Hüvelyi fertőzések

2016. november 4.

Nincs olyan nő, aki élete során legalább egyszer ne szenvedne hüvelyfertőzéstől.

Hüvelyi fertőzések

Sajnos az esetek túlnyomó többségében a fertőzés gyakran kiújul, ezzel is megkeserítve a nők életét.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik antibiotikum kezelésen estek át, cukorbetegségtől / diabétesztől szenvednek, fogamzásgátlót szednek, illetve akiknek a szervezetében hormonális változások zajlanak. A menstruáció idején, terhességben és a változó kor alatt gyakrabban tapasztalhatóak a kellemetlen tünetek. Gyulladásra hajlamosít az allergiás reakciót kiváltó tisztálkodási szerek használata is.

A hüvelyi fertőzés leggyakoribb oka a hüvely normál baktériumflórájának pusztulása. Ilyenkor a Lactobacillusok által kialakított enyhén savas pH megszűnik, és elszaporodnak a betegséget okozó mikrobák. Leggyakrabban a gombák és a székletből hüvelybe került E. coli baktériumok okozzák a panaszokat, de a szexuális úton terjedő kórokozók (Chlamydia, Trichomonas) is gyorsabban szaporodnak a megváltozott körülmények között.

A hüvelyi fertőzések jellegzetes tünete a hüvely környékén és a szeméremtesten jelentkező égő, viszkető érzés, melyet kellemetlen szagú, fehér vagy sárgás-zöld folyás kísér. A szexuális együttlétek során jelentkező fájdalom és vérzés, valamint az aktust követően felerősödő kellemetlen szag szintén a hüvely gyulladására utal.huvelyi_fertozesek_nk

A betegség pontos diagnózisa és gyógyszeres kezelése nőgyógyász feladata, de a tünetek kialakulásának megelőzésében és a panaszok enyhítésében mi magunk is sokat tehetünk.

A hüvelyfertőzés megelőzhető a szűk ruházat kerülésével, pamut fehérnemű viselésével és a nemi szervek tisztálkodást követő szárazra törlésével, az intim higiéniára való odafigyeléssel . Szintén fontos az irritáló, illat- és színanyagokat tartalmazó tisztálkodási szerek, toalettpapír használatának kerülése, helyette ajánlott a tejsavas mosakodógélek használata.

A fertőzésre hajlamos nőknek érdemes hüvelyi pH mérő tesztekkel mérni a hüvelyváladék kémhatását, melynek normál körülmények között enyhén savasnak kell lennie. Ha semleges irányba tolódik, akkor a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek a vaginában. Ezekkel a tesztekkel ellenőrizhető a kezelést követően a hüvelyi kémhatás helyreállása is.

A hüvelyflóra fenntartásában fontos szerepe van a szájon át fogyasztható probiotikumoknak, melyek Lactobacillus tartalma segít helyreállítani a hüvelyi baktériumflórát. Ezek a készítmények hüvelykúp formában is elérhetőek. Használhatóak szezonálisan, kúrajelleggel, illetve rendszeresen heti egy-két alkalommal.

Ma már kapható Lactobacillust tartalmazó tampon is, mely védelmet nyújt a menstruáció idején, és használata segít megőrizni a hüvely egészséges baktériumflóráját. A tampon használatával megakadályozható a betegséget okozó mikrobák elszaporodása.

A szexuális úton terjedő baktériumok, vírusok megtelepedése megakadályozható óvszer használatával is.

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

Amit a szexuális úton terjedő betegségekről tudnia kell!

Amit a szexuális úton terjedő betegségekről tudnia kell!

Nemcsak a nemi betegek, hanem a nemi betegségek száma is növekszik: mára hatszor annyi vírus, baktérium és gomba okoz fertőzést, mint néhány évtizede - állítják a szakemberek.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

Hüvelyfolyás - okok és kezelése

Hüvelyfolyás – okok és kezelés

A hüvelyfolyás természetes jelenség mindaddig, amíg a színe, állaga, mennyisége meg nem változik.