Gyulladt pattanások kezelése? Módszerek, amikkel házilag is lehetséges

Gyulladt pattanások kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A pattanások nem csupán esztétikai szempontból jelentenek gondot, hanem akár komoly egészségügyi problémákat jelezhetnek. Noha a legtöbben a kamaszkorhoz társítják őket gondolatban, bármilyen életszakaszban jelentkezhetnek: az emberek 80%-ánál fordulnak elő valamilyen rendszerességgel.

 

A jelenség gyakorisága miatt mindenképpen érdemes tisztában lenni a kiváltó okokkal, illetve a kezelési és megelőzési lehetőségekkel. Cikkünkben bemutatjuk, milyen tényezők vezethetnek gyulladt pattanások kialakulásához, miért baj, ha ilyenek jelennek meg rajtunk, hogyan lehet megszabadulni tőlük, és mik a megelőzés lehetséges módjai. Bizonyos esetekben érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni – arról is írunk, hogy pontosan mikor.

 

Mi okoz pattanásokat?

 

Számos tényező vezethet pattanások kialakulásához. Kiváltó okok szerint alapvetően négyféle aknét különböztethetünk meg egymástól. (Az akné nem más, mint a mitesszerek, komedók, pustulák, papulák és ciszták összefoglaló neve.) A pattanásos bőr hátterében mindig a fokozott faggyútermelés áll, amit különböző biológiai folyamatok válthatnak ki.

 

Gombás akné

 

Akkor alakul ki, ha élesztőgombák szaporodnak el a szőrtüszőkben, amik viszkető gyulladáshoz vezethetnek. A bőrgyógyász által felállított diagnózis után gombaölő készítmény segíthet a pattanások ellen.

 

Cisztás akné

 

Bizonyára mindenki találkozott már a bőr mélyebb rétegeiben megbúvó, „kinyomhatatlan” pattanással. Ezeknek a gennyel telt képződményeknek az eltávolítását érdemes szakemberre bízni, mert a nem szakszerű kinyomás akár nehezen gyógyuló vagy maradandó hegeket is eredményezhet.

 

Hormonális akné

 

Tinédzser korban a leggyakoribb, ám a pattanások elleni harc nem csak erre az életszakaszra jellemző. Ilyenkor a hormonális okok miatt termelődő faggyú eltömíti a pórusokat, ami különösen kedvez a baktériumok szaporodásának. Különböző hormonális egyensúly zavarokkal járó kórképek és állapotok is okozhatnak aknés bőrt, így ha például menstruációs cikluszavarok is kísérik, akkor érdemes lehet endokrinológushoz fordulni.

 

Noduláris akné

 

Súlyosabb forma, ami gyulladt, csomószerű és fájdalmas pattanásokkal jár. Ilyenkor a felszínt és a bőr mélyebb rétegeit is érinti az elváltozás.

 

Az akné valamennyi formájára igaz, hogy negatívan hat az önértékelésre, ráadásul a cisztás és a noduláris változat akár maradandó bőrkárosodáshoz, hegesedéshez is vezethet.

Hogyan lehetséges a gyulladt pattanások kezelése?

Mi fokozhatja a pattanások kialakulását?

 

Az egészségtelen életmód, azon belül is a nem megfelelő táplálkozás (zsíros, túlzottan fűszeres, magas cukortartalmú, magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása) könnyen okozhat gyulladt pattanásokat. A káros szenvedélyek, például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás is számottevően rontják a bőr állapotát; a leszokás ilyenkor akár napokon belüli látványos javulással is járhat.

 

A nem megfelelő bőrápolási rutin is elősegíti a gyulladt faggyúmirigyek megjelenését: a túl sok adalékanyagot tartalmazó kozmetikumok gyakran okoznak gondot, mint ahogyan az egyes összetevőkre való nem diagnosztizált allergia vagy érzékenység is.

 

A stressz a kortizol nevű stresszhormon fokozott termelődésének révén gyulladásos folyamatokat indít el a szervezetben, ami a bőrre is könnyen kiterjedhet. Sokan tapasztalhatták már, hogy feszültebb időszakban vagy valamilyen trauma esetén pattanások jelennek meg az arcukon.

 

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyancsak a bőr ellensége, mint ahogyan a szennyezett levegő és a baktériumok szaporodásának kedvező műszálas ruházat és ágynemű is.

 

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek gyulladt pattanások, mint ahogy bizonyos betegségek tüneteként is – például policisztás ovárium szindrómában (PCOS). Fontos, hogy ilyen gyógyszermellékhatás gyanújakor – vagy ha felmerül, hogy a pattanások jelentkezése valamilyen mögöttes kórkép tünete – sürgősen konzultáljunk szakorvossal, mert a helyi kezelés valószínűleg nem lesz elegendő.

 

Miért baj, ha megjelennek?

 

A pattanások nemcsak a külsőnket befolyásolhatják negatívan, hanem a lelki állapotunkat és a mentális egyensúlyunkat is. A csorbát szenvedett önértékelés a sikertelen otthoni kezelési kísérletekkel együtt további stresszt okozhat, ami ördögi körként még több pattanás kialakulásához vezethet. A problémás bőrrel élők gyakran önbizalomhiányról, kevesebb társas interakcióról és kapcsolatteremtési nehézségekről számolnak be, hiszen terhet jelent számukra, hogy mások első látásra észlelik rajtuk a bőrelváltozásokat.

 

Ez a pattanások mindenáron való eltüntetésének vágyához vezethet – akár erőteljes nyomkodással vagy csupán optikailag bőrfelszínjavító sminktermékek túlzott használatával –, ami még több pattanás keletkezésével járhat. Minél több és minél gyulladtabb pattanás jelenik meg a bőrünkön, annál nagyobb a maradandó hegek kialakulásának kockázata. Emiatt is fontos tisztázni a bőrelváltozások okát.

A gyulladt pattanások kezelése házilag

A gyulladt pattanások kezelése

 

Az aknés bőr kezelése – súlyossági foktól függően – akár házilag is lehetséges, de az óvintézkedések betartása a bőrgyógyászati kezelést is remekül kiegészítheti.

Természetes anyagok

 

Léteznek olyan természetes vegyületek, amelyek jótékonyan hathatnak a pattanásos bőrre. Az aloe vera, a teafaolaj, a zöld tea és az almaecet mind hatékony lehet, de csak körültekintő és higiénikus használat mellett. Ezek mind könnyen, viszonylag olcsón beszerezhetők, és akár az aknés hegek küllemét is javítják, ugyanakkor irritálhatják is a bőrt. A teafaolajat és az almaecetet mindenképpen hígítani kell, a zöld teánál pedig megvárni a kihűlést az égési sérülések elkerülése érdekében.

 

A pattanás kinyomása

 

A népi gyógyászat szerint a már „érett”, vagyis fehér közepű pattanásokat nyugodtan ki lehet nyomni tiszta kézzel és megfelelő fertőtlenítéssel. Vannak, akik továbbra is a gőzölés utáni óvatos kinyomásra esküsznek, ám a kozmetika legmodernebb ága már egyértelműen elveti a „nyomkodást”, és inkább a bőrfelszínjavító kezeléseket veszi célba. Fontos, hogy ha mégis a hagyományos megoldásra kerül sor, mindig csak tiszta bőrön, tiszta kézzel és megfelelő technikával végezzük – odafigyelve arra, hogy a mélyebb rétegek semmiképpen ne károsodjanak.

 

A mélyen meghúzódó, cisztás vagy noduláris pattanások kinyomása otthoni körülmények között semmiképpen nem javasolt!

 

Megfelelő kozmetikumok és tisztaság

 

Bőrápolás és sminkelés idején csakis tiszta kézzel, illetve tisztán tartott ecsetekkel érjünk a bőrünkhöz. Érdemes pumpás adagolóval ellátott termékeket választani, tégelyes kiszerelés esetén pedig eldobható spatulát használni. A kozmetikumok csomagolása lehetőleg záródjon légmentesen! Sminktermékek választásánál keressük a „nem komedogén” jelzőt, ami azt jelenti, hogy az összetevők nem tömítik el a pórusokat, így nem vezetnek gyulladáshoz.

 

Noha a mindennapi jól fedő smink csábító lehet akné esetén, valójában minél gyakrabban hagyjuk szabadon lélegezni a bőrünket, annál számottevőbb javulásra számíthatunk.

 

UV-védelem

 

Szerencsére számos védőfaktoros arcápoló kapható akár zsíros bőrre is. Miután az UV-sugarak éppúgy károsíthatják az aknés bőrt is – sőt, nagyobb eséllyel vezethetnek nem kívánt hegesedéshez –, mindenképpen érdemes erre különösen odafigyelni.

 

Mi az, amit ne tegyünk a pattanásra?

 

Bár a gyulladt pattanás kezelése házilag is lehetséges, léteznek olyan praktikák, amiket semmiképpen nem érdemes kipróbálni. A citrom, a szegfűszeg, a fahéj és a fogkrém például biztosan rossz ötlet. Ha pattanás elleni krémet szeretnénk, inkább ne otthon kísérletezzünk, hanem forduljunk bőrgyógyászhoz, aki szükség esetén gyógyszertárban összeállított vagy készen kapható kenőcsöt ír fel vagy javasol.

 

Hangsúly a megelőzésen

 

A legtöbb egészségügyi problémára igaz, hogy sokkal egyszerűbb a megelőzése, mint a kezelése.

 

Megfelelő arcápolási rutin

 

A bőrtípusnak megfelelő készítmények használata kulcsfontosságú, amihez az állapot súlyosságától függően bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal is konzultálhatunk. Az olajmentes, minél kevesebb adalékanyagot (illatanyagot, színezéket és tartósítószert) tartalmazó termékek a legjobbak. Érdemes lehet ugyanabból a termékcsaládból választani arctisztítót és arckrémet, ugyanakkor megfontolandó a három lépésből álló arctisztítás naponta legalább egyszer, ami a lemosás után tonizálásból és hidratálásból áll.

 

A zsíros, pattanásos bőrnek is szüksége van hidratálásra, csak éppen nem mindegy, milyen formában: a könnyű, gyorsan felszívódó, géles állagú nedvességpótlók a legjobbak, amik nem hagynak maguk után kellemetlen érzetet.

 

A problémás bőr rendszeres radírozást is igényel, hiszen az elhalt hámsejtek eltömíthetik a pórusokat. A radírozott, simább felszínű bőr hatékonyabban tisztítható és jobban felszívja a tápanyagokat. Az elhalt hámsejtek eltávolítása történhet akár drogériában is kapható, többnyire szalicilsav tartalmú vagy keményebb részecskéket tartalmazó bőrradírral, gépi mikrodermabrázióval vagy kémiai hámlasztással. Utóbbi két módszer rendkívül hatékony, ám otthoni körülmények között semmiképpen sem ajánlott, mindenképp szakembernek kell végeznie.

 

Belső támogatás

 

A hidratálás nemcsak külsőleg fontos: optimális mennyiségű és minőségű folyadékbevitellel lehet róla gondoskodni. A cukros üdítők elkerülésével és minél több tiszta víz fogyasztásával sokat tehetünk a bőrünk egészségéért. A bőr táplálása is belsőleg kezdődik: az A-vitamin, a B-vitaminok, a cink és a szelén pótlása is fontos. A fehérjék és a bennük lévő aminosavak ugyancsak nélkülözhetetlenek.

 

Mivel ezeket a tápanyagokat többségében állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, vegetáriánus vagy vegán életmód esetén ajánlott étrendkiegészítők segítségével gondoskodni a pótlásukról. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők is hatékonyak lehetnek kúraszerű alkalmazás mellett. Úgynevezett bőrszépítő vitaminkészítmények is kaphatóak, amelyeknek érdemes pontosan tájékozódni a hatóanyagtartalmáról, és megfontoltan dönteni a szedésükről – akár orvos vagy dietetikus bevonásával.

 

Stresszmegelőzés

 

A hatékony stresszoldó technikák nemcsak a mentális egészségnek tesznek jót, hanem a bőrnek is. A már említett kortizol hormon szintjének csökkentése ugyanis meditációval, jógával és rendszeres sporttal is elérhető.

 

Mikor keressünk fel szakembert?

 

Ha az akné már annyira súlyos, hogy hosszú időn át negatívan hat az önértékelésünkre és a társas kapcsolatainkra, sebek keletkeznek miatta a bőrön, pigmentáció jelenik meg, illetve úgy tűnik, hogy semmilyen megoldási kísérlet nem működik, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

 

Más hormonális egyensúlyzavarra utaló tünetek esetén előfordulhat, hogy előbb annak a kezelése szükséges a tartós eredményhez. A PCOS terápiája például olyan életmódbeli változásokat (diéta, testmozgás) kíván, amelyek eleve kedveznek a bőr egészségének, így elképzelhető, hogy a pattanások idővel akár kiegészítő kezelés nélkül is eltűnnek.

 

Összegzés

 

A pattanások nem csupán esztétikai szempontból jelentenek gondot, hanem akár komoly egészségügyi problémákat is jelezhetnek. Noha a legtöbben a kamaszkorhoz társítják őket gondolatban, bármilyen életszakaszban jelentkezhetnek: az emberek 80%-ánál fordulnak elő valamilyen rendszerességgel. Ez azért probléma, mert a pattanások nemcsak a külsőnket befolyásolhatják negatívan, hanem a lelki állapotunkat és a mentális egyensúlyunkat is.

 

Alapvetően négyféle aknét különböztetünk meg egymástól: a gombás, a cisztás, a hormonális és a noduláris változatot. A cisztás és noduláris eredetű pattanások eltávolítása szakembert kíván, ám nem megfelelő kezelés (pl. „nyomkodás”) esetén a többinél is fennáll a maradandó hegesedés kockázata.

 

A gyulladt pattanások kezelése természetes anyagokkal (pl. aloe vera, teafaolaj, zöld tea, almaecet) is lehetséges. A megfelelő kozmetikumok és a bőr higiéniájának fenntartása sokat segíthet, mint ahogyan a rendszeres UV-védelem is. Az aknéra is érvényes, hogy könnyebb a megelőzése, mint a kezelése. Megfelelő arcápolási rutinnal és módszerekkel, tápanyagok és folyadék nyújtotta belső támogatással és stresszkezeléssel rengeteget tehetünk a bőrünkért. Súlyos és tartósan fennálló akné esetén (különösen kísérő tünetek jelentkezésekor) érdemes minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni.

 

2023. szeptember 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek