Nincs több forgolódás! Hatékony elalvást segítő tanácsok

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Aki valaha átélte, pontosan jól tudja, mennyire nyomasztó és idegesítő, amikor a békés álomba zuhanás helyett órákig csak vergődünk az ágyban. Hasztalan próbálunk álmot csalni a szemünkre, messze elkerülnek az álommanók bennünket.

Mindannyiunk életének vannak zaklatottabb periódusai, amikor teljesen indokoltan problémáink adódhatnak az alvással. Akadnak olyanok is, akik számára különösebb ok nélkül is mindennapos küzdelem az elalvás. Mielőtt gyógyszer után nyúlnánk, próbáljuk ki az alábbi, hatásos technikákat, módszereket.

1. Délután már ne igyunk kávét, kólát és más, koffeint tartalmazó, élénkítő italt. Ha dohányzunk és elalvási gondokkal küzdünk, kora estétől aznapra már tegyük félre a cigarettát, mert a nikotin is serkentő hatással bír.

2. Bár az alkoholtartalmú italok átmenetileg álmosítanak, egész éjszakára azonban nem biztosítanak nyugodt alvást. Ha borral, sörrel zártuk a napot, kicsivel elalvás után nagy valószínűséggel fel fogunk ébredni.

3. A rendszeres testmozgás nagyon fontos és ajánlott nem csak pihentető alvásunk, de általános egészségi állapotunk érdekében is, de nem mindegy, mikor végezzük azt. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne sportoljunk, mert a szervezetünkben ennek hatására felgyülemlett adrenalin felpörget, s megnehezíti az elalvást. Jógázni, nyújtó gyakorlatokat azonban nyugodtan lehet végezni.

4. Este 7 után már ne együnk, főleg ne nehéz, zsíros, cukros ételeket: ha este belakmározunk, emésztésünk természetellenes módon működésbe lép, s nemcsak elaludni lesz nehéz, de az alvásunk is felszínes és zaklatott lesz.

5. Ha nem tudunk elaludni, ne nézegessük szüntelenül az órát, ne stresszeljük ezen magunkat, mert csak rosszabb lesz. Keljünk fel, próbálkozzunk olvasással álmossá válni, vagy csináljunk valami egészen mást, ami monoton, nyugalmat árasztó. Csak akkor térjünk vissza az ágyba, ha újra álmosnak érezzük magunkat.

6. Egyes gyógynövények segíthetnek a gondtalan elalvásban, ilyen például a citromfű, a komló és a macskagyökér. Készítsünk teát akár mindhárom gyógyfű keverékéből. Végezzünk relaxációs gyakorlatokat, meditáljunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Relaxina 210 mg tabletta 20x

    Relaxina 210 mg tabletta 20x

    <p>Enyhíti a napközbeni feszültséget, segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét. 210 mg macskagyökér száraz kivonatot tartalmazó vény nélkül kapható gyógyszer.</p>

    1 669 Ft

7. Alakítsuk ki az alvás-ébrenlét harmonikus és ciklikus ritmusát. Minden nap igyekezzünk közel azonos időben lefeküdni és felkelni.

8. Ha csak lehet, ne nézzünk elalvás előtt tévét, ne bámuljuk a számítógépet vagy a telefont. Agyunk számára ugyanis passzív munkát jelent a sok-sok inger feldolgozása.

9. Kerüljük a délutáni szunyókálást. Bár akkor nagyon jól esik kicsit álomra hajtani fejünket, de estére biztosan nem leszünk elég fáradtak ahhoz, hogy időben és könnyen elaludjunk.

10. Alakítsunk ki egy elalvási rituálét: vegyünk forró fürdőt, hallgassunk zenét, kérjünk masszázst párunktól, locsoljunk virágokat, vagy végezzünk bármit, ami csendes, megnyugtató és hatásos módon segít az alvásra hangolódni.

11. Az elalvás előtti 1-2 órában már ne világítson harsány fény, kerüljük az erős zajokat. Hagyjuk érzékszerveinket lecsendesedni. Lefekvés előtt már ne dolgozzunk, mert agyunk az ágyban is zakatolni fog. Írjuk le a másnapi teendőinket, s ezzel zárjuk ki azokat a jelenből. Napló vezetése is hatásos tud lenni: kiírhatjuk magunkból az aznap történt esetleges negatív történéseket, élményeket.

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója, ami többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Lássuk, hogy melyik póz milyen jelentéssel bír.

Így álmosít az autónk

Így álmosít az autónk

Nem csak egy éjszakába nyúló baráti találkozó, a bevett gyógyszerek vagy az elmaradt reggeli kávé miatt érezhetjük magunkat álmosnak autónkban, hanem maga az utazási módunk is hozzájárul az elnehezedő szemhéjakhoz és bágyadt tekintethez.

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

A legújabb kutatások szerint a pacsirták hosszabb ideig élnek, mint az éjjeli baglyok.

Álmatlanság kezelése függőség nélkül

Az álmatlanság kezelése függőség nélkül

Az álmatlanság – vagy más néven insomnia – gyötrő jelensége ellen nem csak gyógyszerekkel védekezhet. Természetes megoldások is léteznek rá, melyek nem okoznak függőséget.

Összes cikk Alvás témában