Élet refluxszal

Élet refluxszal

Kapcsolódó tünetek:

A reflux – a tünetek sokfélesége miatt – számos esetben rejtve marad, így sokan nincsenek is tisztában azzal, milyen betegség tünetei kínozzák. Mely jelek utalhatnak refluxra, és mit tehet a tünetek enyhítése és a betegség ellen?

A reflux betegség (gastroesophagealis reflux, vagy az angol elnevezés alapján GERD) során a gyomor tartalma visszakerülhet a nyelőcsőbe a nyelőcső alsó záróizma nem tökéletes működése miatt, és – a savas jelleg miatt – irritálhatja, kimarhatja annak falát. A hétköznapokban csak gyomorégésnek hívott jelenség – amennyiben hosszútávon is fennáll – kezeletlen esetben súlyos egészségi következményekkel járhat; nagyon fontos tehát a megfelelő kezelés, illetve – ha szükséges – az életmódbeli változtatás.

A reflux tünetei

A legáltalánosabb tünetnek a gyomorégés számít. A reflux betegségben szenvedők gyakran panaszkodnak savas felböfögésre, amely következtében a torokban maró (égető) érzés keserű szájíz, rossz lehelet jelentkezhet. A gyomorsav – amennyiben a szájüregbe kerül – hozzájárulhat fogszuvasodás kialakulásához is. A refluxos betegek esetében nem ritka a mellkasi fájdalom sem, amely erősségére jellemző, hogy gyakran a szívinfarktus tüneteivel is összetévesztik. Reflux betegségre utalhatnak emellett légúti panaszok is: a tüdőgyulladástól kezdve a garat- illetve gégegyulladásig többféle tünet jelentkezhet, ám a huzamosabb ideig fennálló köhögés vagy rekedtség is jelenhet refluxot.

Kiknél jelentkezhet a reflux betegség?

Reflux betegség gyakorlatilag mindenkinél kialakulhat. A betegségre való hajlam mellett a nem megfelelő életmód számít a betegség leggyakoribb kialakulási okának. A reflux betegségben szenvedők emberek egy része esetében a nyelőcső alsó záró izomzata nem kellően erős ahhoz, hogy a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe való visszaáramlását megakadályozza. A reflux előfordulási esélyét növeli a nagy mennyiségben elfogyasztott étel, de a túl fűszeres vagy zsíros ételek, csokoládé, paradicsom vagy a kávé fogyasztása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, s emellett az elhízás is hajlamosít előfordulására. Rekeszsérv fennállása és terhesség esetében is jelentősen nő a reflux betegség gyakorisága.

Hogyan előzheti meg a reflux betegséget, és mit tehet már fennálló reflux esetén?

Megfelelő életmóddal a legtöbb esetben megelőzhető a reflux, illetve csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A legfontosabb a megfelelő étrend (zsírszegény ételek, nagy mennyiségű kávé-, csokoládé- paradicsom- és gyümölcsléfogyasztás és a fűszeres ételek kerülése, dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése), emellett a túlsúlytól való megszabadulás és a stressz kerülése is sokat segíthet a reflux elkerülésében.

A refluxos tünetek enyhítésére több, gyógyszertárban kapható készítmény is alkalmas: savlekötő tabletták, porok és rágótabletták egyaránt használhatók, emellett a gyomorsav termelődését gátló termékek is segítenek a kellemetlen tünetek megelőzésében. Szintén a patikákban érhetők el a gyomor mozgását segítő, valamint a gyomor nyálkahártyáján bevonatot képző készítmények. Az Ön számára ideális termék kiválasztásához (és hogy terhesség alatt mely készítmény használható) feltétlenül kérje ki kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségét

2014. november 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek