Egyre több a ráktúlélő

2018. március 24.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

Egy idén publikált jelentés szerint szerencsére egyre többen élik túl a rákot és ezzel globálisan is javultak a ráktúlélés esélyei. Az egyes országok és régiók között azonban nagy különbségek is lehetnek.

egyre több a ráktúlélő

egyre több a ráktúlélő

A Lancet brit orvosi hetilapban publikálták a CONCORD-3 című tanulmányt, amely a rák jelenlegi túlélési arányait kutatta. A tanulmányban összesen 71 ország és terület rákos megbetegedésekkel kapcsolatos adatait elemezték, így adva átfogó képet. A kutatók 37,5 millió 2000 és 2014 között diagnosztizált beteg adatainak segítségével összehasonlították 18 gyakori rákfajta ötéves túlélésének arányait.

Az elmúlt 15 évben a rákos megbetegedések legtöbb fajtájának túléléséi arányai nem meglepő módon a leggazdagabb országokban voltak a legjobbak, hiszen itt található általában a legjobb egészségügyi ellátás és ezeken a területeken kiemelten figyelnek a szűrésekre is. Ezek közé az országok közé tartozik például az Egyesült Államok, Norvégia, Izland, Finnország, Svédország, Kanada vagy Ausztrália.

A 2010 és 2014 között Ausztráliában mellrákkal diagnosztizált nők 90 százaléka élte túl a daganatot öt évvel, míg ez az arány Indiában csak 66%. Eközben Európa 16 országában legalább 85%-ra emelkedett a mellrák ötéves túlélési aránya. Kelet-Európában ez az arány 71%. A gyerekek agydaganatának ötéves túlélési aránya Dániában és Svédországban sokat javult, itt 80%. Eközben például Mexikóban és Brazíliában kevesebb, mint 40%. A nagy különbség oka valószínűleg az, hogy mind a diagnosztika, mint a terápiás eljárások nagyon eltérő arányban állnak a lakosság rendelkezésére.

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

A hemangióma – vagy más néven burjánzó erek – egy jóindulatú érdaganat, mely csecsemőknél és felnőtt korban egyaránt előforduló jelenség. Nézzük most a legfontosabb tudnivalókat róla!

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Kifejlesztették az első, teljesen autonóm DNS robotrendszert, mely a jövőben nagyban hozzásegíthet többféle precíz gyógyszer- és rákterápia megvalósításához.

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Vastagbél-teszt

A 45 évnél idősebbek 10 százalékánál található vastagbél polip.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában