Hogyan kezelhető a bőrgomba?

Hogyan kezelhető a bőrgomba?

Kapcsolódó tünetek:

Bőrgomba – Kezelési módok Bőrgombás fertőzések esetén antimikotikumos kezelést javasolnak az orvosok, mely célzottan pusztítja el a gombákat, de enyhébb esetekben helyi fertőtlenítő kezeléssel is eredményt érhetünk el. A speciális kezelést természetesen számos házi praktikával is ki lehet egészíteni, viszont ezek hatékonyságára nincs semmiféle tudományos bizonyíték. Gyógyszeres kezelés Az antimikotikumokat kétféle csoportba lehet sorolni: fungisztatikus és fungicid vegyületekre. Előbbi esetén nem tudnak tovább szaporodni és nőni a gombák, míg utóbbinál egyszerűen elpusztulnak a kórokozók. Ezeket a készítményeket a legtöbb esetben külsőleg kell alkalmazni, méghozzá krémek, kenőcsök, púderek, tinktúrák és samponok formájában. A legismertebb és legelterjedtebb hatóanyagok közé tartozik a klotrimazol, a nisztatin és a mikonazol. Belső kezelésre súlyos esetekben van szükség, általában a helyi kezelés mellett, vagy akkor, ha a helyi kezelés nem hozta meg a várt eredményt. A szájon át szedhető antimikotikumok vénykötelesek, a helyileg használhatók nagy része azonban nem. A kezelés megkezdése előtt ennek ellenére ajánlott egy bőrgyógyász felkeresése, aki megmondja, hogy a tüneteink alapján melyik készítmény alkalmazása javasolt a leginkább. Nem csupán a bőrgomba típusának van ebben szerepe, hanem számos egyéni faktornak is, mint például a beteg életkorának, egyéb betegségeinek. Amennyiben erős viszketés és bőrégés is megnehezíti az érintettek mindennapjait, akkor az antimikotikum-kezelést ki lehet egészíteni gyulladáscsökkentő készítményekkel is, melyeket krém vagy kenőcs formájában kell az érintett területre kenni. Ezt mindenképpen bőrgyógyásszal történt egyeztetés után tegyük meg, mert  a gyulladáscsökkentő kezelés akár rosszat is tehet.

Általános tippek A gyógyszeres kezelés alatt és után is érdemes megfogadni pár tippet, melyekkel elkerülhetjük a bőrgomba súlyosbodását vagy az újbóli megfertőződést.
  • Az egyik legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk idő előtt abba a bőrgomba kezelését. Annak ellenére, hogy enyhülnek a tünetek, folytassuk a gyógyhatású készítmények alkalmazását. Sok esetben a kezelés megkezdése után 2-3 nappal rengeteget javul a bőrgomba, majdhogynem teljesen meg is gyógyul, hiszen már nem viszket, illetve az érintett terület ismét normálisan néz ki. Mindezek ellenére a spórák még jelen vannak, és ismét problémát okozhatnak. Amennyiben idő előtt abbahagyjuk a kezelést, a spórák aktiválódnak, és a bőrgomba kiújul. Ennek elkerülése érdekében a panaszok enyhülése után még további 2 hétig alkalmazzuk az antimikotikumos készítményeket, de természetesen egyeztessünk erről a kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel.
  • Lábon jelentkező bőrgomba esetén fokozottan figyeljünk arra, hogy légáteresztő cipőket viseljünk.
  • Naponta cseréljünk zoknit, harisnyát, fehérneműt, majd ezeket 60 Celsius-fokon mossuk ki.
  • Bőrgombás kezelés alatt vagy közvetlenül utána kezeljük a zoknikat, harisnyákat és cipőket.
  • Fürdés után mindig alaposan töröljük szárazra a testhajlatokat (például az ujjközöket, hajlatokat), hiszen a gombák a meleg és nedves környezetet szeretik.
  • A magas rizikójú helyeken (uszoda, szauna stb.) kiemelten figyeljünk a higiéniára, és mindig hordjunk papucsot, esetleg fertőtlenítőszeres tusfürdőt használjunk.
Általánosságban elmondható, hogy a veszélyeztetett testrészeket – hónalj, intim területek, lábak –mindig szárazon kell tartani, illetve megtörlésükhöz mindig egy külön törölközőt használjunk, így nem tudjuk egyik testrészünkről a másikra átvinni a fertőzést. Emellett az immunrendszerünket is támogathatjuk, ami szintén segíthet a fertőzés leküzdésében. Próbáljunk minél többet pihenni, egészségesen étkezni, kerülni a stresszt, illetve tartózkodjunk sokat  a friss levegőn. Aki cukorbetegséggel küzd, fokozottan figyeljen a higiéniára, legfőképpen pedig a vércukorszint normalizálására. Házi praktikák Más betegségekhez hasonlóan bőrgomba esetén is rengeteg házi praktika kipróbálását javasolják, melyek sikerességére azonban nincs garancia. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben ezek a tippek leginkább a viszketés enyhítésére irányulnak. Amennyiben ki szeretnénk valamelyiket próbálni, érdemes az orvosunkkal konzultálni előzetesen, hogy egyáltalán melyiknek érdemes esélyt adni. A szakember továbbá a kezelés mellékhatásaira is fel tudja hívni a figyelmünket. Súlyos és kiterjedt gombás fertőzés esetén elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, ha ugyanis nem megfelelően van kezelve, akkor akár krónikussá is válhat. Legelterjedtebb házi praktikák Almaecet: Bőrgomba ellen gyakran használnak almaecetet. Lábgomba esetén például az ecetes zokni viselését szokták javasolni. Ehhez adjunk 6 evőkanál almaecetet 200 milliliter vízhez, ebbe áztassunk be egy pamutzoknit, amit lefekvés előtt húzzunk fel a gombás lábra, majd erre vegyünk fel egy száraz gyapjúzoknit. Ezt a praktikát több napon át ajánlott alkalmazni. (Bőrgyógyászok szerint, ha már ragaszkodunk az almaecethez, inkább az almaecetes lábáztatást válasszuk.) Illóolajok: Különböző illóolajokról állítják, hogy képesek elpusztítani a gombákat, regenerálják a bőrt és még gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Az egyik legismertebb, amit előszeretettel alkalmaznak gombás fertőzések esetén, a teafaolaj. Mivel utóbbi kiszárítja a bőrt, a kezelés során valamilyen zsírosabb kenőcs alkalmazásával, például sheavajjal érdemes ápolni az érintett területet.
2020. november 2.

Kiemelt ajánlatunk