Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

2016. november 18.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A gyakori fogínyvérzés valódi okai, megelőzése és kezelése.

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

A vérző íny okai

Erősebben mosott fogat vagy túl kemény sörtéjű fogkefét használt? Egy apróbb sérülés okozhat ugyan fogínyvérzést, de ebben az esetben a tünetek egy-két napon belül megszűnnek. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor az íny vérzése fogínygyulladást jelez, aminek a leggyakoribb okozója a fogkő. A fogakon megtapadó lepedék megkeményedik, előbb-utóbb fogkővé alakul és házi módszerekkel eltávolíthatatlanná válik. A lepedék baktériumai toxinokat bocsájtanak ki, amelyek az ínygyulladásért felelősek. A gyulladt íny vérzik, és ha nem kezelik, paradontózishoz vezethet, ami akár a fogak korai elvesztésével is járhat. A statisztikák szerint a fogvesztés leggyakoribb okai a fogíny-, illetve fogágybetegségek és csak azokat követően a szuvasodás.

A fogíny-rendellenességek leggyakoribb tünetei:

  • fogmosáskor vérző íny
  • fájdalmas fogmosás
  • hidegre, melegre vagy édes ízre érzékeny fogak
  • a fogakról visszahúzódó íny

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

5 tipp az egészséges ínyért és fogakért

1. Professzionális fogfő elvtávolítás

A korszerű ultrahangos technológiának köszönhetően a fogkő és egyéb szennyeződések észrevétlenül távolíthatóak el. Évente legalább egyszer tisztíttassa le a fogait professzionálisan, mert fogkő mindenkinél képződik – még a legalaposabb fogmosás esetében is megjelenik a rejtett, nem látható felszíneken, fogközökben!

2. Rendszeres fogmosás

Mosson alaposan fogat, hiszen a helyes fogmosás segít megszüntetni a fogínyvérzést! Körkörös mozdulatokkal, a fogkefét kicsit megdöntve, a fogakra és az ínyre egyaránt hangsúlyt fektetve, enyhe nyomással érhető el a legjobb eredmény.

3. Fogselyem használata

Ahová nem ér el a fogkefe, ott segít a fogselyem. Ami a fogak közé beragad, azt ugyanis lehetetlen másképp eltávolítani, ráadásul a fogselyem eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékot és lepedéket is. A legjobb, ha naponta egyszer kitisztítja a fogközöket fogselyemmel.

4. Szájvíz használata

A szájvíz használata komoly segítséget nyújt ínysorvadás esetén, ugyanis segít kordában tartani a bakteriális plakkokat.

5. Vitaminok az egészséges ínyért és fogakért

A vitaminhiány a fogaknak sem tesz jót, a C-vitamin hiánya ugyanis a nyálkahártya gyengüléséhez vezet. Figyeljen oda a zöldség-gyümölcs fogyasztásra, válasszon citrusféléket és zöldpaprikát! Ezen kívül ne feledkezzen meg a megfelelő kalcium-bevitelről sem, akár tejtermékek, akár vitamin készítmény formájában!

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

A várandós szájhigiénia és a fogápolás 5 szabálya

Fogápolás várandósan, azaz 5 szabály, amelyek betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek!

Vitaminok az egészséges fogakért és szájüregért

Az egészséges szájnyálkahártya és fogazat fenntartásához az alábbi vitaminok nélkülözhetetlenek.

A bölcsességfogakról

A bölcsességfogak védtelenebbek a plakk-képződés szempontjából.

Gyakori fogápolási mítoszok

A köztudatban sokáig maradó mítoszok sok bajt okozhatnak. Tisztázunk néhányat.