Érzékeny fogak

2016. augusztus 22.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

A fogak érintése és a levegővel történő érintkezése is kellemetlen lehet.

Bizonyos ételek, főleg a meleg, a hideg, fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon.

Mitől alakulhat ki érzékenység, mit tehetünk?

A fájdalom kiinduló pontja legtöbbször a zománc kopása, illetve valamilyen ínybetegsége.

Hasznos tanácsok:

  • Használjunk érzékeny fogak számára kifejlesztett fogkrémet. Ezekben a fogkrémekben olyan anyagokat vannak, amelyek blokkolhatják a fájdalomérzetet a fognyaki résznél. Javasolt olyan márkát, típust választani, melyet a fogszakorvos által ajánlott, illetve tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint a hidroxilapatit, nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, valamint a stroncium-acetát, ezek hatékonyak fognyaki érzékenység fennállása esetén, és elzárják a szabadon lévő dentin-csatornákat.
  • Olyan fogkefét válasszunk, melynek puha sörtéje, de még ezzel a típussal is kerüljük a fogak túlzottan erős sikálását. Bár sajnos a magyar lakosság körében nem elterjedt a használata, érdemes mindennap használni fogselymet.erzekeny_fogak301
  • Legalább félévente látogasson el fogorvoshoz, az ilyen alkalmakkor távolítassa el a fogkövet, ugyanis a gondozatlanság benyomását kelti és szájszagot is okozhat. A jelenséghez nagyon sokszor ínyvérzés és az íny kipirosodása, duzzadása is társul. A magyar lakosság nagy része veszélyeztetett a fogkő szempontjából, ezzel együtt a különböző kórokozók megtelepedését illetően, mely könnyen fogágy-gyulladáshoz, csontelhalás, a fogak meglazulásához, szélsőséges esetben pedig azok elvesztéséhez vezethet.
  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés kulcsfontosságú – legfőképp, ha a megelőző intézkedések ellenére is fennáll a fogérzékenység. Bizonyos esetekben segíthet az adott terület fluoridgéllel történő kezelése, illetve más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Az a lehetőség is fennáll, hogy a fogérzékenység hátterében fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés van, ezeket minél hamarabb orvosolni kell.
  • Kerüljük a savas élelmiszerek fogyasztását, de legfőképpen arra ügyeljünk, hogy az ilyenek fogyasztását követően 1 órát várjunk a fogmosással! Limonádét, gyümölcslé ivásakor, használjunk szívószálat, ha lehet, ezt is inkább a szájüreg hátsó része felé irányítsuk.

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

A várandós szájhigiénia és a fogápolás 5 szabálya

Fogápolás várandósan, azaz 5 szabály, amelyek betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek!

Gyakori fogápolási mítoszok

A köztudatban sokáig maradó mítoszok sok bajt okozhatnak. Tisztázunk néhányat.

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?

A helyes fogápolás

A hazai lakosság fogászati állapota az európai átlaghoz képest mondhatni, hogy kétségbeejtő.