Érzékeny fogak

2016. augusztus 22.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A fogak érintése és a levegővel történő érintkezése is kellemetlen lehet.

Bizonyos ételek, főleg a meleg, a hideg, fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon.

Mitől alakulhat ki érzékenység, mit tehetünk?

A fájdalom kiinduló pontja legtöbbször a zománc kopása, illetve valamilyen ínybetegsége.

Hasznos tanácsok:

  • Használjunk érzékeny fogak számára kifejlesztett fogkrémet. Ezekben a fogkrémekben olyan anyagokat vannak, amelyek blokkolhatják a fájdalomérzetet a fognyaki résznél. Javasolt olyan márkát, típust választani, melyet a fogszakorvos által ajánlott, illetve tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint a hidroxilapatit, nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, valamint a stroncium-acetát, ezek hatékonyak fognyaki érzékenység fennállása esetén, és elzárják a szabadon lévő dentin-csatornákat.
  • Olyan fogkefét válasszunk, melynek puha sörtéje, de még ezzel a típussal is kerüljük a fogak túlzottan erős sikálását. Bár sajnos a magyar lakosság körében nem elterjedt a használata, érdemes mindennap használni fogselymet.erzekeny_fogak301
  • Legalább félévente látogasson el fogorvoshoz, az ilyen alkalmakkor távolítassa el a fogkövet, ugyanis a gondozatlanság benyomását kelti és szájszagot is okozhat. A jelenséghez nagyon sokszor ínyvérzés és az íny kipirosodása, duzzadása is társul. A magyar lakosság nagy része veszélyeztetett a fogkő szempontjából, ezzel együtt a különböző kórokozók megtelepedését illetően, mely könnyen fogágy-gyulladáshoz, csontelhalás, a fogak meglazulásához, szélsőséges esetben pedig azok elvesztéséhez vezethet.
  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés kulcsfontosságú – legfőképp, ha a megelőző intézkedések ellenére is fennáll a fogérzékenység. Bizonyos esetekben segíthet az adott terület fluoridgéllel történő kezelése, illetve más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Az a lehetőség is fennáll, hogy a fogérzékenység hátterében fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés van, ezeket minél hamarabb orvosolni kell.
  • Kerüljük a savas élelmiszerek fogyasztását, de legfőképpen arra ügyeljünk, hogy az ilyenek fogyasztását követően 1 órát várjunk a fogmosással! Limonádét, gyümölcslé ivásakor, használjunk szívószálat, ha lehet, ezt is inkább a szájüreg hátsó része felé irányítsuk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?