Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Kapcsolódó tünetek:

Miért fontos az orrszívás?

A készülék használata nem veszélyes és nagyon hasznos. A csecsemők, de még akár az óvodáskorú kisgyerekek sem tudják kifújni az orrukat, mely súlyos szövődményekhez vezet. Az orrban felgyülemlett váladék betokozódik, elfertőzi az arcüreget és a hallójáratot, de akár a homloküregbe is feljuthatnak a baktériumok. Rendszeres orrszívásra nincs ugyan szükség, az eszközt inkább megfázásos váladék-eltávolítására használjuk, de egy-egy sírósabb nap végén a letapadt nyálka kiszívatása önmagában is segíthet. Betegség idején pedig akár óránként is ajánlott a gyerekek orrát szívni, mert légzésüket megkönnyítjük, és a fertőző váladékot is kiürítjük az arcüregből.

Tippek a biztonságos orrszíváshoz

Az első és legfontosabb dolog az orrszívó porszívó használatában, hogy a gyermek biztonságos pozícióban legyen. Háton fekve, az ágy közepén vagy a földön, egy vastagabb szőnyegen a legjobb, ahonnan egy esetleges forgolódás alkalmával sem eshet le. A sírás hatalmas erő kifejtésére teszi képessé a kisbabákat, így ne lepődjünk, meg ha viszonylag nagy erővel kell tartanunk a kisgyermek lábát és kezét. Kezdetben akár mindkét szülő jelenléte szükséges lehet a művelet biztonságos és hatékony elvégzéséhez. Az egyik pozitúra, mely sokat könnyít a helyzeten, ha a szülő a földön ül, és a két lába között tartja a háton fekvő gyermek fejét. Így egyik kezével foghatja az eszközt, másikkal pedig a gyermek kezeit.

Hogyan fokozható az orrszívás hatékonysága?

Az orrcseppek és a sós vizes orrspray-k használata oldja a letapadt nyákot, így könnyebbé teszi az orrszívást. Vigyázzunk, hogy olyan készítményt használjunk, mely gyermekünk életkorának megfelelő, és nem okoz függőséget a nyálkahártyának.

Az arc masszírozása is segíti a váladék eltávolítását: körkörös mozdulatokkal tornásztassuk át az arcizmokat a járomcsonttól az orrig. Használhatunk infralámpát is, de ne sokáig, mert a túl magas hőmérséklet ellenkező hatást vált ki, és még jobban beletapasztja a nyákot az arcüregbe.

2020. május 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek