Egészségügyi problémák a hajhullás mögött

hajhullás okai

Kapcsolódó tünetek:

Az ember naponta maximum 100 hajszálat veszít, ami teljesen normális folyamat, hiszen hajunk folyamatosan cserélődik. Hajunk életciklusa 3 szakaszból áll, ezek a növekedési, az átmeneti és a nyugalmi fázisok. A növekedési ebből 2-6 évig tart és ebben a szakaszban van hajszálaink több, mint 80%-a. Az átmeneti fázis egy nagyon rövid, pár hetes szakasz, ebből kerül a haj a nyugalmi szakaszba, amiben a hajgyökér működése szünetel, a hajhagyma elhal, hogy a gyökér új hajhagymát hozhasson létre és a növekvő hajszál kitolja a régit és az kihulljon. A hajunk olyan 15%-a van ebben a szakaszban. Baj akkor lesz a hajhullásból, ha például túl sok hajszál kerül a nyugalmi szakaszba és utána nincsen megfelelő utánpótlás.

Az utánpótlás csökkenését okozhatják olyan jelenségek, mint a menopauza, de kiválthatja gyógyszerérzékenység, vitaminhiány, vérszegénység, pajzsmirigy betegség, sokféle gyulladás, de a fejbőr és szervezetünk más részeinek betegsége is. Összeírtuk, milyen egészségügyi problémákra kell gondolni akkor, ha hirtelen nagy mértékben elkezd hullani a hajunk.

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigybetegségek esetében leginkább a szerv túlműködése okoz hajhullást, az alulműködés inkább a hajszálak töredezését okozza. Hajhullás esetén mindig alapvizsgálat a pajzsmirigy működésének ellenőrzése.

Fejbőrproblémák

A fejbőr megbetegedései vagy fertőzései ugyanúgy hatással vannak a haj egészséges növekedésére és utánpótlására, mint például egyes vitaminok hiánya. A korpásodás változatai vagyis a gombás fertőzések mind gyulladt területeket eredményeznek a fejbőrön, amitől nem tud úgy megújulni a haj, ahogyan azt kellene. De a psoriasis a seborrhoeás dermatitis és egyéb, akár allergiás, fejbőr gyulladás szintén okozhat hajhullást. Szerencsére ezeket a problémákat fejbőrvizsgálattal szépen ki lehet mutatni, így tenni is lehet ellenük gyorsan.

Alopécia areata

Az alopécia areata pusztán annyit jelent, hogy a hajhullás körülírt területre korlátozódik. Ennek oka lehet fizikális hatás (hajtépés), lehet erős stressz, okozhatja valamilyen fertőzéses góc a szervezetben, de ismerünk olyan eseteket is, ahol autoimmun betegség áll a háttérben. Ilyenkor egyébként foltokban hullik ki a haj, de a szemöldököt vagy a lábakat is érintheti a jelenség. Szerencsére a legtöbb esetben  kideríthető az ok, így a megfelelő  kezelés segít.

Vashiányos anémia

A vashiányos vérszegénység miatt szervezetünkben kevés a vörösvérsejt, így sejtjeink egy részéhez nem jut elég oxigén. Emiatt pedig a hajunk is hullani kezdhet. Ha emellett fáradékonyak, gyengék vagyunk, fáj a fejünk és hidegek a végtagjaink is, érdemes elmennünk kivizsgálásra, mert előfordulhat, hogy vashiányos vérszegénység okozza a bajokat.
2017. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek