Csecsemőkori ekcéma

2020. május 18.

Kapcsolódó tünetek:

érzékeny bőr

Az ekcéma rengeteg kellemetlen pillanatot okoz a csöppségeknek, hiszen bőrük nem csupán rettentően viszket, de be is gyullad. Lássuk, hogy pontosan mi is ez a betegség, illetve mit tehetünk ellene.

Csecsemőkori ekcéma

Csecsemőkori ekcéma

Az ekcéma nem jelent egyet a száraz bőrrel. A csecsemőkori ekcémát, az úgynevezett atópiás dermatitiszt azonban megelőzi a bőrszárazság. Ez az örökletes hajlam zömében olyan gyerekeknél fordul elő, akiknek a családjában valaki atopiás dermatitiszben, szénanáthában, asztmában vagy élelmiszer allergiában szenved.

Amikor a bőr nem tud elegendő mennyiségű zsírt és hidratáló anyagot termelni, akkor nem csupán kiszárad, hanem érzékeny lesz, és viszketni kezd. Ezen az állapoton pedig tovább ront a hideg levegő, különféle bőrirritáló szerek, illetve a durva textilek. Az irritált területek végül begyulladnak, kipirosodnak, hámlani kezdenek, sőt mi több, néha szét is reped a bőr, és elkezd nedvesedni.

Az érintettek felénél már egy éves kor előtt megjelennek az első tünetek – csecsemők esetében az arcon, a nyakon, a karok és a lábak hajlataiban, valamint a pelenka alatti területeken. Az idősebb gyerekeknél leggyakrabban a térd- és a könyökhajlatban jelenik meg az ekcéma. Utóbbi nagyon tud viszketni. A kisbabák jellemzően nyugtalanul alszanak, sokszor felébrednek, és minden lehetséges módon próbálnak vakarózni. Ettől csak még rosszabb lesz a helyzet, sőt mi több, a sebes bőrfelületen keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe különböző allergének és baktériumok.

Az ekcéma kezelése kisbabáknál

  1. Fürdetés

Száraz és ekcémás bőr esetében a legfontosabb és leghatásosabb kezelési mód a bőr hidratálása. Hetente kétszer-háromszor, maximum 10 percig fürdessük meg a babánkat langyos vízben, ezután kenjük be a még nedves bőrét egy tápláló krémmel. Egy másik lehetőség, ha a fürdővízbe teszünk egy kevés olajat, például mandulaolajat, utóbbinak ugyanis visszazsírozó hatása van. A túl hosszú fürdetést kerüljük, ugyanis az még jobban kiszáríthatja a csecsemőnk bőrét.

  1. Bőrápolás

A száraz bőrnek nem csupán a nedvesség-, hanem a zsírtartalma is alacsony, így mindkettőt pótolni kell. Ezt olyan tápláló krémekkel tudjuk megtenni, melyek elegendő bőrbarát lipidet és hidratáló összetevőket tartalmaznak, továbbá nincs bennük allergizáló anyag és parfüm. A szükséges krémezések száma nagyban függ attól, hogy mennyire száraz a kisbabánk bőre, de általában naponta kétszer elegendő bekenni.

Az ekcémás gyerekeknek továbbá szükségük lehet egy speciális gyulladáscsökkentő kezelésre is. Ilyen például a szteroidos krémek használata, melyeket a gyerekorvos vagy a bőrgyógyász tud felírni. Ezek a kenőcsök hatékonyan csökkentik a viszketést és a gyulladást.

További tippek

  • Tegyünk párásítót a gyerekszobába.
  • Szintetikus anyagokból készült ruhák helyett részesítsük előnyben a magas pamut tartalmúakat.
  • Használjunk parfümmentes mosószert.
  • Mivel az atopiás dermatitisz érzékenyebb pszichés alkattal is jár, fontos az anya-gyermek kapcsolat minősége, a bőrkontaktus és a családi környezet nyugalma is.

Tény, hogy jelenleg még nem gyógyítható az ekcéma, azonban folyamatosan vizsgálják a piacon megtalálható készítmények hatását. Ezen kívül jó hír, hogy a kisbabák 60 százalékánál 3 éves korig eltűnik ez a kellemetlen betegség, 75 százaléka pedig tinédzserkorra kinövi.

JOHNSON’S® BABAVILÁG (x)

Optimalizált termékpaletta letisztult köntösben

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában