Így álmosít az autónk

2018. augusztus 31.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Nem csak egy éjszakába nyúló baráti találkozó, a bevett gyógyszerek vagy az elmaradt reggeli kávé miatt érezhetjük magunkat álmosnak autónkban, hanem maga az utazási módunk is hozzájárul az elnehezedő szemhéjakhoz és bágyadt tekintethez.

Így álmosít az autónk

Így álmosít az autónk

A válasz, egy közelmúltban publikált tanulmány szerint, a testünket érintő vibrációs hatásokban keresendő. Ez persze nem meglepő, hiszen mindenki érzékelte már, hogy a fizikai vibrálás pihentető lehet – ezért van például a masszázs székekben, nyakmasszírozó berendezésekben is ilyen funkció. Azonban a járművekben érzékelt mozgásokról és az általuk kiváltott hatásokról eddig nem voltak részletesebb ismereteink. Természetesen, amikor fáradtak vagyunk, nem kell sok hozzá, hogy fejünk elkezdjen bólogatni, szempilláink pedig nehézzé váljanak, azonban most az autókban és teherautókban utazás közben érzékelhető egyenletes, alacsony frekvenciájú vibrációkról állapították meg, hogy még egy jól kipihent, egészséges emberben is álmosságot idézhetnek elő.

A 15 résztvevős kísérlet során mindenkinek kétfajta vezetés-szimulátorban kellett vezetnie. Mindkettő egy teljesen hétköznapi, monoton, két sávos autópályát szimulált, azonban az egyik alkalommal alacsony frekvenciájú rezgésekkel, a másik alkalommal mindenféle vibráció nélkül. Az alacsony frekvenciájú vibrálás meg is hozta a feltételezett hatását: a bágyadtság első jelei már 15 perc után megjelentek, 30 perc után már a koncentrációs képességet is befolyásolták, ezután pedig fokozatosan növekvő mértékben 60 percnél ért tetőfokára az álmosságérzet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kutatók további kísérleteket szeretnének folytatni, amelyekben a különböző életkorok és egészségügyi állapotok vagy betegségek befolyását is vizsgálják az álmosság mértékével kapcsolatban. A tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy az álmosság, főleg az Egyesült Államokban, igen nagy probléma az autóvezetők körében. Ott éves szinten több ezer balesetet okoz.

Mivel azt tudják, hogy nem az összes vibrációfajta álmosító, a tudósok egyéb vizsgálatokkal szeretnék feltérképezni más frekvenciájú és erősségű vibrációk hatásait is. Lehetségesnek tartják ugyanis, hogy azonosítsanak olyan frekvenciákat, amelyek épphogy éberen tartják a vezetőt. Ha tálalnak ilyet, eredményeiket potenciálisan fel lehet majd használni az autók tervezésében, így csökkentve az ilyen típusú balesetek számát.

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Persze legtöbbünknek megvannak a biológia órákon tanult alapok a női szervezetről és működéséről, azonban van néhány érdekes, amit biztosan nem tanítottak meg az iskolapadban. Mutatjuk is az 4 legizgalmasabb tudnivalót a női testről.

Tudományos tény – a lusták tovább élnek

Tudományos tény: a lusták tovább élnek

Nincs is jobb annál, mint hosszasan pihenni, sorozatokat nézni vagy épp könyvet olvasni. Ekkor azonban gyakran lelkiismeret-furdalásunk lesz. Van azonban egy jó hírünk: egy kutatás szerint a lustálkodás pozitív hatással van ránk.

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója, ami többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Lássuk, hogy melyik póz milyen jelentéssel bír.

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

A legújabb kutatások szerint a pacsirták hosszabb ideig élnek, mint az éjjeli baglyok.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában