Lúdtalp

2014. március 6.

Kapcsolódó tünetek:

lábizom gyengeség

Mit tehet a lúdtalp megelőzése érdekében, és mi javasolt már fennálló lúdtalpasság esetén?

A lúdtalp (bokasüllyedés), azaz a láb hosszanti- és/vagy harántboltozatának részleges vagy teljes hiánya sokak életét nehezíti meg. A lúdtalp következtében ugyanis boka-, térd- vagy derékfájás jelentkezhet bőrkeményedések kíséretében.

A láb boltozatos szerkezetéből adódóan testünk három fő ponton támaszkodik a talajon: az első és ötödik lábközépcsont fején és a sarokcsonton. Ez a felépítés alkalmas a leginkább a testsúly jelentette nyomás elviselésére, míg a lúdtalp következtében ellaposodott láb kevésbé teherbíró.

Hogyan alakulhat ki a lúdtalpasság?

alud301A láb boltozatos szerkezetének fenntartásáért izmaink és ínszalagjaink felelősek. Amennyiben ezek nem képesen megtartani a hosszanti- és harántboltozatot, a láb boltozata megereszkedik, a talp ellaposodik. A legtöbb esetben először a hosszanti boltozat csökkenése figyelhető meg, amely a térdek bizonyos mértékű befelé fordulását eredményezheti. Ennek következtében sokszor jelentkezik boka- vagy csípőtáji fájdalom, ám az érintettek a legtöbb esetben nincsenek tisztában azzal, hogy a fájdalom oka nem a fájdalom helyén lévő testrészeiknél keresendő, hanem a lúdtalpasság okozza azt. A harántboltozat süllyedése után a talp teljes felülettel érintkezik a talajjal, amely következtében bőrkeményedések, valamint a lábujjak deformitása figyelhető meg.

A lúdtalp kialakulásához hozzájárulhat, hogy a szülők kisgyerekek esetében nem várják meg, amíg az önállóan feláll és elkezd járni, hanem segítenek neki – sokszor erőltetik – az állást és járást, amelyhez az izomzat sok esetben még nem eléggé fejlett. Ez a túlterhelés hozzájárulhat ahhoz, hogy a láb csecsemőkorban még nem jelenlévő boltozata ne is alakuljon ki.

Milyen tünetek utalnak lúdtalpra?

A láb ellaposulása mellett számos tényező utalhat lúdtalpasság kialakulására: a boka, derék, gerinc vagy csípő fájdalma is származhat lúdtalpasságból kiindulva. Az érintettek emellett fáradékonyságra, lábfájásra is panaszkodhatnak.

Mit tehetünk a lúdtalpasság ellen?

Kialakult lúdtalp esetén speciális gyógytornával, lúdtalpbetéttel, illetve lúdtalpcipő használatával enyhíthetők a tünetek. Az ideális gyógytorna-gyakorlatok összeállításához tanácsos gyógytornászhoz fordulni. Lúdtalpbetétekből többfajta is kapható a gyógyszertárakban: a zselés és memória talpbetéttől az anatómikusan kialakított talpbetétekig számos megoldással csökkentheti a lúdtalpasság kellemetlen tüneteit, ám a megfelelő betét kiválasztásához feltétlenül konzultáljon ortopéd szakorvossal és gyógyszerészével.

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

Minden életkornak megvan a maga mozgásformája, ami fejleszti a testet és lelket. Érdemes olyan sportot választani, amit élvezünk, pozitív hatással van a közérzetünkre, fitten tart, és amit be tudunk integrálni a mindennapjainkba.

5 meglepő tény az izmokról

5 meglepő tény az izmokról

A legfontosabb tudnivalók, ha szeretne alakot formálni vagy fogyni.

Talpbetétek típusai, hatásai

Egyes ortopédiai elváltozások jól korrigálhatók bizonyos talpbetétekkel

10 tipp kezdő futóknak

10 tipp kezdő futóknak

Ezekre figyeljen, ha futni kezd!