Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

ismétlődő vetélések

Kapcsolódó tünetek:

Mi a valószínűsége az ismétlődő vetélések előfordulásának?

A nők minössze 1%-ánál áll fenn az ismétlődő vetélések kockázata.

Mi a leggyakoribb oka a vetélésnek?

A legtöbb vetélés (kb. 60%) véletlenszerűen fordul elő, ha egy embrió a beágyazódás során abnormális számú kromoszómát kap. Ez a fajta genetikai probléma véletlenül történik, nincs olyan egészségügyi körülmény, amelyik kimondottan okozza. Azonban egyre gyakoribbá válik az életkor előrehaladtával.

Lehetnek-e a háttérben genetikai problémák az ismétlődő vetélések kapcsán?

Néhány páciensnél, akiknél ismétlődő vetélések fordulnak elő, a partnernek olyan kromoszómája van, amelyben egy darabban átkerül egy másik kromoszómára. Ezt áttelepítésnek nevezik. A transzlokációban szenvedőknek általában nincs fizikai tünete, de a petéik vagy a spermiumok egy része kóros kromoszómákat tartalmaz. Ha egy embrió túl sok, vagy túl kevés genetikai anyagot kap, akkor az gyakran vetéléshez vezet.

A reprodukciós szervekkel kapcsolatos problémák ismétlődő vetéléshez vezethetnek?

A méh bizonyos veleszületett problémái az ismételt vetélésekkel kapcsolatban állnak. Bár sok ilyen rendellenesség létezik, az egyik leggyakoribb, amely a vetéléshez társul az, hogy a méh két részre van osztva egy szövetfal segítségével. Az Asherman-szindróma, amelyben a méhben sebek és hegesedés alakul ki, az ismétlődő vetéléshez társulhat, amely gyakran akkor fordul elő, mielőtt egy nő megtudhatja, hogy terhes. A méh jóindulatú elváltozásai, a myomák, a fibromák és polipok szintén szerepet játszhatnak a visszatérő terhességi vetélésnél.

A tartós betegségek növelhetik az ismétlődő vetélések kockázatát?

Azok a nők, akik bizonyos betegségekben szenvednek, fokozottan veszélyeztetettek. Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy autoimmun rendellenesség, amelyben az ember immunrendszere tévesen antitesteket termel a normál véralvadásban részt vevő bizonyos anyagokhoz. Az APS ismételt vetéléshez és magzati halálozáshoz vezethet. Egy másik, a vetéléshez vezető betegség a diabetes mellitus. Ebben a betegségben a glükóz magas szintje jelen van a vérben. A cukorbetegeknél, különösen azoknál, akiknél a betegség rosszul kontrollált, fokozott a terhességvesztés veszélye. A policisztás petefészek-szindrómának nevezett betegségben szenvedő nőknél a vetélés kockázata is nagyobb. Ismételt vetélést okozhat még a kismedence krónikus fertőzéses gyulladása is.

Mennyire gyakori, hogy az ismétlődő vetélés oka nem azonosítható?

A megismételt vetéléseket elszenvedő nők eseteinek 50-75% -ában a terhesség elvesztése nem azonosítható. Lehetnek nyomok arra utalóan, hogy mi a probléma, de nincs biztos válasz esetükben.

Milyen vizsgálatok állnak rendelkezésre, melyek segítenek megtalálni az ismétlődő vetélések okait?

Az ismétlődő vetélés okainak megtalálása érdekében, orvosa kérni fogja a kórtörténetét és a múltbeli terhességek anyagát. Teljes fizikai és immunológiai kivizsgálásnak fogja alávetni, beleértve a kismedencei vizsgálatot. Lehet, hogy vérvizsgálata alkalmas lesz az immunrendszerrel kapcsolatos problémák felderítésére. A teszt végezhető az ismétlődő vetélések genetikai okainak felderítésére is. A képalkotó vizsgálatok is jól alkalmazhatóak annak megállapítására, hogy a méhprobléma vezetett-e a vetélésekhez.

Létezik-e a kezelés, ha az ismétlődő vetélések okát be lehet azonosítani?

Ha ismételt vetéléseinek egy konkrét oka azonosítható, akkor az egészségügyi szakember javasolhatja az kezelést.

Mit tehet, ha kromoszómális transzlokációja van?

Ha a kromoszóma transzlokáció áll fenn Önnél, akkor genetikai tanácsadás ajánlott. A genetikai vizsgálatok eredményei segítenek a lehetőségek tisztázásában.

Hogyan kezelhetők a reproduktív szervekkel kapcsolatos problémák?

A korrekciós sebészet képes növelni a sikeres terhesség esélyeit. Például a méhen belüli septumot eltávolíthatjuk.

Milyen kezelés áll rendelkezésre, ha antifoszfolipid szindróma esetén?

Az immunológiai vizsgálat többek között arra is rámutathat, hogy ebben a betegségben szenved a teherbeesni kívánó nő. A megfelelő vérrögképződést gátló gyógyszerszedése megoldást lehet, ugyanis ez a kezelés növelheti a sikeres terhesség arányát az ilyen betegségben szenvedő nőknél.

Milyen esélye van a sikeres terhesség megismétlésére, és nem találok okot?

A megmagyarázhatatlan, ismétlődő terhességi veszteséggel rendelkező nők kb. 65% -a sikeresen követi a következő terhességet.

2017. december 4.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek