Élet refluxszal

2014. november 20.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A reflux betegség a felnőtt lakosság egyharmada életét nehezíti meg.

A reflux – a tünetek sokfélesége miatt – számos esetben rejtve marad, így sokan nincsenek is tisztában azzal, milyen betegség tünetei kínozzák. Mely jelek utalhatnak refluxra, és mit tehet a tünetek enyhítése és a betegség ellen?

reflux301A reflux betegség (gastroesophagealis reflux, vagy az angol elnevezés alapján GERD) során a gyomor tartalma visszakerülhet a nyelőcsőbe a nyelőcső alsó záróizma nem tökéletes működése miatt, és – a savas jelleg miatt – irritálhatja, kimarhatja annak falát. A hétköznapokban csak gyomorégésnek hívott jelenség – amennyiben hosszútávon is fennáll – kezeletlen esetben súlyos egészségi következményekkel járhat; nagyon fontos tehát a megfelelő kezelés, illetve – ha szükséges – az életmódbeli változtatás.

A reflux tünetei

A legáltalánosabb tünetnek a gyomorégés számít. A reflux betegségben szenvedők gyakran panaszkodnak savas felböfögésre, amely következtében a torokban maró (égető) érzés keserű szájíz, rossz lehelet jelentkezhet. A gyomorsav – amennyiben a szájüregbe kerül – hozzájárulhat fogszuvasodás kialakulásához is. A refluxos betegek esetében nem ritka a mellkasi fájdalom sem, amely erősségére jellemző, hogy gyakran a szívinfarktus tüneteivel is összetévesztik. Reflux betegségre utalhatnak emellett légúti panaszok is: a tüdőgyulladástól kezdve a garat- illetve gégegyulladásig többféle tünet jelentkezhet, ám a huzamosabb ideig fennálló köhögés vagy rekedtség is jelenhet refluxot.

Kiknél jelentkezhet a reflux betegség?

Reflux betegség gyakorlatilag mindenkinél kialakulhat. A betegségre való hajlam mellett a nem megfelelő életmód számít a betegség leggyakoribb kialakulási okának. A reflux betegségben szenvedők emberek egy része esetében a nyelőcső alsó záró izomzata nem kellően erős ahhoz, hogy a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe való visszaáramlását megakadályozza. A reflux előfordulási esélyét növeli a nagy mennyiségben elfogyasztott étel, de a túl fűszeres vagy zsíros ételek, csokoládé, paradicsom vagy a kávé fogyasztása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, s emellett az elhízás is hajlamosít előfordulására. Rekeszsérv fennállása és terhesség esetében is jelentősen nő a reflux betegség gyakorisága.

Hogyan előzheti meg a reflux betegséget, és mit tehet már fennálló reflux esetén?

Megfelelő életmóddal a legtöbb esetben megelőzhető a reflux, illetve csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A legfontosabb a megfelelő étrend (zsírszegény ételek, nagy mennyiségű kávé-, csokoládé- paradicsom- és gyümölcsléfogyasztás és a fűszeres ételek kerülése, dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése), emellett a túlsúlytól való megszabadulás és a stressz kerülése is sokat segíthet a reflux elkerülésében.

A refluxos tünetek enyhítésére több, gyógyszertárban kapható készítmény is alkalmas: savlekötő tabletták, porok és rágótabletták egyaránt használhatók, emellett a gyomorsav termelődését gátló termékek is segítenek a kellemetlen tünetek megelőzésében. Szintén a patikákban érhetők el a gyomor mozgását segítő, valamint a gyomor nyálkahártyáján bevonatot képző készítmények. Az Ön számára ideális termék kiválasztásához (és hogy terhesség alatt mely készítmény használható) feltétlenül kérje ki kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségét

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Salvus gyógyvízpermet 50ml

    Salvus gyógyvízpermet 50ml

    <p>Gyomorhurut és gyomorfekély kezelésére. Túlzott savtermelés okozta panaszokra. Étkezés közben fogyasztva az emésztést segíti.</p>

    2 249 Ft
A reflux diéta aranyszabályai

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux kezelésére a gyógyszerektől a diétán át a műtétig számos módszer létezik. Jelen esetben a reflux diéta szabályait ismerjük meg közelebbről.

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

A reflux diéta fontos kiegészítője az életmódváltásnak, ha valaki ezzel a betegséggel küzd. Cikkünkben hasznos tippek és tanácsok olvashatók.

A reflux okai és tünetei

A reflux okai és tünetei

Magyarország lakosságának kb. 30 százaléka refluxos, ami számos kellemetlen panasszal jár. Cikkünkben a reflux kiváltó okairól és tüneteiről olvashatnak.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Mi a teendő gyomorrontás esetén

Mi a teendő gyomorrontás esetén?

A gyomorrontás igen gyakori probléma. Oka a túlzott mennyiségű étel fogyasztása, de hasonló tüneteket produkálhat, ha vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben. Mit tegyünk, ha gyomorrontással állunk szemben?