Így kell helyesen fogat mosni!

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

A fogmosást naponta legalább kétszer elvégezzük – ébredés után és lefekvés előtt. Szánunk rá nagyjából két percet, de egyet biztosan, mert az oviban ezt tanították; van egy kedvenc fogkefénk, néha váltunk fogkrémet és ezzel általában el is van intézve. Persze van, aki még fogselymet, vagy különféle szájöblítőket is használ, esetleg extra fehérítőt, de a fogmosás akkor is rutin, mindennapjaink része. Éppen ezért is fordul elő, hogy nem figyelünk rá oda kellően és akár hosszú évek óta nem csinálunk jól közben az egyes apróságokat.

Meddig és hányszor?

A napi két fogmosás elegendő lehet, ha kellő ideig, azaz legalább két percig, de akár annál is tovább tart. Akkor viszont, ha a fogorvos javasolja, lehet gyakrabban, akár többször is fogat mosni, ami főleg különféle fogegészségügyi problémák miatt lehet ajánlott. Amikor viszont savas ételt fogyasztunk legalább olyan fél óra teljen el az étkezés és a fogmosás között, hogy a fogzománc ne sérülhessen.

Mivel?

A lényeg az, hogy jó minőségű, közép-kemény sörtéjű fogkefével, ami még jó állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a sörtéi még nem állnak össze-vissza. Általában olyan 3 havonta érdemes lecserélni a fogkefét, de van, akinél tovább is bírhatja. Az elektromos fogkefe is hasonlóan jó, azzal viszont érdemes 2 percnél tovább fogat mosni, mert kisebb a feje. A fogmosás után fontos lehet még a fogköz tisztítása is, amihez használhatunk erre alkalmas kefét, illetve fogselymet is.

A fogkrém kiválasztása azon múlik, milyen plusz funkcióra lehet esetleg szükségünk. Vannak például kifejezetten a jó leheletet elősegítő, fogfehérítő vagy éppen a fogak védelmét növelő termékek. A lényeg azonban a fluor, ami segít eltávolítani a plakkot. Azonban a választás során ne feledkezzünk meg a fogíny védelméről sem!

Hogyan?

A szánkat nem kell nagyra nyitni fogmosáskor, éppen elég csak résnyire, úgy az izmok nem fekszenek rá a hátsó fogakra, és azokat is rendesen elérhetjük a fogkefével. A fogak rágófelszínét sikáljuk át alaposan, olyan 15-20 alkalommal, de ne feledkezzünk meg az oldalsó részről sem az íny felső részével. Három foganként haladjunk szintén 15-20 súrolással és itt körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a lepedéket mindenhonnan eltávolítsuk, és ez ne lehessen oka például ínybetegségeknek. Erre elektromos fogkefe esetében is ügyelni kell.

Fogmosás után ajánlott ellenőrizni a fogak tisztaságát, ami úgy tehetünk meg, hogy fogainkat nyelvünkkel átsimítjuk. Ha sima a felület, akkor jó munkát végeztünk. De használhatunk olyan tablettát is, ami jelzi, ha maradt plakk a fogakon.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Stop a nassolásnak – Így küzdd le a nassolás elleni vágyat!

Megebédelünk, de kis idő múlva ránk tör a sóvárgás, a vágy egy léleksimogató íz után. Egy ideig parancsolunk a késztetésnek, ellenállunk, amely aztán fölényes győzelemmel leteper bennünket. Az áhított örömérzet azonban pár perc múlva elillan, s nem marad más, csak a bűntudat.

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

Összes cikk Egészség A-Z témában