Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

2017. december 4.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, köztes vérzés

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

ismétlődő vetélések

ismétlődő vetélések

Mi a valószínűsége az ismétlődő vetélések előfordulásának?

A nők minössze 1%-ánál áll fenn az ismétlődő vetélések kockázata.

Mi a leggyakoribb oka a vetélésnek?

A legtöbb vetélés (kb. 60%) véletlenszerűen fordul elő, ha egy embrió a beágyazódás során abnormális számú kromoszómát kap. Ez a fajta genetikai probléma véletlenül történik, nincs olyan egészségügyi körülmény, amelyik kimondottan okozza. Azonban egyre gyakoribbá válik az életkor előrehaladtával.

Lehetnek-e a háttérben genetikai problémák az ismétlődő vetélések kapcsán?

Néhány páciensnél, akiknél ismétlődő vetélések fordulnak elő, a partnernek olyan kromoszómája van, amelyben egy darabban átkerül egy másik kromoszómára. Ezt áttelepítésnek nevezik. A transzlokációban szenvedőknek általában nincs fizikai tünete, de a petéik vagy a spermiumok egy része kóros kromoszómákat tartalmaz. Ha egy embrió túl sok, vagy túl kevés genetikai anyagot kap, akkor az gyakran vetéléshez vezet.

A reprodukciós szervekkel kapcsolatos problémák ismétlődő vetéléshez vezethetnek?

A méh bizonyos veleszületett problémái az ismételt vetélésekkel kapcsolatban állnak. Bár sok ilyen rendellenesség létezik, az egyik leggyakoribb, amely a vetéléshez társul az, hogy a méh két részre van osztva egy szövetfal segítségével.

Az Asherman-szindróma, amelyben a méhben sebek és hegesedés alakul ki, az ismétlődő vetéléshez társulhat, amely gyakran akkor fordul elő, mielőtt egy nő megtudhatja, hogy terhes. A méh jóindulatú elváltozásai, a myomák, a fibromák és polipok szintén szerepet játszhatnak a visszatérő terhességi vetélésnél.

A tartós betegségek növelhetik az ismétlődő vetélések kockázatát?

Azok a nők, akik bizonyos betegségekben szenvednek, fokozottan veszélyeztetettek. Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy autoimmun rendellenesség, amelyben az ember immunrendszere tévesen antitesteket termel a normál véralvadásban részt vevő bizonyos anyagokhoz. Az APS ismételt vetéléshez és magzati halálozáshoz vezethet. Egy másik, a vetéléshez vezető betegség a diabetes mellitus. Ebben a betegségben a glükóz magas szintje jelen van a vérben. A cukorbetegeknél, különösen azoknál, akiknél a betegség rosszul kontrollált, fokozott a terhességvesztés veszélye. A policisztás petefészek-szindrómának nevezett betegségben szenvedő nőknél a vetélés kockázata is nagyobb. Ismételt vetélést okozhat még a kismedence krónikus fertőzéses gyulladása is.

Mennyire gyakori, hogy az ismétlődő vetélés oka nem azonosítható?

A megismételt vetéléseket elszenvedő nők eseteinek 50-75% -ában a terhesség elvesztése nem azonosítható. Lehetnek nyomok arra utalóan, hogy mi a probléma, de nincs biztos válasz esetükben.

Milyen vizsgálatok állnak rendelkezésre, melyek segítenek megtalálni az ismétlődő vetélések okait?

Az ismétlődő vetélés okainak megtalálása érdekében, orvosa kérni fogja a kórtörténetét és a múltbeli terhességek anyagát. Teljes fizikai és immunológiai kivizsgálásnak fogja alávetni, beleértve a kismedencei vizsgálatot. Lehet, hogy vérvizsgálata alkalmas lesz az immunrendszerrel kapcsolatos problémák felderítésére. A teszt végezhető az ismétlődő vetélések genetikai okainak felderítésére is. A képalkotó vizsgálatok is jól alkalmazhatóak annak megállapítására, hogy a méhprobléma vezetett-e a vetélésekhez.

Létezik-e a kezelés, ha az ismétlődő vetélések okát be lehet azonosítani?

Ha ismételt vetéléseinek egy konkrét oka azonosítható, akkor az egészségügyi szakember javasolhatja az kezelést.

Mit tehet, ha kromoszómális transzlokációja van?

Ha a kromoszóma transzlokáció áll fenn Önnél, akkor genetikai tanácsadás ajánlott. A genetikai vizsgálatok eredményei segítenek a lehetőségek tisztázásában.

Hogyan kezelhetők a reproduktív szervekkel kapcsolatos problémák?

A korrekciós sebészet képes növelni a sikeres terhesség esélyeit. Például a méhen belüli septumot eltávolíthatjuk.

Milyen kezelés áll rendelkezésre, ha antifoszfolipid szindróma esetén?

Az immunológiai vizsgálat többek között arra is rámutathat, hogy ebben a betegségben szenved a teherbeesni kívánó nő. A megfelelő vérrögképződést gátló gyógyszerszedése megoldást lehet, ugyanis ez a kezelés növelheti a sikeres terhesség arányát az ilyen betegségben szenvedő nőknél.

Milyen esélye van a sikeres terhesség megismétlésére, és nem találok okot?

A megmagyarázhatatlan, ismétlődő terhességi veszteséggel rendelkező nők kb. 65% -a sikeresen követi a következő terhességet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

A legjobb módszerek a teltségérzet ellen

A legjobb módszerek a teltségérzet ellen

Az ünnepek során rengeteg finomságot szoktunk enni, melyek azonban rettentő mértékben le tudják terhelni a szervezetünket. Pontosabban a gyomrunkat és az emésztésünket. Az alábbi tippeknek hála azonban sokat tehetünk ez ellen.

Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

Rengeteg tényező befolyásolhatja az éjszakai pihenés minőségét, melyek közé a lefekvés előtt elfogyasztott ételek és italok és is beletartoznak. Lássuk, hogy miket ajánlott kerülni annak érdekében, hogy ki tudjuk magunkat pihenni.

Kólika

Kólika – Mit kell tudni róla?

Bár minden kisbaba sír, vannak, akik sokkal többet és keservesebben teszik ezt. Az újszülötteknél a sűrűn előforduló, hosszan tartó sírás leggyakoribb oka a kólika – avagy hasfájás. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Az epekő tünetei és kezelése

Az epekő tünetei és kezelése

Az epe leggyakoribb betegsége, az epekő, legtöbb estben semmilyen panaszt nem okoz, okoz,. de bizonyos esetekben epegörcsöt idézhet elő. Miről ismerjük fel az epekövet, és milyen kezelés fajtái léteznek?

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában