Hüvelyi fertőzések

2016. november 4.

Nincs olyan nő, aki élete során legalább egyszer ne szenvedne hüvelyfertőzéstől.

Hüvelyi fertőzések

Sajnos az esetek túlnyomó többségében a fertőzés gyakran kiújul, ezzel is megkeserítve a nők életét.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik antibiotikum kezelésen estek át, cukorbetegségtől / diabétesztől szenvednek, fogamzásgátlót szednek, illetve akiknek a szervezetében hormonális változások zajlanak. A menstruáció idején, terhességben és a változó kor alatt gyakrabban tapasztalhatóak a kellemetlen tünetek. Gyulladásra hajlamosít az allergiás reakciót kiváltó tisztálkodási szerek használata is.

A hüvelyi fertőzés leggyakoribb oka a hüvely normál baktériumflórájának pusztulása. Ilyenkor a Lactobacillusok által kialakított enyhén savas pH megszűnik, és elszaporodnak a betegséget okozó mikrobák. Leggyakrabban a gombák és a székletből hüvelybe került E. coli baktériumok okozzák a panaszokat, de a szexuális úton terjedő kórokozók (Chlamydia, Trichomonas) is gyorsabban szaporodnak a megváltozott körülmények között.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Lactofeel hüvelygél 7x5ml

    Lactofeel hüvelygél 7x5ml

    <p>A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében.</p>

    3 739 Ft

A hüvelyi fertőzések jellegzetes tünete a hüvely környékén és a szeméremtesten jelentkező égő, viszkető érzés, melyet kellemetlen szagú, fehér vagy sárgás-zöld folyás kísér. A szexuális együttlétek során jelentkező fájdalom és vérzés, valamint az aktust követően felerősödő kellemetlen szag szintén a hüvely gyulladására utal.huvelyi_fertozesek_nk

A betegség pontos diagnózisa és gyógyszeres kezelése nőgyógyász feladata, de a tünetek kialakulásának megelőzésében és a panaszok enyhítésében mi magunk is sokat tehetünk.

A hüvelyfertőzés megelőzhető a szűk ruházat kerülésével, pamut fehérnemű viselésével és a nemi szervek tisztálkodást követő szárazra törlésével, az intim higiéniára való odafigyeléssel . Szintén fontos az irritáló, illat- és színanyagokat tartalmazó tisztálkodási szerek, toalettpapír használatának kerülése, helyette ajánlott a tejsavas mosakodógélek használata.

A fertőzésre hajlamos nőknek érdemes hüvelyi pH mérő tesztekkel mérni a hüvelyváladék kémhatását, melynek normál körülmények között enyhén savasnak kell lennie. Ha semleges irányba tolódik, akkor a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek a vaginában. Ezekkel a tesztekkel ellenőrizhető a kezelést követően a hüvelyi kémhatás helyreállása is.

A hüvelyflóra fenntartásában fontos szerepe van a szájon át fogyasztható probiotikumoknak, melyek Lactobacillus tartalma segít helyreállítani a hüvelyi baktériumflórát. Ezek a készítmények hüvelykúp formában is elérhetőek. Használhatóak szezonálisan, kúrajelleggel, illetve rendszeresen heti egy-két alkalommal.

Ma már kapható Lactobacillust tartalmazó tampon is, mely védelmet nyújt a menstruáció idején, és használata segít megőrizni a hüvely egészséges baktériumflóráját. A tampon használatával megakadályozható a betegséget okozó mikrobák elszaporodása.

A szexuális úton terjedő baktériumok, vírusok megtelepedése megakadályozható óvszer használatával is.

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb betegsége, Nem véletlenül, hiszen a hüvelyben lévő érzékeny mikrobiológiai egyensúly könnyen borul fel. Nézzük, honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene.

kellemetlen intim szagok

Kellemetlen intim szagok

Napjainkban szerencsére már nagyon fontos és természetes az intim higiénia, ám még így is előfordul, hogy ezeken a területeken kellemetlen szagok jelentkeznek. Miért fordulnak mégis elő és mit lehet tenni ellenük?

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

Amit a szexuális úton terjedő betegségekről tudnia kell!

Amit a szexuális úton terjedő betegségekről tudnia kell!

Nemcsak a nemi betegek, hanem a nemi betegségek száma is növekszik: mára hatszor annyi vírus, baktérium és gomba okoz fertőzést, mint néhány évtizede - állítják a szakemberek.