Gyógyíthatatlan, de kezelhető!

Gyógyíthatatlan, de kezelhető!

Azt, hogy mi is okozza valójában, kevesen tudják. Magyarországon a lakosság kb. 80%-a szervezetében hordozza ezt a vírust (rendszerint már gyermekkora óta), de nem mindenkinél jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Különbséget kell tennünk elsődleges (primer) és másodlagos (visszatérő vagy szekunder) ajakherpesz között. A primer fertőzés általában tünetmentes formában már gyermekkorban lezajlik. Másodlagos, vagy szekunder fertőzés esetén, ha az immunrendszer legyengül, a herpes simplex vírus (HSV1) - a legtöbb esetben ez a vírus okozza az ajakherpeszt – újból aktiválódik. A szájon és a szájzugban fájdalmas és viszkető hólyagocskák jelennek meg, mely igen kellemetlen és a betegek harmadánál gyakran kiújul. Több dolog is kiválthatja a herpesz újbóli megjelenését, a beteg egy idő után kitapasztalja, hogy az ő esetében mire kell ügyelni. Leggyakrabban a láz, a stressz, a gyomorrontás, a menstruáció, bizonyos ételek, fűszerek okozzák a hólyagok megjelenését.

Hogyan fertőz a vírus?

A herpesz könnyen fertőz, nem csak emberről emberre, de testrészről testrészre is továbbterjed: az ajkunkról az orrunkra, a szemünkre, a fejbőrünkre is továbbíthatjuk a vírust. Elegendő csak megérinteni a herpeszes hólyagocskákat a kórokozó terjedéséhez, de nyálcseppek útján is fertőz. Tárgyakkal (pl. törölköző, pohár közös használata) a hiedelemmel ellentétben nem terjed a víru s.

Hogyan kezeljük?

A kellemetlen panaszok általában néhány nap alatt maguktól megszűnnek, nincs szükség orvosi beavatkozásra. A patikában vény nélkül kapható krémek enyhítik a fájdalmat, felgyorsítják a seb gyógyulását, de magát a fertőzést nem szüntetik meg. A kiújulás elkerülése érdekében erősítsük immunrendszerünket, kerüljük a testi kontaktust a herpesz vírus látható tüneteit hordozókkal.

Hat hetesnél fiatalabb gyermeknél, illetve súlyosan legyengült immunrendszerű betegeknél (pl. HIV-fertőzötteknél, kemoterápián átesetteknél) komoly gondokat okozhat a vírusfertőzés, ez esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink