Hasfogók használata – tippek és tudnivalók

2018. április 16.

Kapcsolódó tünetek:

hasmenés

A hasmenés általában mindenkit a legrosszabb pillanatban kap el, emiatt sokan rögtön hasfogó gyógyszerekért nyúlnak. Ez azonban nem mindig jó megoldás, hiszen például stressz vagy izgalom okozta problémánál nem feltétlen kell beavatkoznunk.

Hasfogók használata – tippek és tudnivalók

Hasmenés esetén a legfontosabb dolog, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Próbáljunk meg sok vizet inni, és ha van lehetőségünk, tej-, tejföl- és tejszín-mentes, kevésbé zsíros levest enni – például  könnyebb csirkehúslevest. Ez azért is jó megoldás, mert a levesek pótolják azokat az ásványi sókat és más tápanyagokat, melyeket a hasmenés okozta dehidratálódáskor veszít el a szervezet.

Kerüljük a tejtermékeket, hiszen a bennük lévő laktóz ilyenkor ronthat a helyzeten. Ugyanúgy a zsíros ételek, a hüvelyes zöldségek, a gyümölcslevek, a koffein tartalmú vagy alkoholos italok sem ajánlottak.

Érdemes viszont diétás ételeket és tápanyagokban gazdag zöldségeket, hámozott gyümölcsöket fogyasztani. Széleskörűen elterjedt az úgynevezett ’BRAT’ diéta, ami a banán, rizs, alma, toast négyest takarja. Ezek az ételek alacsony rost tartalmúak, csillapítják a hasmenés tüneteit, szilárdítják a székletet, és segítenek fenntartani a szervezet egészségi állapotát.

’Hasfogó ételnek’ mondják még a főtt krumplit, mely segít megkötni az emésztőrendszerben lévő folyadékot. A szervezet által jól tolerált a sárgarépa, a csirke és pulyka húsa és a zabkása is. Ajánlott a fekete tea fogyasztás, mivel a benne lévő csersavak segítenek csökkenteni a belekben létrejövő gyulladást. A népi gyógyításban már régóta használt – szintén a csersavak mennyisége miatt ajánlott – gyümölcs a fekete szeder. Akár teát is csinálhatunk friss vagy szárított leveleiből.

Ha a helyzet tényleg sürgős, vagy külföldön ér minket a baj, természetesen alkalmazhatjuk a gyógyszertárakban kapható hasfogó készítményeket is. Az egyik legrégebbi gyógyszer erre az orvosi szén vagy aktív széntabletta. A szén nagy adszorbeáló képességgel rendelkezik, ennek köszönhető hatékonyan köti meg a méreganyagokat. Heveny hasmenés és mérgezések esetén ajánlott a használata, és mivel hatását helyben fejti ki, nem szívódik fel a tápcsatornából, jól tolerálható, és kevés mellékhatással rendelkezik.

Probiotikumok használata már a hasmenés kezdetétől fogva ajánlott. Bár a joghurt a tejtermékek körébe tartozik, laktóz tartalma elég alacsony, és a benne található jótékony baktériumok (különösen az élőflórás joghurtoknál) szintén segíthetik a bélflóra helyreállítását. Ugyanezért ajánlott az étcsokoládé, a kefir, a zöld olívabogyó és a savanyúságok fogyasztása is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Tippek hasmenés ellen

Tippek hasmenés ellen

Nincs jó időpont a hasmenésre. Az általában fájdalmakkal és kínos pillanatokkal járó probléma esetében az általános tanács: ’várjuk ki, míg vége lesz’. Azonban ez sokszor nem segít. Cikkünkben összeszedtünk pár hatékony tippet, ami viszont igen.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

5 emésztést segítő olaj

5 emésztést segítő olaj

Azt mindenki tudja, hogy az emésztés komoly szerepet játszik szervezetünk működésében, de sokan nem értik pontosan annak működését. Pedig emésztőrendszerünk karbantartása fontosabb, mint gondolnánk.

aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

Összes cikk Emésztőrendszer témában