Az Amorolfin-Teva-t a legfeljebb 2 körmöt érintő, a köröm felső vagy oldalsó részére korlátozódó gombás körömfertőzések kezelésére használják. Az Amorolfin-Teva hatóanyagként amorolfint tartalmaz (hidrokloridsó formájában), amely a gombaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.</p>

    4 979 Ft helyett:3 699 Ft

A körömgomba, mint népbetegség

A körömgombát az orvosok civilizációs betegségnek tartják, amely visszavezethető a műbőr cipők, a műszálas harisnyák és zoknik használatára, de összefüggésben állhat az antibiotikumok túlzott fogyasztásával, a cukorbetegséggel és a vashiánnyal is. Nem segíti elmúlását a túlzott tisztálkodás sem, melynek során többnyire lúgos tisztítószerekkel gyengítjük a bőr védekezőképességét. A körömgomba leggyakoribb, jól felismerhető jele, a szabad körömszél felől a körömágy felé terjedő sárgás, morzsalékos, felváló körömlemez.

A körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése

A körömgomba egy viszonylag elterjedt betegség, számos helyen el lehet kapni, de legfőképp ott, ahol nedves és meleg a levegő. Szerencsére azonban sok mindent tehetünk a megelőzése céljából.

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Tippjeinknek hála végre búcsút inthetünk a gyenge, töredezett körmöknek, melyek mindig a legrosszabb pillanatban képesek letörni vagy beszakadni.

Ezért veszélyes a körömrágás

Ezért veszélyes a körömrágás

A körömrágás egy igencsak elterjedt rossz szokás. Azonban jobb mielőbb leszokni róla, ugyanis akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

Mindenkinek vannak rossz szokásai, de talán a körömrágás az egyik legidegesítőbb. Gyakran unalomból vagy stresszes szituációkban kezdjük el. De vajon mit tehetünk, ha le akarunk erről szokni? Az alábbi tippek segíthetnek.

Benőtt köröm kezelése házilag

Benőtt köröm kezelése házilag

Kevés kellemetlenebb dolgot ismerünk a benőtt körömnél, hiszen rettentően fájdalmas és még vérezhet is. Lássuk, milyen házi gyógymódok léteznek erre a problémára.

Összes cikk Életmód témában