Kevés a tej? Tippek az anyatej növeléséhez!

anyatej mennyiségének növelése
Szoptatni jó - jó az anyának és a babának egyaránt! Öröm, sikerélmény és a teljes odaadás jelképe. Nem csak az optimális táplálék a baba számára, de csodálatos a mama számára. De mi történik, ha nem tudunk elegendő tejet előállítani a babának? Ha nem termelünk elég anyatejet, hajlamosak vagyunk a pánikra, de ez az utolsó dolog, amit érdemes tennünk! A stressz ugyanis többet árt, mint bármi más a szoptatás során. Így elsődleges tanácsként fogadja meg, hogy odafigyel a nyugalmára és kiegyensúlyozottságára a szoptatás időszakában! Lélegezzen mélyeket, és gondoljon arra, hogy minden rendben lesz. Akit a karjaiban tart, a gyermeke, ő 100%-ban megbízik Önben. Most pedig fókuszáljunk arra, hogy mit tudunk tenni az anyatej mennyiségének növelése érdekében, amit sok édesanya sikeresen megtett már anélkül, hogy gyógyszerekhez nyúlt volna.

Tippek, melyek segíthetnek az anyatej mennyiségének növelése érdekében!

1. Szoptasson amikor csak lehet, kell és szeretne!

Semmi nem növeli jobban a tejmennyiséget, mint maga a szoptatás! Az anyatej kérdés is a kereslet-kínálat viszonyáról szól! Ne aggódjon, ha melleit nem érzi teltnek két etetés között, a szopóreflex ugyanis közvetlenül evés közben is kiváltja a tejtermelődést a mellben.

2. Bőrkontaktus anya és baba között

Szoptatáskor törekedjünk az anyai és baba bőr közvetlen érintkezésére. Ez nem csak azért fontos, mert fokozza a kötődést és csodálatos érzés a finom puha bababőr érintése, hanem azért is, mert fokozza a tejtermelést elősegítő hormonok és a tejkiválasztó hormonok felszabadulását. Szoptatáskor, ha teheti, vegye le felső ruháit és gyermekét is csak egy pelenkában tartsa karjában, kettőjük körül egy puha takarót csavarva. Miközben csodálja szoptatott gyermekének hangjait, mozgását a tejkiválasztás hihetetlenül aktív lesz!

3. Ne legyen időkorlát!

Ha az anyatej mennyiségének növelése a cél, akkor a legjobb, ha nem korlátozza a szoptatások idejét, se hosszában, se gyakoriságában. Nem az a lényeges, hogy mennyi ideig van a baba a mellen, hanem az, hogy minden alkalommal mindkét mellből táplálkozzon. Így nagyobb össztermelés érhető el. A gyermek egyre gyorsabban fogja tudni a kellő mennyiséget kiszívni a mellekből, de kezdetben hosszabb időre van szüksége. Fontoljon meg egy szoptatásról szóló hétvégét is, amit kettesben tölt a babával az ágyban, vagy a kanapén, kényelmesen és mindketten csak erre fókuszálnak!

4. Ha nem muszáj , ne használjon cumit, cumisüveget, vagy tápszert!

Ezek az eszközök nemcsak kielégítik az orális stimulációt, de csökkenthetik az éhséget, és így a baba kevésbé hajlandó szopni.

5. Az alvás és pihenés fontossága

Könnyebb mondani, mint úgy is tenni egy újszülöttel, de próbáljon minél többet aludni! Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az anyák több tejet termelnek, és jobb lesz a tej minősége, ha kipihentek és napközben is lazítanak. Aludjon, amikor a gyermeke is alszik, legyen az éjszaka, vagy nappal. Egyszerűsítse napjait, szabaduljon meg a főzés gondjától, rendeljen, vagy fogadja el a család segítségét! Nem csak az alvással, hanem a pihenéssel töltött idő is segít az anyatej mennyiségének növelésében.

6. Figyelje az étkezését és a folyadékbevitelét!

Ügyeljen arra, hogy sok folyadékot kell szoptatás alatt inni. Igaz, hogy ezt mindenhonnan lehet hallani, de valóban fontos tanács. Használjon egy 2 vagy 3 dl-es poharat, olyat, melyet egyszerre ki tud inni! Minden alkalommal, amikor megszomjazik próbálja teljesen kiüríteni a poharat! Az ajánlott folyadékbevitel napi  2 és 3 liter közötti, de ennek növelésében segít a szoptatás alatt fennálló fokozott szomjúságérzet is! Érdemes szoptatás előtt fél órával meginni fél liter vizet, mert ez további segítséget adhat a bő mennyiségű anyatej termelésében!

Az elfogyasztott ételek is szerepet játszhatnak a tejkiválasztásban: a zabpehely, az árpa, a köles és a quinoa, valamint az édeskömény, a gyömbér és a kurkuma. A sörélesztő, a lenmag, a mandula és a szezámmag is növelheti a tejmennyiséget. Próbáljon ki egy finom süteményt, mely ezen alapanyagokat tartalmazza! A jó minőségű szoptatáshoz napi 500 kalória többletre van szüksége!

7.  Mellszívás, fejés az etetések között

Az etetés utáni fejés valóban növeli a tej mennyiségét, mivel a stimuláció tovább fennáll és a fejés közben is folyamatosan termelődik az anyatej. Érdemes a mellszívást az etetést után közvetlenül megtenni. A tejkiválasztás be is indítható ezzel a módszerrel, ha valakinek egyáltalán nem volt teje.  A tejtermelődés a nap folyamán hajnali 2 és hajnali 5 között a legintenzívebb, így érdemes ebben az időben is egy fejést rendszeresíteni! Sajátítsa el a kézi fejés technikáját is, mivel nem minden esetben lesz módja gépi mellszívót használni!
2017. november 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink