Lábszag – Mi okozza és mit tehetünk ellene?

2017. július 10.

Kapcsolódó tünetek:

izzadás

Kellemetlen, kínos téma, de mivel sokunk életét megnehezíti, érdemes nyíltan beszélni róla. Főleg, hogy a lábszag kialakulása könnyen, kis odafigyeléssel teljes mértében megelőzhető és kezelhető.

A lábszag a testszagok egy fajtája. Ha befülled lábunk a cipőbe, a bőrön egyébként is jelenlévő gombáknak és baktériumoknak kiváló milliőt jelent az el nem párolgó izzadság és a meleg, a nedves környezetben könnyen elszaporodnak. Ezen mikroorganizmusok termékei okozzák a kellemetlen szagokat, s állnak a lábszag kialakulásának hátterében.

A lábszag leggyakrabban serdülők, idősek és különböző betegségben szenvedők (például cukorbetegek) esetében fordul elő, illetve azoknál, akik erre genetikailag hajlamosabbak (pl. fokozott izzadás). Kialakulásához a rossz személyi higiénia és a nem megfelelő lábbeli is hozzájárul. Ráadásul, ha sok a bőrkeményedés, vagyis felhalmozódnak az elhalt hámsejtek, az a kórokozók számának növekedését is eredményezheti. Az elszaporodó gombák és baktériumok, főleg a nyári melegben, súlyos gyulladást is okozhatnak, amikor már nem csak a kellemetlen lábszag az, ami gondot okoz.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tippek a megelőzéshez:

  • Zuhanyzás, fürdés után mindig alaposan szárítsuk, töröljük meg lábainkat, s úgy húzzunk zoknit, harisnyát. Ha szükséges, szórjuk be hintőporral, akár fertőtlenítő hintőport is használhatunk.
  • Használjunk jól szellőző, természetes anyagból készült zoknit, harisnyát (műszálas termékeket messziről kerüljük!) és soha nem bújjunk mezítláb zárt lábbelibe, még vászoncipőbe se! Nyáron hagyjuk a szekrényben a vastag anyagú, zárt cipőket és váltsunk a nyitott, könnyű, jól szellőző, légáteresztő anyagból készült változatokra. A legújabb divatnak megfelelő, ám szintetikus anyagból vagy gumiból készült csoda lábbeliket inkább mellőzzük.
  • Nagy melegben, ha csak tehetjük, tartózkodjunk minél többet mezítláb és napoztassuk lábunkat, talpunkat.
  • Ha hajlamosak vagyunk a lábizzadásra, naponta 2-3-szor cseréjük le zokninkat és váltogatva hordjuk a lábbeliket, hogy azok teljes mértékben ki tudjanak száradni. A zoknikat alaposan, magas hőmérsékleten mossuk.
  • Cipőinket tartsuk tisztán, ha az anyaga ezt lehetővé teszi, rendszeresen mossuk ki és szárítsuk napon. A talpbetéteket külön tisztítsuk és szárítsuk. Időnként ki is fertőtleníthetjük őket.
  • Ápoljuk rendszeresen lábunkat vagy járjunk el havonta egyszer pedikűröshöz.
  • A lábon lévő kórokozókat könnyedén semlegesíthetjük különféle házi trükkökkel: kakukkfűolajos, teafaolajos vagy levendulaolajos meleg vizes fürdővel, szódabikarbónás, keserűsós, ecetes meleg lábfürdővel, melyek nem csak a kellemetlen szagokat semlegesítik, de a gombákat, baktériumokat is elpusztítják. Legalább heti 2-3-szor ismételjük ezeket a természetes kúrákat és ez eredmény nem marad el.
  • Ha mindezek ellenére nap mint nap szégyenkezve vesszük le cipőnket, keressünk fel egy BENU gyógyszertárat (vagy a webshopot) és kérjünk a patikustól lábizzadást gátló, valamint cipőfertőtlenítő készítményt, melyek biztosan segítségünkre lesznek.
csalánkiütés

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép. Kellemetlen és hirtelen jelentkezik. De mi okozza és hogyan lehet elkerülni, kezelni?

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

gigantizmus

Gigantizmus – Ha hirtelen túl nagyot nő a gyerek

A gigantizmus, vagy óriásnövés egy gyerekkorban előforduló betegség, amit a növekedési hormon túlzott termelődése okoz. A betegség miatt a gyerekek hirtelen és nagyon megnőnek, aminek kellemetlen következményei is lehetnek. De hogyan állapítható meg ez a jelenség és lehet-e kezelni?

fokozott izzadás

Fokozott izzadás, túl sok izzadás – Mi állhat a háttérben?

A izzadás normális reakció a melegre: meleg van, izzadunk, hogy lehűtsük a testünket. Ha lázasak vagyunk, testünk akkor is ezt a természetes hűtőfolyamatot alkalmazza, mivel testhőméréskletünk magasabb a normálisnál. Bizonyos krónikus betegségekben szenvedők gyakran éjszaka izzadnak. De egyesek túlzottan izzadnak anélkül is, hogy lázasak vagy betegek lennének.

tbc

A tbc – Mit kell róla tudni?

A tbc vagy tuberkulózis fertőzéses eredetű betegség, amit baktérium okoz. A közhiedelemmel ellentétben pedig egyáltalán nem csak a tüdőre veszélyes, mert bármely más szervünket is megbetegítheti. A tüdőgümőkór a 20. század elejéig népbetegségnek számított, azonban az orvostudomány fejlődésével ma már hatásosan tudunk védekezni és küzdeni ellene. Hazánkban ritkán üti fel a fejét, bár az utóbbi években ismét emelkedett a tbc-s megbetegedések száma.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában