Étvágytalanság - mire utal?

Étvágytalanság - mire utal?

Kapcsolódó tünetek:

Az étvágytalanság panasza minden életkorban jelentkezhet

Felnőttkori étvágytalanság

Emésztőszervi problémák feltételezhetők akkor, ha az étvágytalanság mellett egyéb, visszatérő panaszok is megjelennek. Ilyenek a gyakori hasmenés, vagy székrekedés, bizonytalan eredetű hasi fájdalom, véres széklet. Ezek a tünetek utalhatnak gyulladásos emésztőszervi kórképre, fekélyre, de daganatos megbetegedésre is.

A tünetek észlelésekor feltétlenül fel kell keresni a háziorvost. Étvágytalanság cukorbetegség kísérőtüneteként is jelentkezhet, a problémára a fokozott vízivás, fáradtság, menstruáció kimaradása is felhívhatja a figyelmet. A diabétesz mindenképpen kezelésre szorul. Fokozott pajzsmirigyműködés is okozhat étvágytalanságot, egyéb kísérőtünetei a gyengeség, fáradékonyság, a szem kidülledése. A táplálék allergia, vagy ételintolerancia kísérője is lehet étvágycsökkenés.

Különböző tesztekkel, orvosi kivizsgálással kiszűrhető az allergén élelmiszer. Felnőttkori étvágytalanságot pszichés kórképek is előidézhetnek. A fokozott stressz, kezeletlen depresszió okozója lehet az étvágy csökkenésének. Bár általában a túlsúlyosokról és a fogyni vágyókról esik a legtöbb szó, legalább akkora probléma, ha valakinek híznia kellene, azonban nem tud. Az étvágytalanságok okának felderítésében és kezelésében felnőttkorban is sokat segíthet a részletesen vezetett táplálkozási napló.

A huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság súlycsökkenéshez vezethet, illetve a szervezetben vitamin- és ásványi anyag hiány is kialakulhat. Amennyiben az étvágytalanság okát sikerült diagnosztizálni és az oki terápia is megtörtént, érdemes tehát a megfelelő vitamin- és ásványi anyag pótlásról gondoskodni megfelelő vény nélkül kapható készítmények fogyasztásával.

Gyermekkori étvágytalanság

Gyakori probléma a gyermekkorban jelentkező étvágytalanság, sokszor oka lehet lappangó betegség, vagy fogzás is. A gyermekkori étvágytalanságok másik nagy csoportját táplálékallergia vagy- intolerancia okozza. Szűrés után az allergén, vagy intoleranciát okozó étel elkerülésével a probléma megszűnik. Pszichés hátterű is lehet a gyermekkori étvágytalanság (szülők válása, stresszhelyzet, anorexia nervosa). A rossz étvágyú gyermek azonban nem biztos, hogy egészségügyi okok miatt étvágytalan.

Táplálkozási napló készítésével olyan okok is kiszűrhetőek, mint pl. a mértéktelen édességfogyasztás. Amennyiben a gyermekorvos nem tár föl kezelendő elváltozást az étvágytalanság hátterében, úgy segíthetnek a probléma megoldásában a gyógyszertárakban kapható, gyermekek számára kifejlesztett, étvágyat is javító készítmények. A készítmények az étvágy fokozásán túl, biztosítják a fejlődő szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét is.

2014. április 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek