Hasfájós baba – 5 hatásos tanács és megoldás!

2016. november 28.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Mit tegyen, ha hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és kezelése.

Először mindig érdemes a súlyosabb, szervi okokat, betegségeket kizárni, s csak akkor „hasfájóssá” nyilvánítani csemeténket, ha egyébként jó az általános állapota, szépen gyarapodik, s amikor nem görcsöl, kiegyensúlyozott, alvása pedig nyugodt.

Nincs többé hasfájós baba, ha megfogadod ezeket a tanácsokat!

1. A hasgörcsöket okozhatja a has feszülése, ha a baba szopás közben sok levegőt nyel. Ezen a szoptatási pozícióval is lehet segíteni pl. ha a tej szinte ömlik a baba szájába, akkor érdemes fekve próbálkozni.

2. Az is lehet, hogy a baba túl mohón szipkázza a tejet, s közben túl sok levegőt nyel. Megoldás lehet, ha nem várjuk meg, míg farkaséhes lesz, hanem már az első jelre felkínáljuk a szopizás lehetőségét.

Hasfájós baba - 5 hatásos tanács és megoldás

3. Hasfájós babánál érdemes átgondolni azt is, hogy szoptatásnál valóban kiüríti-e teljesen az egyik mellet, mielőtt áttennénk a másikra. Ennek azért van jelentősége, mert a tej zsírtartalma a szoptatás idejével egyenes arányban nő: először kevésbé kalóriadús, majd egyre zsírosabb, laktatóbb tej ürül a mellből. Ha nem kapja meg ezt a tápláló tejet, akkor hamarabb lesz éhes és annál mohóbban fog szopni. Mivel gyorsan, nagyobb adagot fogyaszt el, a belekbe túl gyorsan kerül be ez a nagy mennyiségű tej, amelynek a gyors feldolgozására a baba belei még nem képesek, a kis méretű gyomra pedig túlterhelődik, s ez magával vonhatja a has kellemetlen puffadását. Próbáljuk ki, hogy csak akkor tesszük át a másik mellre, amikor az elsőből az utolsó cseppet is kiszívta.

4. A nem megfelelő szoptatási technikán kívül az anyatej összetétele is okozhat hasgörcsöket a babának. Probléma forrása lehet, ha sok az idegen fehérje az anyatejben, mert az anya sok tejtermékeket fogyaszt. Érdemes tenni egy próbát és egy-két hétre elhagyni ezeket az élelmiszereket és figyelni, továbbra is görcsöl-e a baba hasa. Ha nincs változás, folytathatjuk más ételcsoportok (például a puffadást okozó káposztafélék) átmeneti kiiktatásával a kísérletezést. Egyszerre csak egyfélét vegyünk ki az étrendünkből, hogy egyértelműsíteni tudjuk, valóban az okozta-e a galibát.

5. Bevethetők a fokozott gázképződés enyhítésére kifejlesztett emulziók is – patikában kaphatók-, amelyek felbontják a gázbuborékokat és eloszlatják a gyomor-bél csatornában felgyülemlett gázt, csökkentve a hasi nyomást, de enyhíthetik a kellemetlen tüneteket a kifejezetten hasfájós kisbabák számára összeállított teakeverékek is.

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

5 gyógynövény klimax idejére, amely valóban segít

5 gyógynövény klimax idejére, amely valóban segít

A változókor több éven át tart, ez alatt a petefészkek működése fokozatosan leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, majd végleg elmarad a menstruáció. Íme ezen időszak megkönnyítésére 5 szuper gyógynövény.

A hölgyek réme: a felfázás - Így előzd meg vagy kezeld!

A hölgyek réme: a felfázás – Így előzd meg vagy kezeld!

Hogyan előzhetjük meg, és hogyan kezeljük a felfázást?

A 4 legnagyobb PCOS és inzulin rezisztencia tévhit

A 4 legnagyobb PCOS és inzulin rezisztencia tévhit

Túl sok helytelen információ kering az inzulin rezisztenciáról és a PCOS-ről, amelyeket szeretnénk most helyre tenni. Ezek a legnagyobb tévhitek velük kapcsolatosan!