Érzékeny fogak

Érzékeny fogak

Kapcsolódó tünetek:

Bizonyos ételek, főleg a meleg, a hideg, fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon.

Mitől alakulhat ki érzékenység, mit tehetünk?

A fájdalom kiinduló pontja legtöbbször a zománc kopása, illetve valamilyen ínybetegsége. Hasznos tanácsok:
  • Használjunk érzékeny fogak számára kifejlesztett fogkrémet. Ezekben a fogkrémekben olyan anyagokat vannak, amelyek blokkolhatják a fájdalomérzetet a fognyaki résznél. Javasolt olyan márkát, típust választani, melyet a fogszakorvos által ajánlott, illetve tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint a hidroxilapatit, nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, valamint a stroncium-acetát, ezek hatékonyak fognyaki érzékenység fennállása esetén, és elzárják a szabadon lévő dentin-csatornákat.
  • Olyan fogkefét válasszunk, melynek puha sörtéje, de még ezzel a típussal is kerüljük a fogak túlzottan erős sikálását. Bár sajnos a magyar lakosság körében nem elterjedt a használata, érdemes mindennap használni fogselymet.
  • Legalább félévente látogasson el fogorvoshoz, az ilyen alkalmakkor távolítassa el a fogkövet, ugyanis a gondozatlanság benyomását kelti és szájszagot is okozhat. A jelenséghez nagyon sokszor ínyvérzés és az íny kipirosodása, duzzadása is társul. A magyar lakosság nagy része veszélyeztetett a fogkő szempontjából, ezzel együtt a különböző kórokozók megtelepedését illetően, mely könnyen fogágy-gyulladáshoz, csontelhalás, a fogak meglazulásához, szélsőséges esetben pedig azok elvesztéséhez vezethet.
  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés kulcsfontosságú – legfőképp, ha a megelőző intézkedések ellenére is fennáll a fogérzékenység. Bizonyos esetekben segíthet az adott terület fluoridgéllel történő kezelése, illetve más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Az a lehetőség is fennáll, hogy a fogérzékenység hátterében fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés van, ezeket minél hamarabb orvosolni kell.
  • Kerüljük a savas élelmiszerek fogyasztását, de legfőképpen arra ügyeljünk, hogy az ilyenek fogyasztását követően 1 órát várjunk a fogmosással! Limonádét, gyümölcslé ivásakor, használjunk szívószálat, ha lehet, ezt is inkább a szájüreg hátsó része felé irányítsuk.

2016. augusztus 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek