Fokozott izzadás, túl sok izzadás - Mi állhat a háttérben?

fokozott izzadás

Kapcsolódó tünetek:

Ennek a jelenségnek az eredete genetikai is lehet. Vagy a kézben, lábban és hónaljban lévő izzadtságot termelő mirigyekből rendelkezhet valaki többel, mint az átlagos, vagy mert a verejtékmirigyeket vezérlő idegek túl aktívak. Néha a túlzott izzadás valamilyen más állapot, esetleg betegség következménye is lehet.

Pajzsmirigy-túlműködés

A hyperthyreosis olyan állapot, amelynél túl sok pajzsmirigyhormon fordul elő a szervezetben. A tünetek nagymértékben eltérőek lehetnek, és az állapot későbbi szakaszaiban erőteljesebbek. A hyperthyreosis felgyorsítja a szervezet kémiai folyamatait, ezáltal a túlzott izzadás lehetőségét is megnöveli. Megbízható tesztek állnak rendelkezésre a hyperthyreosis diagnózisára és kezelésére. A kezelés lehet gyógyszeres, műtéti és jód sugárterápia is.

Rák

Az összes rákos megbetegedés okozhat éjszakai izzadást, egyeseknél pedig megfigyelhető az izzadás fokozódása, csak úgy általában.

Az orvosok nem értik teljes mértékben, hogy egyes rákos megbetegedések miért okoznak izzadást, de valószínűleg kapcsolódhat a szervezet természetes, a rák elleni küzdeleméhez, illetve a szervezet legyengült állapotához. A súlyos stádiumú rákos betegek esetenként túlzott izzadást tapasztalnak.

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Nem mindenki tapasztal túlzott izzadást gyógyszerek mellékhatásaként, de előfordul a ritkábban tapasztalt mellékhatások csoportjában. A gyógyszerek, amelyek ezt okozhatják: néhány pszichiátriai szer, magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, gyógyszerek melyek szájszárazság ellen hatnak, néhány antibiotikum és bizonyos étrendkiegészítők. Ha ezt tapasztaljuk, fontos, hogy erről konzultáljon orvosával. Soha ne hagyja abba az előírt gyógyszerek szedését egészségügyi szakemberrel való konzultáció nélkül.

Glükóz kontroll rendellenességek

A glükóz kontroll rendellenességek közé tartoznak az 1-es és a 2-es típusú diabétesz, a terhességi diabétesz és a hypoglykaemia (rendellenesen alacsony glükózszint) is. A túlzott izzadás gyakran az alacsony glükózszint tünete.

Változó kor - Menopausa

Sok nő által megnevezett tünet menopauza idején az úgynevezett hőhullám. A nők huszonöt százaléka a menopauza idején és a menopauza előtti időszakban fokozott verejtékezéssel és izzadással találkozik. Egyes nőknél ez annyira súlyos, hogy napközben is szüskéges a ruházat lecserélése.

Pszichiátriai problémák

Az extrém fokú stressz és szorongásos rendellenességek túlzott izzadást okozhatnak. A szorongás és stressz a testhőmérséklet emelkedését okozhatja, illetve a verejtékmirigyek beidegzését változtatja meg, ami izzadáshoz vezethet. A túlzott izzadás okozta kellemetlenség miatti zavar, még több szorongást okozhat, ami további izzadáshoz vezethet. Egyes pszichiátriai szerek fogyasztása mellékhatásként is túlzott izzadáshoz is vezethetnek. A legális és illegális anyagokról (ideértve az alkoholt, opiátokat és a nikotint) való leszokás is hosszadalmas izzadással járhat.
2017. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek