Így kell helyesen fogat mosni!

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

A fogmosást naponta legalább kétszer elvégezzük – ébredés után és lefekvés előtt. Szánunk rá nagyjából két percet, de egyet biztosan, mert az oviban ezt tanították; van egy kedvenc fogkefénk, néha váltunk fogkrémet és ezzel általában el is van intézve. Persze van, aki még fogselymet, vagy különféle szájöblítőket is használ, esetleg extra fehérítőt, de a fogmosás akkor is rutin, mindennapjaink része. Éppen ezért is fordul elő, hogy nem figyelünk rá oda kellően és akár hosszú évek óta nem csinálunk jól közben az egyes apróságokat.

Meddig és hányszor?

A napi két fogmosás elegendő lehet, ha kellő ideig, azaz legalább két percig, de akár annál is tovább tart. Akkor viszont, ha a fogorvos javasolja, lehet gyakrabban, akár többször is fogat mosni, ami főleg különféle fogegészségügyi problémák miatt lehet ajánlott. Amikor viszont savas ételt fogyasztunk legalább olyan fél óra teljen el az étkezés és a fogmosás között, hogy a fogzománc ne sérülhessen.

Mivel?

A lényeg az, hogy jó minőségű, közép-kemény sörtéjű fogkefével, ami még jó állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a sörtéi még nem állnak össze-vissza. Általában olyan 3 havonta érdemes lecserélni a fogkefét, de van, akinél tovább is bírhatja. Az elektromos fogkefe is hasonlóan jó, azzal viszont érdemes 2 percnél tovább fogat mosni, mert kisebb a feje. A fogmosás után fontos lehet még a fogköz tisztítása is, amihez használhatunk erre alkalmas kefét, illetve fogselymet is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A fogkrém kiválasztása azon múlik, milyen plusz funkcióra lehet esetleg szükségünk. Vannak például kifejezetten a jó leheletet elősegítő, fogfehérítő vagy éppen a fogak védelmét növelő termékek. A lényeg azonban a fluor, ami segít eltávolítani a plakkot. Azonban a választás során ne feledkezzünk meg a fogíny védelméről sem!

Hogyan?

A szánkat nem kell nagyra nyitni fogmosáskor, éppen elég csak résnyire, úgy az izmok nem fekszenek rá a hátsó fogakra, és azokat is rendesen elérhetjük a fogkefével. A fogak rágófelszínét sikáljuk át alaposan, olyan 15-20 alkalommal, de ne feledkezzünk meg az oldalsó részről sem az íny felső részével. Három foganként haladjunk szintén 15-20 súrolással és itt körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a lepedéket mindenhonnan eltávolítsuk, és ez ne lehessen oka például ínybetegségeknek. Erre elektromos fogkefe esetében is ügyelni kell.

Fogmosás után ajánlott ellenőrizni a fogak tisztaságát, ami úgy tehetünk meg, hogy fogainkat nyelvünkkel átsimítjuk. Ha sima a felület, akkor jó munkát végeztünk. De használhatunk olyan tablettát is, ami jelzi, ha maradt plakk a fogakon.

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

Rengetegen olyan fehér fogakat szeretnének, mint a hollywoodi sztároké, így képesek bármit kipróbálni, hogy elérjék a céljukat. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket ebben a fogfehérítés kapcsán.

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogínygyulladást az íny akut vagy krónikus fertőzése okozza, aminek hátterében általában baktériumok, egyes esetekben vírusok vagy gombák állnak. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, de akár egy sérülés is okozhatja. Lássuk, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek!

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

Összes cikk Egészség A-Z témában