Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

2016. november 18.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A gyakori fogínyvérzés valódi okai, megelőzése és kezelése.

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

A vérző íny okai

Erősebben mosott fogat vagy túl kemény sörtéjű fogkefét használt? Egy apróbb sérülés okozhat ugyan fogínyvérzést, de ebben az esetben a tünetek egy-két napon belül megszűnnek. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor az íny vérzése fogínygyulladást jelez, aminek a leggyakoribb okozója a fogkő. A fogakon megtapadó lepedék megkeményedik, előbb-utóbb fogkővé alakul és házi módszerekkel eltávolíthatatlanná válik. A lepedék baktériumai toxinokat bocsájtanak ki, amelyek az ínygyulladásért felelősek. A gyulladt íny vérzik, és ha nem kezelik, paradontózishoz vezethet, ami akár a fogak korai elvesztésével is járhat. A statisztikák szerint a fogvesztés leggyakoribb okai a fogíny-, illetve fogágybetegségek és csak azokat követően a szuvasodás.

A fogíny-rendellenességek leggyakoribb tünetei:

  • fogmosáskor vérző íny
  • fájdalmas fogmosás
  • hidegre, melegre vagy édes ízre érzékeny fogak
  • a fogakról visszahúzódó íny

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

5 tipp az egészséges ínyért és fogakért

1. Professzionális fogfő elvtávolítás

A korszerű ultrahangos technológiának köszönhetően a fogkő és egyéb szennyeződések észrevétlenül távolíthatóak el. Évente legalább egyszer tisztíttassa le a fogait professzionálisan, mert fogkő mindenkinél képződik – még a legalaposabb fogmosás esetében is megjelenik a rejtett, nem látható felszíneken, fogközökben!

2. Rendszeres fogmosás

Mosson alaposan fogat, hiszen a helyes fogmosás segít megszüntetni a fogínyvérzést! Körkörös mozdulatokkal, a fogkefét kicsit megdöntve, a fogakra és az ínyre egyaránt hangsúlyt fektetve, enyhe nyomással érhető el a legjobb eredmény.

3. Fogselyem használata

Ahová nem ér el a fogkefe, ott segít a fogselyem. Ami a fogak közé beragad, azt ugyanis lehetetlen másképp eltávolítani, ráadásul a fogselyem eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékot és lepedéket is. A legjobb, ha naponta egyszer kitisztítja a fogközöket fogselyemmel.

4. Szájvíz használata

A szájvíz használata komoly segítséget nyújt ínysorvadás esetén, ugyanis segít kordában tartani a bakteriális plakkokat.

5. Vitaminok az egészséges ínyért és fogakért

A vitaminhiány a fogaknak sem tesz jót, a C-vitamin hiánya ugyanis a nyálkahártya gyengüléséhez vezet. Figyeljen oda a zöldség-gyümölcs fogyasztásra, válasszon citrusféléket és zöldpaprikát! Ezen kívül ne feledkezzen meg a megfelelő kalcium-bevitelről sem, akár tejtermékek, akár vitamin készítmény formájában!

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

Rengetegen olyan fehér fogakat szeretnének, mint a hollywoodi sztároké, így képesek bármit kipróbálni, hogy elérjék a céljukat. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket ebben a fogfehérítés kapcsán.

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogínygyulladást az íny akut vagy krónikus fertőzése okozza, aminek hátterében általában baktériumok, egyes esetekben vírusok vagy gombák állnak. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, de akár egy sérülés is okozhatja. Lássuk, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek!

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.