Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

2016. november 18.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A gyakori fogínyvérzés valódi okai, megelőzése és kezelése.

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

A vérző íny okai

Erősebben mosott fogat vagy túl kemény sörtéjű fogkefét használt? Egy apróbb sérülés okozhat ugyan fogínyvérzést, de ebben az esetben a tünetek egy-két napon belül megszűnnek. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor az íny vérzése fogínygyulladást jelez, aminek a leggyakoribb okozója a fogkő. A fogakon megtapadó lepedék megkeményedik, előbb-utóbb fogkővé alakul és házi módszerekkel eltávolíthatatlanná válik. A lepedék baktériumai toxinokat bocsájtanak ki, amelyek az ínygyulladásért felelősek. A gyulladt íny vérzik, és ha nem kezelik, paradontózishoz vezethet, ami akár a fogak korai elvesztésével is járhat. A statisztikák szerint a fogvesztés leggyakoribb okai a fogíny-, illetve fogágybetegségek és csak azokat követően a szuvasodás.

A fogíny-rendellenességek leggyakoribb tünetei:

  • fogmosáskor vérző íny
  • fájdalmas fogmosás
  • hidegre, melegre vagy édes ízre érzékeny fogak
  • a fogakról visszahúzódó íny

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

5 tipp az egészséges ínyért és fogakért

1. Professzionális fogfő elvtávolítás

A korszerű ultrahangos technológiának köszönhetően a fogkő és egyéb szennyeződések észrevétlenül távolíthatóak el. Évente legalább egyszer tisztíttassa le a fogait professzionálisan, mert fogkő mindenkinél képződik – még a legalaposabb fogmosás esetében is megjelenik a rejtett, nem látható felszíneken, fogközökben!

2. Rendszeres fogmosás

Mosson alaposan fogat, hiszen a helyes fogmosás segít megszüntetni a fogínyvérzést! Körkörös mozdulatokkal, a fogkefét kicsit megdöntve, a fogakra és az ínyre egyaránt hangsúlyt fektetve, enyhe nyomással érhető el a legjobb eredmény.

3. Fogselyem használata

Ahová nem ér el a fogkefe, ott segít a fogselyem. Ami a fogak közé beragad, azt ugyanis lehetetlen másképp eltávolítani, ráadásul a fogselyem eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékot és lepedéket is. A legjobb, ha naponta egyszer kitisztítja a fogközöket fogselyemmel.

4. Szájvíz használata

A szájvíz használata komoly segítséget nyújt ínysorvadás esetén, ugyanis segít kordában tartani a bakteriális plakkokat.

5. Vitaminok az egészséges ínyért és fogakért

A vitaminhiány a fogaknak sem tesz jót, a C-vitamin hiánya ugyanis a nyálkahártya gyengüléséhez vezet. Figyeljen oda a zöldség-gyümölcs fogyasztásra, válasszon citrusféléket és zöldpaprikát! Ezen kívül ne feledkezzen meg a megfelelő kalcium-bevitelről sem, akár tejtermékek, akár vitamin készítmény formájában!

kellemetlen szájszag okai

Kellemetlen szájszag? Íme öt gyakori kiváltó ok

Ha kellemetlen a szájszagunk az nemcsak számunkra, de környezetünk számára is zavaró lehet és gyakran igen súlyos betegségek állhatnak a hátterében, ezért érdemes körül járni és kivizsgálni a problémát.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!