Gyermekágyi láz

2020. május 14.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

Régen a gyermekágyi láz a sokszor halálhoz vezetett. Ugyan Semmelweis Ignác úttörő felismerésének köszönhetően ma már ezek a szülés körüli súlyos fertőzések nem jellemzők rendkívül fontos, hogy korán felismerjük a betegséget.

Gyermekágyi láz

Gyermekágyi láz

A 19. században komoly kockázatot jelentett az anyukák számára a gyermekágyi láz, manapság azonban a kórházak magas higiéniai színvonalának köszönhetően ritka ez a betegség. Amennyiben mégis kialakulna, sikeresen gyógyítható a megfelelő antibiotikumokkal. Ennek ellenére ajánlott tudni, hogy milyen tünetei lehetnek, hogy minél előbb megkapjuk a megfelelő kezelést.

Hogyan alakul ki?

Gyermekágyi láz esetében a szülés ideje alatt keletkezett sebek elfertőződéséről beszélünk. Sebnek tekintjük a méh belső falát, ahonnan levált a méhlepény. Ez jelenti a legfőbb behatolási kaput a baktériumok számára. A kórokozók eltérőek lehetnek. A leggyakoribbak a staphylococcus, a streptococcus, az E. coli vagy a neisseria baktériumok, de nem ritkák az anaerob törzsek sem. A szülést követően a méhszáj nem záródik azonnal be, így a bacilusok könnyen bejuthatnak a méhbe, ahol szaporodásukhoz megfelelő körülményeket találnak. Ha ebben a szakaszban nem kezdődik meg a megfelelő kezelés, nem csak méhgyulladás, hanem magas lázzal járó hashártya gyulladás vagy akár súlyos szepszis is kialakulhat.

Tünetek

Amennyiben láz, rossz közérzet, bűzös folyás és erős alhasi fájdalom lép fel, akkor nagy valószínűséggel kialakult a fertőzés.

A legfontosabb tünetek:

 • 38 Celsius fokos vagy afeletti láz
 • hányinger és hányás
 • alhasi fájdalom
 • hirtelen fellépő vérzés
 • kellemetlen szagú folyás

Amennyiben észleljük magunkon a fent felsorolt tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz! Minél előbb diagnosztizálják a fertőzést, annál előbb gyógyulunk meg.

A megfelelő terápia elmaradása esetén akár az életet is veszélyeztető súlyos fertőzés is kialakulhat.

Kezelés

Az orvos baktérium tenyésztést végez vérből, vizeletből és a gyermekágyi folyásból, majd a vizsgálatot követően elkezdi a szükséges kezelést. A gyermekágyi láz súlyosságától függ, hogy milyen gyorsan javul a betegek állapota, de általában pár nap elteltével már jobban érzik magukat. Ha súlyos fertőzés alakul ki, mindenképpen kórházi kezelés szükséges.

A gyógyszerek alkalmazásán kívül természetesen ajánlott fokozottabban figyelni az intim higiéniára.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Symptomed Wick belsőleges oldathoz por citrom ízű 10x

  Symptomed Wick belsőleges oldathoz por citrom íz...

  <p>A SymptoMed Wick Citrom ízű por a megfázás, a meghűlés és az influenza tüneteinek – úgymint fejfájás, általános fájdalmak, torokfájás, orrdugulás – enyhítésére szolgál és lázcsillapításra szolgál.</p>

  2 599 Ft
 • Wick Sinex Aloe Vera és Eukaliptusz orrspray 0,5mg 15ml

  Wick Sinex Aloe Vera és Eukaliptusz orrspray 0,5m...

  <p>A Sinex Wick Eukaliptusz egy helyi alkalmazásra szánt orrspray a megfázással vagy orrmelléküreg gyulladással (szinuszitisz) járó orrdugulás tüneti kezelésére.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 499 Ft
 • Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldathoz 10x

  Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldatho...

  <p>A TriActin Wick citrom ízű por belsőleges oldathoz a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére szolgál. Három hatóanyagot tartalmaz: A paracetamol jól ismert fájdalomcsillapító. A különböző fájdalmak, így a fejfájás és a torokfájás megszüntetésére és a láz csillapítására alkalmazható. A gvajfenezin (köhögéscsillapító) fellazítja a váladékot és enyhíti a hurutos köhögést. A fenilefrin-hidroklorid (orrdugulás elleni szer) csökkenti az orrjárat duzzanatát, így enyhíti az orrdugulást.</p>

  2 599 Ft
 • Wick Vaporub kenőcs 50g

  Wick Vaporub kenőcs 50g

  <p>A Wick VapoRub kenőcs alkalmazása náthával, köhögéssel, torok- és hörghuruttal járó meghüléses panaszok esetén ajánlott.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 499 Ft

Megelőzés

A gyermekágyi láz kialakulásának megelőzése érdekében a legfontosabb, hogy az átlagosnál nagyobb figyelmet szenteljünk a higiéniának. A gyermekágyi időszak alatt, azaz a szülés utáni 6 hétben mellőzük a tamponok használatát, illetve a szexuális élet gyakorlását. Mindezek betartása ellenére sajnos nem tudjuk 100 százalékban kivédeni a fertőzés megjelenését, de nagymértékben csökkenthetjük annak esélyét. Fontos megemlíteni, hogy míg régen rengeteg nő halt meg ebben a kórban, addig manapság elvétve fordul elő végzetes kimenetelű fertőzés.

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok a terhesség alatt

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok a terhesség alatt

Ezek a vitaminok és ásványi anyagok nem hiányozhatnak egy kismama étrendjéből!

Peteérés időpontja – Így számíthatja ki, mikor termékeny!

Az ovuláció 5 legbiztosabb jele és tesztelése, amely akár otthon is elvégezhető!

Ezeket a teákat igya, ha teherbe akar esni

Ezeket a teákat igya, ha teherbe akar esni

A 4 leghatásosabb gyógynövény a termékenység növelésére

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában