Hasfájós baba – 5 hatásos tanács és megoldás!

2016. november 28.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Mit tegyen, ha hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és kezelése.

Először mindig érdemes a súlyosabb, szervi okokat, betegségeket kizárni, s csak akkor „hasfájóssá” nyilvánítani csemeténket, ha egyébként jó az általános állapota, szépen gyarapodik, s amikor nem görcsöl, kiegyensúlyozott, alvása pedig nyugodt.

Nincs többé hasfájós baba, ha megfogadod ezeket a tanácsokat!

1. A hasgörcsöket okozhatja a has feszülése, ha a baba szopás közben sok levegőt nyel. Ezen a szoptatási pozícióval is lehet segíteni pl. ha a tej szinte ömlik a baba szájába, akkor érdemes fekve próbálkozni.

2. Az is lehet, hogy a baba túl mohón szipkázza a tejet, s közben túl sok levegőt nyel. Megoldás lehet, ha nem várjuk meg, míg farkaséhes lesz, hanem már az első jelre felkínáljuk a szopizás lehetőségét.

Hasfájós baba - 5 hatásos tanács és megoldás

3. Hasfájós babánál érdemes átgondolni azt is, hogy szoptatásnál valóban kiüríti-e teljesen az egyik mellet, mielőtt áttennénk a másikra. Ennek azért van jelentősége, mert a tej zsírtartalma a szoptatás idejével egyenes arányban nő: először kevésbé kalóriadús, majd egyre zsírosabb, laktatóbb tej ürül a mellből. Ha nem kapja meg ezt a tápláló tejet, akkor hamarabb lesz éhes és annál mohóbban fog szopni. Mivel gyorsan, nagyobb adagot fogyaszt el, a belekbe túl gyorsan kerül be ez a nagy mennyiségű tej, amelynek a gyors feldolgozására a baba belei még nem képesek, a kis méretű gyomra pedig túlterhelődik, s ez magával vonhatja a has kellemetlen puffadását. Próbáljuk ki, hogy csak akkor tesszük át a másik mellre, amikor az elsőből az utolsó cseppet is kiszívta.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

4. A nem megfelelő szoptatási technikán kívül az anyatej összetétele is okozhat hasgörcsöket a babának. Probléma forrása lehet, ha sok az idegen fehérje az anyatejben, mert az anya sok tejtermékeket fogyaszt. Érdemes tenni egy próbát és egy-két hétre elhagyni ezeket az élelmiszereket és figyelni, továbbra is görcsöl-e a baba hasa. Ha nincs változás, folytathatjuk más ételcsoportok (például a puffadást okozó káposztafélék) átmeneti kiiktatásával a kísérletezést. Egyszerre csak egyfélét vegyünk ki az étrendünkből, hogy egyértelműsíteni tudjuk, valóban az okozta-e a galibát.

5. Bevethetők a fokozott gázképződés enyhítésére kifejlesztett emulziók is – patikában kaphatók-, amelyek felbontják a gázbuborékokat és eloszlatják a gyomor-bél csatornában felgyülemlett gázt, csökkentve a hasi nyomást, de enyhíthetik a kellemetlen tüneteket a kifejezetten hasfájós kisbabák számára összeállított teakeverékek is.

A legjobb módszerek a teltségérzet ellen

A legjobb módszerek a teltségérzet ellen

Az ünnepek során rengeteg finomságot szoktunk enni, melyek azonban rettentő mértékben le tudják terhelni a szervezetünket. Pontosabban a gyomrunkat és az emésztésünket. Az alábbi tippeknek hála azonban sokat tehetünk ez ellen.

Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

Rengeteg tényező befolyásolhatja az éjszakai pihenés minőségét, melyek közé a lefekvés előtt elfogyasztott ételek és italok és is beletartoznak. Lássuk, hogy miket ajánlott kerülni annak érdekében, hogy ki tudjuk magunkat pihenni.

Kólika

Kólika – Mit kell tudni róla?

Bár minden kisbaba sír, vannak, akik sokkal többet és keservesebben teszik ezt. Az újszülötteknél a sűrűn előforduló, hosszan tartó sírás leggyakoribb oka a kólika – avagy hasfájás. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Az epekő tünetei és kezelése

Az epekő tünetei és kezelése

Az epe leggyakoribb betegsége, az epekő, legtöbb estben semmilyen panaszt nem okoz, okoz,. de bizonyos esetekben epegörcsöt idézhet elő. Miről ismerjük fel az epekövet, és milyen kezelés fajtái léteznek?

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!