Élet refluxszal

2014. november 20.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A reflux betegség a felnőtt lakosság egyharmada életét nehezíti meg.

A reflux – a tünetek sokfélesége miatt – számos esetben rejtve marad, így sokan nincsenek is tisztában azzal, milyen betegség tünetei kínozzák. Mely jelek utalhatnak refluxra, és mit tehet a tünetek enyhítése és a betegség ellen?

reflux301A reflux betegség (gastroesophagealis reflux, vagy az angol elnevezés alapján GERD) során a gyomor tartalma visszakerülhet a nyelőcsőbe a nyelőcső alsó záróizma nem tökéletes működése miatt, és – a savas jelleg miatt – irritálhatja, kimarhatja annak falát. A hétköznapokban csak gyomorégésnek hívott jelenség – amennyiben hosszútávon is fennáll – kezeletlen esetben súlyos egészségi következményekkel járhat; nagyon fontos tehát a megfelelő kezelés, illetve – ha szükséges – az életmódbeli változtatás.

A reflux tünetei

A legáltalánosabb tünetnek a gyomorégés számít. A reflux betegségben szenvedők gyakran panaszkodnak savas felböfögésre, amely következtében a torokban maró (égető) érzés keserű szájíz, rossz lehelet jelentkezhet. A gyomorsav – amennyiben a szájüregbe kerül – hozzájárulhat fogszuvasodás kialakulásához is. A refluxos betegek esetében nem ritka a mellkasi fájdalom sem, amely erősségére jellemző, hogy gyakran a szívinfarktus tüneteivel is összetévesztik. Reflux betegségre utalhatnak emellett légúti panaszok is: a tüdőgyulladástól kezdve a garat- illetve gégegyulladásig többféle tünet jelentkezhet, ám a huzamosabb ideig fennálló köhögés vagy rekedtség is jelenhet refluxot.

Kiknél jelentkezhet a reflux betegség?

Reflux betegség gyakorlatilag mindenkinél kialakulhat. A betegségre való hajlam mellett a nem megfelelő életmód számít a betegség leggyakoribb kialakulási okának. A reflux betegségben szenvedők emberek egy része esetében a nyelőcső alsó záró izomzata nem kellően erős ahhoz, hogy a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe való visszaáramlását megakadályozza. A reflux előfordulási esélyét növeli a nagy mennyiségben elfogyasztott étel, de a túl fűszeres vagy zsíros ételek, csokoládé, paradicsom vagy a kávé fogyasztása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, s emellett az elhízás is hajlamosít előfordulására. Rekeszsérv fennállása és terhesség esetében is jelentősen nő a reflux betegség gyakorisága.

Hogyan előzheti meg a reflux betegséget, és mit tehet már fennálló reflux esetén?

Megfelelő életmóddal a legtöbb esetben megelőzhető a reflux, illetve csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A legfontosabb a megfelelő étrend (zsírszegény ételek, nagy mennyiségű kávé-, csokoládé- paradicsom- és gyümölcsléfogyasztás és a fűszeres ételek kerülése, dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése), emellett a túlsúlytól való megszabadulás és a stressz kerülése is sokat segíthet a reflux elkerülésében.

A refluxos tünetek enyhítésére több, gyógyszertárban kapható készítmény is alkalmas: savlekötő tabletták, porok és rágótabletták egyaránt használhatók, emellett a gyomorsav termelődését gátló termékek is segítenek a kellemetlen tünetek megelőzésében. Szintén a patikákban érhetők el a gyomor mozgását segítő, valamint a gyomor nyálkahártyáján bevonatot képző készítmények. Az Ön számára ideális termék kiválasztásához (és hogy terhesség alatt mely készítmény használható) feltétlenül kérje ki kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségét

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Salvus gyógyvízpermet 50ml

    Salvus gyógyvízpermet 50ml

    <p>Gyomorhurut és gyomorfekély kezelésére. Túlzott savtermelés okozta panaszokra. Étkezés közben fogyasztva az emésztést segíti.</p>

    2 149 Ft
A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.