A leggyakoribb körömbetegségek

A leggyakoribb körömbetegségek

Kapcsolódó tünetek:

A köröm nem más, mint elszarusodott, fehérje anyagú képződmény, melynek fontos védő szerepe van. Érdemes figyelni alakjának, színének, állagának változásait, mert fontos információkat hordoz egészségügyi állapotunkról. A köröm különféle elszíneződése májbetegségre, vagy szív- és érrendszeri zavarokra is utalhat. A körömszélek kanálszerű felhajlása vashiányra hívhatja fel a figyelmet, ha domború a köröm felszíne, szív és tüdő, légzőszervi okok állhatnak a háttérben, az apró tűszúrásnyi pontok pedig pikkelysömört jelezhetnek.

A leggyakoribb körömbetegségek

A körömbetegségek kialakulhatnak helytelen körömápolási szokások miatt: ha rendszeresen lakkozzuk körmünket – főként, ha tartós géllakkot használunk- vagy műkörmünk van, a köröm nem képes a megújulásra, elveszíti természetes rugalmasságát, zsírtartalmát, elvékonyodik, és mivel nem szellőzik, könnyen a gombák melegágyává válhat. A körömágy bőrének helytelen vágása, a körmök túlzott lerövidítése, felületének rendszeres csiszolása ugyancsak negatív irányú változásokat eredményezhetnek. A körömlemez változásai azonban fertőző vagy krónikus betegségek tünetei is lehetnek.

Néhány a leggyakrabban előforduló körömbetegségek közül:

Körömágygyulladás

Ez a körmök széle mellett kialakuló fertőzés következménye.  A bőr berepedése, tartós irritáció, - lábakon a szűk, kényelmetlen cipő viselésének - következménye. A duzzadt körömágyban megtelepednek a baktériumok és gombák, fájdalmas fertőzéseket okozva.

Benőtt köröm

A benőtt köröm olyan elváltozás, mikor a köröm rendellenesen – nem kifelé, hanem befelé, a bőr alá - nő, vagy a köröm mellett a bőr gyorsabban nő és beborítja a köröm egy részét is. Főként akkor kezd fájni, ha a körmöt nyomás éri, ilyenkor akár gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

Gombásodás

Gombásodást sok minden okozhat, de sok a hajlamosító tényező is (például a cukor- és érrendszeri betegségek, a közös zuhanyhasználat). Látványos jelei vannak, a köröm megvastagszik és elszíneződik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel. A körmöt megtámadó gombák rendkívül sokfélék, gyógyításuk alapja a fertőző gombafajta azonosítása. A gomba olyan enzimet termel, amely megemészti a körömben lévő keratint, ezáltal megváltozik a köröm szerkezete, és a körömlemez elválik a körömágytól. A gombás fertőzések ma már jól, eredményesen kezelhetők, különféle külsőleg alkalmazott szerekkel és szájon át bevehető gyógyszerekkel is.

Tyúkszem

A tyúkszem nagyon kellemetlen és fájdalmas, tömött, elszarusodott kinövés a lábon, amely akár a köröm alá is nőhet. Főként fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, bőrkinövés, megvastagodás formájában, de létezik olyan típusa is, amely vírusfertőzés miatt alakul ki. Kezelése lehetséges tyúkszemtapasszal és vírusölő szerekkel, de egyes esetekben sebészi úton való eltávolítása indokolt.
2017. május 14.

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek