Csapvíz kontra ásványvíz

Csapvíz kontra ásványvíz

Kapcsolódó tünetek:

Hazánkban a csapvíz iható, az ország nagy részén kiváló a minősége is. Sokan úgy vélik, a vezetékes víz minősége nem megfelelő, de ezt sem kutatás, sem ellenőrzés erősítette meg. A belső hálózata állapota határozza meg a vezetékes ivóvíz minőségét. Az öreg vezetékekben a kialakuló pangóvíz (állóvíz) néha kellemetlen ízhatást eredményezhet, a rendszer felújításával ez a probléma kiküszöbölhető.

Ásványvizek

Nem minden palackozott víz minősül ásványvíznek. Nem ritka a csekély, vagy nagyon kis ásványianyag-tartalmú palackozott víz az üzletek polcain. A palackozott vizek egy részét sima ivóvíz, másik részét kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek.

Az érvényben lévő hazai szabályozás szerint legkevesebb 500 mg/l ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmazniuk, a kalcium és magnézium sók legkisebb mennyiségének kikötése mellett, korábban pedig csak azt a vizet lehetett ásványvízként értékesíteni, amelynek ásványi anyag tartalma meghaladta az 1000 mg/l-t.

Összességében azt lehet mondani, hogy - akinek orvosa másként nem rendeli - a hőség napjaiban a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is igyon. A hazai ásványvizek nagy része ilyen.

Figyelni kell a szavatossági időre!

A palackozott ásványvízre is érvényes a feltüntetett minőség-megőrzési idő betartása. A felbontott vizet - különösen a szénsavmentest – amennyiben lehetséges, ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.

Az ásványvizek könnyen fertőződhetnek baktériumokkal, a palack felbontása után már „szabad az út” a különböző mikroorganizmusoknak.

Palackozott természetes ásványvíz vásárlásakor a címkén szereplő információk közül a víz ásványi anyag tartalmára figyelni kell. Hőség idején fontos, hogy összes oldott ásványi anyag tartalomban gazdag, 1000 mg/l körüli legyen.

Víztisztítók

Egyre elterjedtebb a háztartási ivóvíz utótisztító berendezések alkalmazása. Az engedélyezett berendezések listája a www.antsz.hu honlapon érhető el. Minden típusnak megvannak a hátrányai. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb problémát a baktériumok elszaporodása jelenti, főleg, amikor nem megfelelő a szűrők karbantartása, cseréje. Ráadásul e készülékek bizonyos csoportja, a hasznos sókat (kálcium, magnézium) is kiszűri a vízből, amelyek amúgy fontosak lennének a szervezetünknek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a magyar étkezési szokások (kevés tejtermék fogyasztása) miatt, legfőképpen hőség idején fellépő folyadékvesztés miatt az ásványianyag-mentes víz fogyasztása nem javallott.

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek