Hasfájós baba – 10+1 hatásos tanács és megoldás

Hasfájós baba – 10+1 hatásos tanács és megoldás

Kapcsolódó tünetek:

A csecsemő jobbára sírással tud kommunikálni, ha valami zavarja: éhes, fáradt, fázik, fél, melege van vagy a pocakja fáj. A csecsemőkori hasfájás – vagyis kólika – akkor is jelentkezhet, amikor egyébként minden rendben van, tisztába tettük, megetettük. Ebben az esetben fel kell tárni, milyen okok húzódnak a visszatérő panasz mögött.

Először mindig érdemes a súlyosabb, szervi okokat, betegségeket kizárni, s csak akkor „hasfájóssá” nyilvánítani csemeténket, ha egyébként jó az általános állapota, szépen gyarapodik, amikor pedig nem görcsöl, akkor kiegyensúlyozott és alvása nyugodt.

A kolika tünetei és okai

Mivel a kicsik sírással (és gügyögéssel) kommunikálnak első hónapjaikban, az anyukára hárul a feladat, hogy felismerje a különbséget sírás és sírás között. Ez az első gyeremeknél még nem biztos, hogy azonnal menni fog, de nem szabad kétségbe esni. Ha a baba sír és aztán megnyugszik a testi érintésre, ölelésre vagy felvételre, akkor nagy baj nincsen. Ha viszont vigasztalhatatlanul, keservesen záporoznak a könnyei, pedig minden körülmény rendezett, akkor felmerül a gyanú, hogy hasfájós.

A jelek, tünetek között szerepelhet a hirtelen jelentkező síráson kívül a nagyon nehezen nyugtathatóság, az arc kipirulása, a kézfej ökölbeszorítása, a térdek görcsös felhúzása és a hát feszítése is. Magyarán mondva az egész pici szinte görcsbe rándul. A baba pocakja puffadt, kemény is lehet. Az is jellemző, hogy a kólikás hasfájás a nap azonos szakaszában jelentkezik (jobbára este).

Ha a babánk a hosszas sírás közben levegőt nyel, akkor várhatóan szellenteni is fog, ez azonban nem a haspanaszok miatti bélgáz ürítése. Egyébként a bélmozgások és a gázképződés enyhülést hozhat a hasfájásra.

Ha ez a keserves, görcsös sírás egy héten háromszor is jelentkezik, akár 3 órán át is fennáll és 3-4 héten belül sem szűnik meg, akkor kijelenthetjük, hogy a bébi hasfájós.

A kólika és bélrendszeri panaszok okai a következők lehetnek:

  • levegőnyelés szopizás közben,
  • nem elég gyakori vagy nem megfelelő büfiztetés,
  • emésztőrendszeri éretlensége,
  • idegrendszeri éretlenség,
  • relatív laktáz-enzim hiány,
  • tej/ételallergia,
  • ételérzékenység,
  • az anyatej összetétele: tejcukor intolerancia,
  • a zsigeri szervek fokozott mozgása, fertőzéses eredetű hasmenés miatt,
  • túltáplálás,
  • alultáplálás.

Nincs többé hasfájós baba, ha megfogadod ezeket a tanácsokat!

  1. A hasgörcsöket okozhatja a has feszülése, ha a baba szopás közben sok levegőt nyel. Ezen a szoptatási pozícióval is lehet segíteni pl. ha a tej szinte ömlik a baba szájába, akkor érdemes fekve próbálkozni.
  2. Az is lehet, hogy a baba túl mohón szipkázza a tejet, s közben túl sok levegőt nyel. Megoldás lehet, ha nem várjuk meg, míg farkaséhes lesz, hanem már az első jelre felkínáljuk a szopizás lehetőségét.
  3. Hasfájós babánál érdemes átgondolni azt is, hogy szoptatásnál valóban kiüríti-e teljesen az egyik mellet, mielőtt áttennénk a másikra. Ennek azért van jelentősége, mert a tej zsírtartalma a szoptatás idejével egyenes arányban nő: először kevésbé kalóriadús, majd egyre zsírosabb, laktatóbb tej ürül a mellből. Ha nem kapja meg ezt a tápláló tejet, akkor hamarabb lesz éhes és annál mohóbban fog szopni. Mivel gyorsan, nagyobb adagot fogyaszt el, a belekbe túl gyorsan kerül be ez a nagy mennyiségű tej, amelynek a gyors feldolgozására a baba belei még nem képesek, a kis méretű gyomra pedig túlterhelődik, és ez magával vonhatja a has kellemetlen puffadását. Próbáljuk ki, hogy csak akkor tesszük át a másik mellre, amikor az elsőből az utolsó cseppet is kiszívta.
  4. A nem megfelelő szoptatási technikán kívül az anyatej összetétele is okozhat hasgörcsöket a babának. Probléma forrása lehet, ha sok az idegen fehérje az anyatejben, mert az anya sok tejtermékeket fogyaszt. Érdemes tenni egy próbát és egy-két hétre elhagyni ezeket az élelmiszereket és figyelni, továbbra is görcsöl-e a baba hasa. Ha nincs változás, folytathatjuk más ételcsoportok (például a puffadást okozó káposztafélék) átmeneti kiiktatásával a kísérletezést. Egyszerre csak egyfélét vegyünk ki az étrendünkből, hogy egyértelműsíteni tudjuk, valóban az okozta-e a galibát.
  5. Bevethetők a fokozott gázképződés enyhítésére kifejlesztett emulziók is – patikában kaphatók –, amelyek felbontják a gázbuborékokat és eloszlatják a gyomor-bél csatornában felgyülemlett gázt, csökkentve a hasi nyomást, de enyhíthetik a kellemetlen tüneteket a kifejezetten hasfájós kisbabák számára összeállított teakeverékek is.
  6. Igyekezzünk testi kontaktussal nyugtatni a babát, ölelgessük, simogassuk és bármennyire is stresszes számunkra, először magunkat kell megnyugtatni. A gyerekek tükörként működnek, képesek átvenni a felnőtt energiaszintjét, ezért kiemelten fontos, hogy érezze rajtunk: minden rendben van.
  7. A megnyugtatására próbálkozhatunk monoton zajokkal is, a mosógéppel, porszívóval, babakocsizással mozgatni, autóztatni vagy ringatóba tenni
  8. A bélrendszer éretlensége miatt meg lehet próbálni elhagyni az anyuka étrendjéből a teát, kávét, fűszeres ételeket.
  9. Figyeljünk, hogy megfelelően büfizett-e, a bukós babáknál pedig alkalmazhatunk reflux párnát is.
  10. Amennyiben hasfájós a baba, a gyermekorvossal egyeztethetünk a szélcső használatáról is, mindenképpen olyan tápszert válasszunk a hozzátápláláshoz, ami érzékeny babáknak lett fejlesztve és győződjünk meg arról, hogy a cumisüvegen van hasfájásmegelőző szelep (ez gátolja, hogy túl sok levegőt nyeljen).

+1. Alternatív módszerként kipróbálhatjuk a tornáztatást, a babamasszázst és ellazító hatása miatt a kellemesen meleg borogatást is a pocakra.

A csecsemőkori kólika rendszerint pár hetes korban jelentkezik és a gyermek 5 hónapos koráig állnak fenn. A tünetek 3-4 hónapos korra csúcsosodnak majd enyhülnek. A statisztikák alapján a csecsemők 10-30%-át érintik.

2016. november 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek