Érzékeny fogak

2016. augusztus 22.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A fogak érintése és a levegővel történő érintkezése is kellemetlen lehet.

Bizonyos ételek, főleg a meleg, a hideg, fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon.

Mitől alakulhat ki érzékenység, mit tehetünk?

A fájdalom kiinduló pontja legtöbbször a zománc kopása, illetve valamilyen ínybetegsége.

Hasznos tanácsok:

  • Használjunk érzékeny fogak számára kifejlesztett fogkrémet. Ezekben a fogkrémekben olyan anyagokat vannak, amelyek blokkolhatják a fájdalomérzetet a fognyaki résznél. Javasolt olyan márkát, típust választani, melyet a fogszakorvos által ajánlott, illetve tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint a hidroxilapatit, nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, valamint a stroncium-acetát, ezek hatékonyak fognyaki érzékenység fennállása esetén, és elzárják a szabadon lévő dentin-csatornákat.
  • Olyan fogkefét válasszunk, melynek puha sörtéje, de még ezzel a típussal is kerüljük a fogak túlzottan erős sikálását. Bár sajnos a magyar lakosság körében nem elterjedt a használata, érdemes mindennap használni fogselymet.erzekeny_fogak301
  • Legalább félévente látogasson el fogorvoshoz, az ilyen alkalmakkor távolítassa el a fogkövet, ugyanis a gondozatlanság benyomását kelti és szájszagot is okozhat. A jelenséghez nagyon sokszor ínyvérzés és az íny kipirosodása, duzzadása is társul. A magyar lakosság nagy része veszélyeztetett a fogkő szempontjából, ezzel együtt a különböző kórokozók megtelepedését illetően, mely könnyen fogágy-gyulladáshoz, csontelhalás, a fogak meglazulásához, szélsőséges esetben pedig azok elvesztéséhez vezethet.
  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés kulcsfontosságú – legfőképp, ha a megelőző intézkedések ellenére is fennáll a fogérzékenység. Bizonyos esetekben segíthet az adott terület fluoridgéllel történő kezelése, illetve más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Az a lehetőség is fennáll, hogy a fogérzékenység hátterében fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés van, ezeket minél hamarabb orvosolni kell.
  • Kerüljük a savas élelmiszerek fogyasztását, de legfőképpen arra ügyeljünk, hogy az ilyenek fogyasztását követően 1 órát várjunk a fogmosással! Limonádét, gyümölcslé ivásakor, használjunk szívószálat, ha lehet, ezt is inkább a szájüreg hátsó része felé irányítsuk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

A fogínyvérzés nem jár fájdalommal, azonban igen kellemetlen, továbbá komoly következményei is lehetnek. Utána kell járni az okoknak, nehogy valami nagyobb probléma legyen belőle.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.