Hüvelyi fertőzések

2016. november 4.

Nincs olyan nő, aki élete során legalább egyszer ne szenvedne hüvelyfertőzéstől.

Hüvelyi fertőzések

Sajnos az esetek túlnyomó többségében a fertőzés gyakran kiújul, ezzel is megkeserítve a nők életét.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik antibiotikum kezelésen estek át, cukorbetegségtől / diabétesztől szenvednek, fogamzásgátlót szednek, illetve akiknek a szervezetében hormonális változások zajlanak. A menstruáció idején, terhességben és a változó kor alatt gyakrabban tapasztalhatóak a kellemetlen tünetek. Gyulladásra hajlamosít az allergiás reakciót kiváltó tisztálkodási szerek használata is.

A hüvelyi fertőzés leggyakoribb oka a hüvely normál baktériumflórájának pusztulása. Ilyenkor a Lactobacillusok által kialakított enyhén savas pH megszűnik, és elszaporodnak a betegséget okozó mikrobák. Leggyakrabban a gombák és a székletből hüvelybe került E. coli baktériumok okozzák a panaszokat, de a szexuális úton terjedő kórokozók (Chlamydia, Trichomonas) is gyorsabban szaporodnak a megváltozott körülmények között.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Vagilact Q Pharma hüvelytabletta 10x

    Vagilact Q Pharma hüvelytabletta 10x

    <p>A hüvelytabletta összetevői (lactobacillus, tejsav, izofl avonok) gyorsítják a hüvelyfertőzés gyógyulását, valamint enyhülést nyújtanak a felborult hüvelyfl óra tüneteivel szemben.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    4 099 Ft

A hüvelyi fertőzések jellegzetes tünete a hüvely környékén és a szeméremtesten jelentkező égő, viszkető érzés, melyet kellemetlen szagú, fehér vagy sárgás-zöld folyás kísér. A szexuális együttlétek során jelentkező fájdalom és vérzés, valamint az aktust követően felerősödő kellemetlen szag szintén a hüvely gyulladására utal.huvelyi_fertozesek_nk

A betegség pontos diagnózisa és gyógyszeres kezelése nőgyógyász feladata, de a tünetek kialakulásának megelőzésében és a panaszok enyhítésében mi magunk is sokat tehetünk.

A hüvelyfertőzés megelőzhető a szűk ruházat kerülésével, pamut fehérnemű viselésével és a nemi szervek tisztálkodást követő szárazra törlésével, az intim higiéniára való odafigyeléssel . Szintén fontos az irritáló, illat- és színanyagokat tartalmazó tisztálkodási szerek, toalettpapír használatának kerülése, helyette ajánlott a tejsavas mosakodógélek használata.

A fertőzésre hajlamos nőknek érdemes hüvelyi pH mérő tesztekkel mérni a hüvelyváladék kémhatását, melynek normál körülmények között enyhén savasnak kell lennie. Ha semleges irányba tolódik, akkor a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek a vaginában. Ezekkel a tesztekkel ellenőrizhető a kezelést követően a hüvelyi kémhatás helyreállása is.

A hüvelyflóra fenntartásában fontos szerepe van a szájon át fogyasztható probiotikumoknak, melyek Lactobacillus tartalma segít helyreállítani a hüvelyi baktériumflórát. Ezek a készítmények hüvelykúp formában is elérhetőek. Használhatóak szezonálisan, kúrajelleggel, illetve rendszeresen heti egy-két alkalommal.

Ma már kapható Lactobacillust tartalmazó tampon is, mely védelmet nyújt a menstruáció idején, és használata segít megőrizni a hüvely egészséges baktériumflóráját. A tampon használatával megakadályozható a betegséget okozó mikrobák elszaporodása.

A szexuális úton terjedő baktériumok, vírusok megtelepedése megakadályozható óvszer használatával is.

A női intim higiénia alapszabályai

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

A hüvelygomba kezelése házilag

A hüvelygomba kezelése házilag

A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja a szúró, viszkető érzést és egyéb kellemetlen tüneteket produkáló hüvelygombát. De mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk egyáltalán otthoni gyógymódokkal?

A hüvelygomba megelőzése

A hüvelygomba megelőzése

Szomorú tény, de a nők 75 százaléka életében legalább egyszer szenved hüvelygombától. Kezelése viszonylag egyszerű, a panaszok viszont annál kellemetlenebbek. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy esélye se legyen ennek a fertőzésnek.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei

A legtöbb nő életében legalább egyszer szenved hüvelygombától, amelynek sajnos több kellemetlen tünete is van. Ha az alábbi panaszokat észleljük magunkon, akkor ajánlott egy nőgyógyász felkeresése.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?