Lábszag – Mi okozza és mit tehetünk ellene?

2017. július 10.

Kapcsolódó tünetek:

izzadás

Kellemetlen, kínos téma, de mivel sokunk életét megnehezíti, érdemes nyíltan beszélni róla. Főleg, hogy a lábszag kialakulása könnyen, kis odafigyeléssel teljes mértében megelőzhető és kezelhető.

A lábszag a testszagok egy fajtája. Ha befülled lábunk a cipőbe, a bőrön egyébként is jelenlévő gombáknak és baktériumoknak kiváló milliőt jelent az el nem párolgó izzadság és a meleg, a nedves környezetben könnyen elszaporodnak. Ezen mikroorganizmusok termékei okozzák a kellemetlen szagokat, s állnak a lábszag kialakulásának hátterében.

A lábszag leggyakrabban serdülők, idősek és különböző betegségben szenvedők (például cukorbetegek) esetében fordul elő, illetve azoknál, akik erre genetikailag hajlamosabbak (pl. fokozott izzadás). Kialakulásához a rossz személyi higiénia és a nem megfelelő lábbeli is hozzájárul. Ráadásul, ha sok a bőrkeményedés, vagyis felhalmozódnak az elhalt hámsejtek, az a kórokozók számának növekedését is eredményezheti. Az elszaporodó gombák és baktériumok, főleg a nyári melegben, súlyos gyulladást is okozhatnak, amikor már nem csak a kellemetlen lábszag az, ami gondot okoz.

Tippek a megelőzéshez:

  • Zuhanyzás, fürdés után mindig alaposan szárítsuk, töröljük meg lábainkat, s úgy húzzunk zoknit, harisnyát. Ha szükséges, szórjuk be hintőporral, akár fertőtlenítő hintőport is használhatunk.
  • Használjunk jól szellőző, természetes anyagból készült zoknit, harisnyát (műszálas termékeket messziről kerüljük!) és soha nem bújjunk mezítláb zárt lábbelibe, még vászoncipőbe se! Nyáron hagyjuk a szekrényben a vastag anyagú, zárt cipőket és váltsunk a nyitott, könnyű, jól szellőző, légáteresztő anyagból készült változatokra. A legújabb divatnak megfelelő, ám szintetikus anyagból vagy gumiból készült csoda lábbeliket inkább mellőzzük.
  • Nagy melegben, ha csak tehetjük, tartózkodjunk minél többet mezítláb és napoztassuk lábunkat, talpunkat.
  • Ha hajlamosak vagyunk a lábizzadásra, naponta 2-3-szor cseréjük le zokninkat és váltogatva hordjuk a lábbeliket, hogy azok teljes mértékben ki tudjanak száradni. A zoknikat alaposan, magas hőmérsékleten mossuk.
  • Cipőinket tartsuk tisztán, ha az anyaga ezt lehetővé teszi, rendszeresen mossuk ki és szárítsuk napon. A talpbetéteket külön tisztítsuk és szárítsuk. Időnként ki is fertőtleníthetjük őket.
  • Ápoljuk rendszeresen lábunkat vagy járjunk el havonta egyszer pedikűröshöz.
  • A lábon lévő kórokozókat könnyedén semlegesíthetjük különféle házi trükkökkel: kakukkfűolajos, teafaolajos vagy levendulaolajos meleg vizes fürdővel, szódabikarbónás, keserűsós, ecetes meleg lábfürdővel, melyek nem csak a kellemetlen szagokat semlegesítik, de a gombákat, baktériumokat is elpusztítják. Legalább heti 2-3-szor ismételjük ezeket a természetes kúrákat és ez eredmény nem marad el.
  • Ha mindezek ellenére nap mint nap szégyenkezve vesszük le cipőnket, keressünk fel egy BENU gyógyszertárat (vagy a webshopot) és kérjünk a patikustól lábizzadást gátló, valamint cipőfertőtlenítő készítményt, melyek biztosan segítségünkre lesznek.
gomba a hajlatokban

Gomba a hajlatokban

A gombás eredetű bőrfertőzések ma már népbetegségnek számítanak. Ez azzal magyarázható, hogy a hajlamosító tényezők, melyek kedveznek a gombák megtelepedésének és szaporodásának, ugyancsak elterjedtté váltak.

Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A lép megbetegedései

A lép betegségeinek tünetei, oka és diagnózisa.

Így igyon vizet és nem lesz beteg!

Így igyon vizet és nem lesz beteg!

Miért, hogyan és mennyi vizet igyunk, hogy egészségesek legyünk?

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában