Hogyan működnek a vízhajtók?

Hogyan működnek a vízhajtók?

Kapcsolódó tünetek:

Mi a vízhajtó?

Az úgynevezett diuretikumoknak vízhajtó hatásuk van, megszabadítják a szervezetünket a felesleges vízlerakódásoktól. Ezeket leginkább abban az esetben szokták felírni az orvosok, amikor a szedett gyógyszerek mellékhatásai közé sorolják a vízlerakódások kialakulását is. A vízhajtó készítmények szedése kapcsán pontosan be kell tartani az orvos által megadott adagolást. A gyógyszereken kívül azonban léteznek olyan növények is, melyeknek vízhajtó tulajdonságuk van. Ilyen például a csalán, a közönséges aranyvessző, a vesetea és a mezei zsurló.

Milyen hatással van a vízhajtó a szervezetünkre?

Ezek a vízhajtók a vesékre vannak hatással, ez a páros szerv felel a vízháztartásunkért. A vesék naponta kb. 1800 liter vért szűrnek át, és az abból kiszűrt vizet, illetve maradékokat a húgyvezetékbe irányítják, így ezek vizeletként távoznak a szervezetünkből. A vizelethajtók tehát serkentik a vesék vizelettermelését, aminek köszönhetően több víz és só ürül ki a szervezetből. Annak ellenére, hogy ezek a készítmények a vesékre vannak hatással, nem tudnak azok állapotán javítani, így például nem tudják megakadályozni a veseelégtelenség kialakulását.

Vízhajtók típusai

A hatóanyagokat tekintve az alábbi vízhajtókat különböztetjük meg: Tiazidok Ezekkel azt érhetjük el, hogy több nátrium és klór távozzon a vizelettel, aminek következtében több víz is ürül, így nem csak a vérnyomás csökken, hanem az esetleges ödémák kiterjedése is. Hurok vízhajtók Ezek hasonlóan hatnak, mint a tiazidok, azonban sokkal erősebbek. Ezek hatására jelentősen több víz ürül a szervezetből, így ezeket zömében előrehaladott veseelégtelenség vagy tüdővizenyő esetén szokták alkalmazni az orvosok. Káliummegtartó vízhajtók Ezek a típusú vízhajtók segítik a nátrium-kloridok és az ezekkel megkötött víz kiürítését, továbbá meggátolják a túl nagy mennyiségű kálium távozását. Növényi vízhajtók Ha enyhébb fokú a vízvisszatartás, először növényi vízhajtókkal szoktak próbálkozni az orvosok. Ide tartozik például a csalán, az aranyvessző, a pitypang, a nyírlevél, az ortoszifon és a zsurló. Ezek pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert, de a szakemberek úgy vélik, hogy a flavonoidok és az illóolajok serkentik a vizeletürítést.

Mire kell figyelni vízhajtó szedése során?

  • Az orvosok eleinte naponta, majd később hetente ellenőrzik a betegek testsúlyát és vérnyomását.
  • A vízhajtókat reggel ajánlott bevenni, hogy ne este kelljen állandóan a mosdóba szaladnunk.
  • Figyeljünk a testünk jeleire, és főleg az olyan mellékhatásokra, mint például az izomgörcsök.
  • Amennyiben erősen izzadunk, esetleg lázasak vagyunk vagy hasmenésünk van, akkor fennáll a kiszáradás és az elektrolithiány veszélye. Ilyen esetekben fokozottan figyeljünk az elegendő folyadékfogyasztásra, illetve az elektrolitok (kálium, nátrium, magnézium, kalcium) pótlására.
  • Cukorbetegeknél megemelkedhet a vércukorszint, így eleinte többször ajánlott ennek ellenőrzése.
2021. április 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek