Így álmosít az autónk

2018. augusztus 31.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Nem csak egy éjszakába nyúló baráti találkozó, a bevett gyógyszerek vagy az elmaradt reggeli kávé miatt érezhetjük magunkat álmosnak autónkban, hanem maga az utazási módunk is hozzájárul az elnehezedő szemhéjakhoz és bágyadt tekintethez.

Így álmosít az autónk

Így álmosít az autónk

A válasz, egy közelmúltban publikált tanulmány szerint, a testünket érintő vibrációs hatásokban keresendő. Ez persze nem meglepő, hiszen mindenki érzékelte már, hogy a fizikai vibrálás pihentető lehet – ezért van például a masszázs székekben, nyakmasszírozó berendezésekben is ilyen funkció. Azonban a járművekben érzékelt mozgásokról és az általuk kiváltott hatásokról eddig nem voltak részletesebb ismereteink. Természetesen, amikor fáradtak vagyunk, nem kell sok hozzá, hogy fejünk elkezdjen bólogatni, szempilláink pedig nehézzé váljanak, azonban most az autókban és teherautókban utazás közben érzékelhető egyenletes, alacsony frekvenciájú vibrációkról állapították meg, hogy még egy jól kipihent, egészséges emberben is álmosságot idézhetnek elő.

A 15 résztvevős kísérlet során mindenkinek kétfajta vezetés-szimulátorban kellett vezetnie. Mindkettő egy teljesen hétköznapi, monoton, két sávos autópályát szimulált, azonban az egyik alkalommal alacsony frekvenciájú rezgésekkel, a másik alkalommal mindenféle vibráció nélkül. Az alacsony frekvenciájú vibrálás meg is hozta a feltételezett hatását: a bágyadtság első jelei már 15 perc után megjelentek, 30 perc után már a koncentrációs képességet is befolyásolták, ezután pedig fokozatosan növekvő mértékben 60 percnél ért tetőfokára az álmosságérzet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kutatók további kísérleteket szeretnének folytatni, amelyekben a különböző életkorok és egészségügyi állapotok vagy betegségek befolyását is vizsgálják az álmosság mértékével kapcsolatban. A tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy az álmosság, főleg az Egyesült Államokban, igen nagy probléma az autóvezetők körében. Ott éves szinten több ezer balesetet okoz.

Mivel azt tudják, hogy nem az összes vibrációfajta álmosító, a tudósok egyéb vizsgálatokkal szeretnék feltérképezni más frekvenciájú és erősségű vibrációk hatásait is. Lehetségesnek tartják ugyanis, hogy azonosítsanak olyan frekvenciákat, amelyek épphogy éberen tartják a vezetőt. Ha tálalnak ilyet, eredményeiket potenciálisan fel lehet majd használni az autók tervezésében, így csökkentve az ilyen típusú balesetek számát.

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Persze legtöbbünknek megvannak a biológia órákon tanult alapok a női szervezetről és működéséről, azonban van néhány érdekes, amit biztosan nem tanítottak meg az iskolapadban. Mutatjuk is az 4 legizgalmasabb tudnivalót a női testről.

5 újévi fogadalom az egészségünkért

5 újévi fogadalom az egészségünkért

A 2019-es évből már csak pár nap van hátra, ilyenkor pedig mindenki elkezd azon gondolkozni, hogy min kellene változtatnia jövőre. Legtöbben az egészségünkért szeretnénk többet tenni, így lássunk 5 ezzel kapcsolatos újévi fogadalmat.

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Sokaknak okoz problémát a reggeli felkelés, de a kevés alváson túl a motiváció hiánya is hozzájárulhat a morgós reggelekhez. A vidám ébredés érdekében mutatunk néhány módszer arra, hogyan zárjuk és kezdjük a mindennapokat.

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Egész életünket a testünkben éljük le, ennek ellenére rengeteg olyan dolog van az emberi szervezettel kapcsolatban, amiről keveset tudunk. Az alábbi kérdések talán a leggyakoribbak.

Ásítás és sírás – Itt a kapcsolat

Ásítás és sírás – Értsük meg jobban!

A tudomány jelenlegi állása mellett különösnek tűnhet, hogy több olyan általános jelenséggel is gondban vannak a kutatók, melyek meghatározzák a mindennapjainkat. A mai napig nincs egyértelmű magyarázat például a sírásra és az ásítás kapcsolatára.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában