Lábszag – Mi okozza és mit tehetünk ellene?

2017. július 10.

Kapcsolódó tünetek:

izzadás

Kellemetlen, kínos téma, de mivel sokunk életét megnehezíti, érdemes nyíltan beszélni róla. Főleg, hogy a lábszag kialakulása könnyen, kis odafigyeléssel teljes mértében megelőzhető és kezelhető.

A lábszag a testszagok egy fajtája. Ha befülled lábunk a cipőbe, a bőrön egyébként is jelenlévő gombáknak és baktériumoknak kiváló milliőt jelent az el nem párolgó izzadság és a meleg, a nedves környezetben könnyen elszaporodnak. Ezen mikroorganizmusok termékei okozzák a kellemetlen szagokat, s állnak a lábszag kialakulásának hátterében.

A lábszag leggyakrabban serdülők, idősek és különböző betegségben szenvedők (például cukorbetegek) esetében fordul elő, illetve azoknál, akik erre genetikailag hajlamosabbak (pl. fokozott izzadás). Kialakulásához a rossz személyi higiénia és a nem megfelelő lábbeli is hozzájárul. Ráadásul, ha sok a bőrkeményedés, vagyis felhalmozódnak az elhalt hámsejtek, az a kórokozók számának növekedését is eredményezheti. Az elszaporodó gombák és baktériumok, főleg a nyári melegben, súlyos gyulladást is okozhatnak, amikor már nem csak a kellemetlen lábszag az, ami gondot okoz.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tippek a megelőzéshez:

  • Zuhanyzás, fürdés után mindig alaposan szárítsuk, töröljük meg lábainkat, s úgy húzzunk zoknit, harisnyát. Ha szükséges, szórjuk be hintőporral, akár fertőtlenítő hintőport is használhatunk.
  • Használjunk jól szellőző, természetes anyagból készült zoknit, harisnyát (műszálas termékeket messziről kerüljük!) és soha nem bújjunk mezítláb zárt lábbelibe, még vászoncipőbe se! Nyáron hagyjuk a szekrényben a vastag anyagú, zárt cipőket és váltsunk a nyitott, könnyű, jól szellőző, légáteresztő anyagból készült változatokra. A legújabb divatnak megfelelő, ám szintetikus anyagból vagy gumiból készült csoda lábbeliket inkább mellőzzük.
  • Nagy melegben, ha csak tehetjük, tartózkodjunk minél többet mezítláb és napoztassuk lábunkat, talpunkat.
  • Ha hajlamosak vagyunk a lábizzadásra, naponta 2-3-szor cseréjük le zokninkat és váltogatva hordjuk a lábbeliket, hogy azok teljes mértékben ki tudjanak száradni. A zoknikat alaposan, magas hőmérsékleten mossuk.
  • Cipőinket tartsuk tisztán, ha az anyaga ezt lehetővé teszi, rendszeresen mossuk ki és szárítsuk napon. A talpbetéteket külön tisztítsuk és szárítsuk. Időnként ki is fertőtleníthetjük őket.
  • Ápoljuk rendszeresen lábunkat vagy járjunk el havonta egyszer pedikűröshöz.
  • A lábon lévő kórokozókat könnyedén semlegesíthetjük különféle házi trükkökkel: kakukkfűolajos, teafaolajos vagy levendulaolajos meleg vizes fürdővel, szódabikarbónás, keserűsós, ecetes meleg lábfürdővel, melyek nem csak a kellemetlen szagokat semlegesítik, de a gombákat, baktériumokat is elpusztítják. Legalább heti 2-3-szor ismételjük ezeket a természetes kúrákat és ez eredmény nem marad el.
  • Ha mindezek ellenére nap mint nap szégyenkezve vesszük le cipőnket, keressünk fel egy BENU gyógyszertárat (vagy a webshopot) és kérjünk a patikustól lábizzadást gátló, valamint cipőfertőtlenítő készítményt, melyek biztosan segítségünkre lesznek.
Gombamérgezés tünetei és kezelése

Gombamérgezés tünetei és kezelése

Ugyan már gyerekkorunkban sokszor felhívják a figyelmünket arra, hogy gombát csak körültekintően szabad gyűjteni és a zsákmányt szakembernek is ellenőriznie kell, mégis máig gyakran fordul elő hazánkban gombamérgezés. Szerencsére az esetek többségében csak rendkívül kellemetlen tüneteket tapasztal a beteg, de a gyilkos galóca fogyasztásába akár bele is lehet halni. Hogyan lehet felismerni a gombamérgezést és mi a teendő utána?

Ázsiába utazóknak: ezekre a betegségekre figyelj!

Egy trópusi utazás során egyetlen vágyunk van: nagyszerűen érezni magunkat és izgalmas dolgokat látni. Azonban amikor messzi tájakat indulunk felfedezni, bizony gondolnunk kell a számunkra teljesen szokatlan betegségekre is, melyek megkeseríthetik a legszuperebb nyaralást is. Mivel az ázsiai országok egyre népszerűbb úti célnak számítanak, összegyűjtöttük, mely betegségekre kell ezen a területen leginkább figyelni!

gomba a hajlatokban

Gomba a hajlatokban

A gombás eredetű bőrfertőzések ma már népbetegségnek számítanak. Ez azzal magyarázható, hogy a hajlamosító tényezők, melyek kedveznek a gombák megtelepedésének és szaporodásának, ugyancsak elterjedtté váltak.

Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A lép megbetegedései

A lép betegségeinek tünetei, oka és diagnózisa.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában