Gyomorsavtúltengés

2013. július 29.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A gyomorsavtúltengés leggyakoribb tünete az égő érzés jelentkezése a gyomortájon.

A kellemetlen érzést étkezés, vízszintes testhelyzet (lefekvés) vagy a hasi nyomás fokozása (erőlködés, emelés, előre hajlás) erősítik. A tartósan fennálló tünet kivizsgálást igényel, kezelésében a gyógyszeres terápiát ki kell egészítenie (meg kell előznie) az életmódi tanácsok betartásának. Fontos, hogy a panaszos beteg naponta több (5-6) alkalommal étkezzen, a táplálékot nyugodtan, apró falatokban, jól megrágva fogyassza el, egyszerre csak kis mennyiségben, illetve lefekvés előtt két órával már ne egyen.

gysav301Hasznos lehet, ha az étkezés után egy pohár vizet megiszik. Mindenképpen fontos tudni, hogy mik azok a táplálékok és italok, amik a gyomorégést fokozhatják. Kerülni kell a zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételeket; a túl sok hús (főleg pácolt, füstölt és sült formában), a tojás, a finomított gabonafélékből készült péksütemények, a többféle kezelési eljáráson átesett élelmiszerek fokozhatják a panaszokat. A paprika, a paradicsom, a csokoládé, a legtöbb gyomorsavtúltengésben szenvedő betegnek panaszt okoz.

Az italok közül a forró italok, a szénsavas termékek (kóla, sör, pezsgő, szénsavas ásványvíz) és a kávé kerülése hasznosnak bizonyul. A dohányzás elhagyása javasolt. Fekete tea és kávé fogyasztása helyett érdemes áttérni a borsmenta-, a hárs- és a kamillateára. Gyomorégés jelentkezése esetén a panaszokat csökkentheti egy pohár tej vagy néhány szem keksz elfogyasztása.

Reggelente frissen facsart zöldség vagy cukrozatlan gyümölcslé, kevés gyümölcs fogyasztása megfelelő. Nagyon hatásos a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir bevitele. Ebédre meleg (de nem forró!) leves, saláta, főzelék fogyasztása, vacsorára joghurt, gyümölcs, saláta ajánlott. A köztes időben nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztható. A diétás tanácsok mellett fontos a hasi nyomás csökkentésére a hasi elhízás mérséklése, a hasban szoros ruhák, a szoros öv, az emelés, a lehajolás kerülése, illetve az éjszakai panaszok elkerülésére a ágy feji végének (párnákkal történő) megemelése.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A patikákban is ott a segítség

Az életmódváltoztatás az esetek jelentős részében segít, de teljesen nem szünteti meg a tüneteket, ilyenkor gyógyszeres kezelés válik szükségessé. A gyomorsavtúltengésre szedhető gyógyszerek leggyengébb csoportját alkotják a savlekötő por, tabletta, rágótabletta vagy szuszpenzió formájában kapható készítmények, amelyek a gyomorban a már megtermelődött savat közömbösítik és vény nélkül is kaphatóak. Gyorsan, néhány órás időtartamra nyújtanak védelmet, szoptatáskor nem szedhetőek.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.