Egyre több a ráktúlélő

2018. március 24.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

Egy idén publikált jelentés szerint szerencsére egyre többen élik túl a rákot és ezzel globálisan is javultak a ráktúlélés esélyei. Az egyes országok és régiók között azonban nagy különbségek is lehetnek.

egyre több a ráktúlélő

egyre több a ráktúlélő

A Lancet brit orvosi hetilapban publikálták a CONCORD-3 című tanulmányt, amely a rák jelenlegi túlélési arányait kutatta. A tanulmányban összesen 71 ország és terület rákos megbetegedésekkel kapcsolatos adatait elemezték, így adva átfogó képet. A kutatók 37,5 millió 2000 és 2014 között diagnosztizált beteg adatainak segítségével összehasonlították 18 gyakori rákfajta ötéves túlélésének arányait.

Az elmúlt 15 évben a rákos megbetegedések legtöbb fajtájának túléléséi arányai nem meglepő módon a leggazdagabb országokban voltak a legjobbak, hiszen itt található általában a legjobb egészségügyi ellátás és ezeken a területeken kiemelten figyelnek a szűrésekre is. Ezek közé az országok közé tartozik például az Egyesült Államok, Norvégia, Izland, Finnország, Svédország, Kanada vagy Ausztrália.

A 2010 és 2014 között Ausztráliában mellrákkal diagnosztizált nők 90 százaléka élte túl a daganatot öt évvel, míg ez az arány Indiában csak 66%. Eközben Európa 16 országában legalább 85%-ra emelkedett a mellrák ötéves túlélési aránya. Kelet-Európában ez az arány 71%. A gyerekek agydaganatának ötéves túlélési aránya Dániában és Svédországban sokat javult, itt 80%. Eközben például Mexikóban és Brazíliában kevesebb, mint 40%. A nagy különbség oka valószínűleg az, hogy mind a diagnosztika, mint a terápiás eljárások nagyon eltérő arányban állnak a lakosság rendelkezésére.

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

Az elmúlt évtizedekben több anyagról, ételről és italról derült ki, hogy rossz hírük ellenére ártalmatlanok, és a korábban feltételezettekkel ellentétben nem okoznak rákos elváltozásokat. Ismerje meg ezeket a tételeket.

Mire jó az őssejt?

Mire jó az őssejt?

A köldökzsinórból levett vérrel sok betegséget meg tudunk gyógyítani – állítja sok őssejttárolással foglalkozó cég. Azonban számos orvos véleménye szerint a jelen pillanatban még hiányoznak a megfelelő kezelések.

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Egy amerikai tanulmány szerint az átlagosnál magasabb emberek esetében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen daganatos megbetegedés alakul ki.

4 munka, ami növeli a rák esélyét

4 munka, ami növeli a rák esélyét

Vannak ránézésre is veszélyesnek tűnő munkahelyek és munkakörök, azonban újfent kiderült, hogy nem szabad csak látszat alapján ítélkezni. Akad több olyan foglalkozás is, amelyről nem is gondolnánk, mennyire ártalmas lehet egészségünkre nézve.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában